aardig tussendoortje

Ton Jansen 06 oktober 2023
Na '(Not) so perfect'is dit het tweede boek van Linda van de Pol dat ik lees. De conclusie - die eigenlijk aan het eind hoort - is dezelfde: het zijn boeken die goed zijn voor enkele uurtjes leesplezier. Geen indrukwekkende literatuur of boeken die je bijblijven.
Het is een C-boek en de leeftijd die eraan hangt is 12+. Ik vind het omslag vrij kinderlijk ogen, maar dat is uiteraard mijn persoonlijke smaak. Misschien doen de titel en de ronde koeken op de voorzijde het wel goed bij de lezer en maakt het toch nieuwsgierig.
Het zou zo een spin off in boekvorm kunnen zijn van het tv-programma 'Heel Holland bakt', alhoewel er diverse andere thema's aan bod komen.
Guusje - de verwachting was een jongen, maar onverwacht was het het andere geslacht, dus Guusje in plaats van Guus is dol op bakken. Haar ouders hebben een snackbar en hopen dat Guusje die zaak wil overnemen. Guusje heeft echter andere plannen. Ze geeft zich op voor een bakwedstrijd in Parijs. tijdens de schoolreis gaat helemaal mis. Ze komt - samen met trouwe vriend Paul - in een verkeerde bus terecht en arriveert op een survivalkamp in plaats van in Parijs. Ze ontvlucht na enkele ontberingen tijdens het survivallen het schoolkamp. Onderweg ontmoet ze een jongen waarvoor ze gelijk in katzwijm valt, , Mathias. Paul vindt het vreselijk dat Guusje weg is en gaat ook op weg naar Parijs. De school- en kampleiding bevalt dit niets en ze worden onder soort arrest geplaatst. Guusje wil echter koste wat het kost meedoen aan het 'Concours des patissiers'. Daar aangekomen komt ze een onverwachte gast tegen, een gast die haar onvoorzien dwars zit in haar streven bakkampioen te worden.
Dat klinkt spannender dan het is. Het is een luchtig, feelgood verhaal geworden met de nodige toeval en onwaarschijnlijkheden, maar dat geeft niet. Het is fictie ter vermaak en ontspanning.
Achterin nog een recept om chocolate chip cookies te maken.
3 sterren voor dit boek dat overigens in fijn lettertype en prettige lay-out is vormgegeven.

Meer recensies van Ton Jansen