Als je denkt dat 2020 nog niet spannend genoeg is, dan moet je vooral dit boek gaan lezen.
Een kleurrijke omslag met verschillende uitvindingen van Tesla geven de lezer al vooraf het gevoel dat er iets bovennatuurlijks in dit boek zit. De omschrijving op de achterkant verraadt al veel over wat er gaat gebeuren, misschien zelfs iets te veel? De lezer wordt vooraf al bekend gemaakt met de bijzondere voorwerpen die op de omslag staan en dat deze bovennatuurlijke functies hebben. Hierdoor wordt al een deel van de spanning uit het verhaal genomen. Toch zijn er meer spannende en onverwachte gebeurtenissen die ervoor zorgden dat ik het boek moeilijk uit mijn handen kon leggen.
De hoofdstukken zijn wat langer, waardoor er per hoofdstuk soms meerdere dingen tegelijk gebeuren. Daarnaast zijn er in de hoofdstukken vaak nieuwe alinea’s, waarin het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt beschreven, maar ook de gebeurtenissen die zich tegelijk afspelen. Voor jongere lezers kan dit nogal ingewikkeld zijn, omdat ten slotte alles met elkaar verbonden lijkt te zijn.
Het boek bevat geen illustraties, maar door de schrijfstijl heb ik als lezer de hele tijd een film voor ogen hoe het allemaal eruit zou zien. En dit vind ik als lezer een van de fijnste dingen tijdens het lezen.
Het verhaal zelf is origineel en spannend. Daarnaast bevat het veel wetenschappelijke stukjes die het verhaal onderbouwen en de lezer met nodige informatie verzorgt. Deze stukken kenmerken zich deels door lange zinnen, welke ik soms twee keer moest lezen om ze te begrijpen. Ik kan me voorstellen dat kinderen hier nieuwsgierig naar zullen worden en leerkrachten straks ingewikkelde vragen kunnen verwachten.
Ik raad dit boek vooral voor oudere kinderen aan die nieuwsgierig zijn en niet schrikken voor een verhaal dat onbekende dingen bevat. Door de lange hoofdstukken en zinnen lijkt het mij een minder geschikt boek om in de klas voor te lezen, maar wel het is wel geschikt om het in de kring te bespreken. Welk voorwerp zouden de kinderen graag willen gebruiken? Hebben de kinderen zelf een idee van een gewoon voorwerp dat ze in huis hebben staan en wat de bijzondere functie hiervan zou kunnen zijn? Als het verhaal een beetje wordt aangepast kan ik me voorstellen dat je dit onderwerp zelfs bij kleuters bespreekbaar kunt maken. Je moet alleen een beetje creatief zijn, net zoals Nikloa Tesla.