Groepsdruk

Ton Jansen 31 oktober 2023
Aan de heel diverse reacties te zien is het beoordelen van dit boek redelijk lastig. Ik zie juichende berichten en heel lage beoordelingen. Eerlijk gezegd weet ik zelf niet zo goed wat ik ervan vindt. Ik blijf daarom maar safe in het midden, We hebben het hier om wederom een novelle van uitgevrij Kluitman.
Vooraleer ik het ging lezen bladerde ik door het boek en belandde bij het nawoord. Daarin geeft de auteur aan dat het verhaal licht gebaseerd is op een waargebeurd experiment onder de naam 'The Third Wave'.
Ik moest toen gelijk denken aan het verhaal van Morton Rhue - De golf: een experiment verandert alles'. Dat is een herdruk uit 2021 van een boek dat in de beginjaren '80 is verschenen. Ik dan dat iedereen aanbevelen, die herdruk.
De novelle van Eekhout gaat over vier hoofdpersonen die met klas H3B op kamp gaan. De docent Joyce Ronalds verdeelt de groep in tweeën, daarbij bepaald door de kleur van de ogen. Dit gegeven zorgt ervoor dat alles uit de hand loop en dramatische gevolgen heeft.
De auteur pakt een belangrijk thema bij de kladden: groepsdruk en wat dat met je kan doen. Toch overtuigt het mij maar deels. Belangrijk thema, maar de woede in Louie is voor mij wat moeilijker te duiden als het gaat om de verdeling in blauwe ogen-bruine ogen.
Ook het slot - ik heb het dan over het laatste hoofdstuk - het boek kent geen genummerde hoofdstukken, er staat steeds boven het fragment wie aan het woord is - is moeilijk te duiden. het is onuitgesproken en daardoor voor eigen interpretatie vatbaar.
Ik heb deze novelle gekocht in de flinke stapel nieuwe boeken en ben benieuwd wat het verdict is van de leerlingen.
Over het experiment zijn overigens films en documentaires gemaakt. Die worden ook achterin het boek genoemd.
Veiligheidshalve drie sterren.

Meer recensies van Ton Jansen