donkere dagen, donkere daden
Vertaald uit het Fins door Annemarie Raas.
Zoals de titel al doet vermoeden, staat in dit deel Jakob centraal. Via enkele hoofdstukken die zich in het verleden afspelen, leer je hem goed kennen en kom je erachter waarom hij zo graag breit.
Jakob is het derde deel in de Hildur serie en hoewel het boek los is te lezen, is het raadzaam om voor een goed inzicht in de karakters van de hoofdpersonages te krijgen, ook de twee vorige delen te hebben gelezen.
Bij een zalmkwekerij wordt het lichaam gevonden van een man die in de netten is vastgemaakt. Niet heel veel later volgen er nog meer slachtoffers.
De manier waarop de aanvallen hebben plaatsgevonden, lijken te wijzen op een kerstrijmpje, maar het blijft een raadsel wie er achter zit. Naast het onderzoek hebben zowel Hildur als Jakob zo hun privéproblemen: Hildur heeft nog steeds geen idee waar haar zusje Rósa is en Jakob zit tot over zijn oren verwikkeld in de strijd met Lena om de voogdij en moet nog tijdens het onderzoek hiervoor naar Finland vanwege de rechtszaak om deze kwestie.
Het verhaal speelt zich af in december; het is de donkerste periode van het jaar met maar weinig daglicht en die duistere sfeer weet de auteur heel goed over te brengen.
En passant vertelt de auteur ook enkele leuke wetenswaardigheden over de IJslandse cultuur en het dagelijks leven.
Jakob is geen nagelbijtend spannende thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit. De spanning ligt meer bij de sfeer en opbouw van het verhaal. De enkele korte hoofdstukken met als titel ‘In de paardenwei’ geven steeds een klein beetje informatie over de dader en wakkeren de nieuwsgierigheid naar het verloop van het verhaal alleen maar verder aan. Bij de overige hoofdstukken wordt duidelijk aangegeven waar en wanneer deze zich afspelen.
De sfeer, de wendingen in het verhaal en de verrassende twist aan het einde maken van Jakob, net als de twee vorige delen Hildur en Rósa en Björk, een thriller die ik met veel plezier heb gelezen. Ik wil uitgeverij Ambo|Anthos dan ook hartelijk danken voor dit vooruitlees exemplaar.