Een kunstige thriller
Marco De Franchi (1962) is een voormalig hoofdcommissaris van politie. Dat hij ook heeft gewerkt bij de SCO – de nationale politie van Italië en enigszins vergelijkbaar met de FBI – is heel goed te merken in zijn debuutthriller Het Caravaggio-vonnis.
In Toscane worden twee identieke kinderen ontvoerd, waarvan er een weet te ontsnappen. De jongen, Fosco Agnelli, wordt ’s avonds laat, rennend langs de weg en naakt aangetroffen. Valentina Medici van de SCO wordt ernaar toe gestuurd om uit te zoeken of deze zaak iets is voor de dienst. Kort daarop verdwijnt in een dorp een aantal kilometer verderop een jongen spoorloos, nadat zijn vader is vermoord. Valentina vermoedt dat deze zaak verder gaat dan de ontvoering van de jongens en krijgt hulp van Fabio Costa, die na een schandaal in ongenade is gevallen, en ook de enige is die haar gelooft.
Als bij nader onderzoekt blijkt dat de verdwijning van de jongens en ook enkele onopgeloste verdwijningszaken uit het verleden te herleiden zijn naar schilderijen van Caravaggio, loopt de spanning op. Het lijkt of de moordenaar ze steeds te slim af is.
Halverwege het boek neemt het verhaal een onverwachte wending. Net als je denkt te weten hoe het zit, blijkt het geheel totaal anders in elkaar te steken dan je dacht.
De korte hoofdstukken, bijna standaard bij thrillers tegenwoordig, vermengd met de prettige schrijfstijl, verhogen het leestempo. Marco De Franchi weet de spanning goed op te bouwen en de lezer ook te verrassen. De spanning is voelbaar van de eerste tot en met de laatste bladzijde, waardoor het bijna onmogelijk wordt het boek weg te leggen en je alleen maar door wilt blijven lezen.
Door de omschrijvingen van de schilderijen van Caravaggio, die een belangrijke rol in deze thriller vervullen, als het mooie Toscaanse landschap waar het verhaal zich grotendeels afspeelt, krijgt het boek een extra laag, waardoor het de doorsnee thriller sterk ontstijgt. Ik werd af en toe van mijn sokken geblazen door de plotwendingen en moest echt even bijkomen en alles een plaats geven voor ik aan een volgend boek kon beginnen. Een echte aanrader dus.