Koper imponeert
Dit boek- prentenboek - heb ik eigenlijk om twee redenen bekeken. De eerste: onze kleinzoon is dol op alles wat de brandweer te maken heeft. De tweede reden: ik ben erg gecharmeerd van de illustraties van Puck Koper. Ze ontving de Zilveren griffel voor 'Water is voor de vissen'.
Uiteraard ken ik de auteur ook. Anke kranendonk schreef al veel boeken. Voor young adults schreef ze het boek 'Brand'. Dat is voor ca. 15 jarigen.
Nu is er een prentenboek overeen brand, een vrolijk verhaal in tegenstelling tot haar boek voor de oudere jeugd.
De brandweermannen nemen het er even van. Ze liggen, ijsjes etend, in het gras te luieren. Als het brandalarm klinkt, moeten ze direct in actie komen. Ze scheuren naar de plek des onheils, maar bij het nemen van een bocht gaat het mis. de brandweerauto kantelt. De brandweermannen reageren vrij apathisch op dit ongeluk.
Roos ziet het gebeuren en aarzelt niet. Zij komt wel in actie. Als de kraan opengaat, blust Roos de kiosk die in brand staat. De brandweermannen schamen zich eigenlijk en Roos krijgt een beloning voor haar moedige optreden.
De tekst is in kwatrijnen en rijmt (ABCB). Dat loopt redelijk soepel, alhoewel er altijd iets van rijmdwang te bespeuren valt.
Het prentenboek stijgt boven het gemiddelde ut door de imponerende illustraties van Puck Koper. Ze zijn geschilderd in de tinten rood, blauw , geel en wit. De platen basten van de dynamiek en geestige details. Het oogt als rommelige stijl, er is immers ook veel te zien, maar er is wonderwel over nagedacht.
Voor de platen vijf sterren, zonder twijfel.
Leuk prentenboek voor brandweerliefhebbers of doortastende, roldoorbrekende personen. De traditionele rolomkering is leuk gevonden.
Vier sterren.
Voor de platen vijf sterren, zonder twijfel.
Vier sterren.