Advertentie
    veravb Hebban Recensent

Pjotr Vreeswijk heeft met Dwaalspoor en Masterplan al bewezen dat hij weet waarover hij schrijft wanneer het over veiligheidsdiensten, wereldwijde complotten en actie gaat. In het nawoord dat je zeker moet lezen, lijst hij de schrijvers op die hem beïnvloed hebben, Robert Ludlum, Clive Cussler, David Baldacci en Dan Brown. Moest Pjotr Vreeswijk een Amerikaan zijn, dan stond hij nu misschien wel op gelijke hoogte met deze schrijvers.  

Schaduwstrijder is zijn nieuwste boek. Suzanne Boyle en Gideon Joubert komen er terug in voor. Alhoewel dit het derde deel is van de reeks, kan ieder boek apart gelezen worden. De auteur voorziet voldoende informatie over de vorige zaken van Suzanne Boyle om te kunnen volgen. De wereld is in goede handen bij Boyle en Joubert, ze hebben het beste ermee voor.  

Schaduwstrijder begint met het onderzoek van een massagraf in Syrië. Suzanne Boyle is naast hacker ook veldonderzoeker van extreem geweld en in Syrië krijgt ze een groot en uitgebreid plaats delict. De kogelgaten en hulzen leiden haar naar een terroristische organisatie. Om daar te geraken krijgt ze hulp van een andere oude bekende, Gideon Joubert, lid van het Franse vrijheidslegioen. Van dan af gaat alles heel snel.  

Tussendoor krijgt je een andere verhaallijn over een zekere Villiger, een man die naar het lijkt zijn ziel aan de duivel verkocht heeft. Iedereen weet dat dat niet zonder gevolgen is. Gaan de andere verhaallijnen vooral over de actie, is dit een verhaallijn met een wetenschappelijke link. Niet de gemakkelijkste verhaallijn, maar wel een waar goed over nagedacht is, een link naar het bovennatuurlijke.  

Het verhaal raast door verschillende landen, Syrië, Marokko, Zwitserland, Democratische Republiek Congo, Irak en net wanneer je denkt dat het gedaan is, komt er nog een extra twist. De schaduw van de schaduwstrijder hangt de hele tijd boven het verhaal, maar wie of wat is die schaduwstrijder eigenlijk? Dat lost het boek maar met mondjesmaat.  

Korte hoofdstukken met veel actie, ideaal om te verfilmen. Hier en daar moet je je hoofd erbij houden omdat er enkele sprongen in de tijd gemaakt worden. Lees dus ook de ondertitel van hoofdstukken, die geven aan waar het stuk zich afspeelt en wanneer. Voor de rest geen ingewikkelde zinsconstructie en veel details in de actiescènes, alsof je er zelf bij bent.  

Het is zoeken naar actiethrillers die zich voor een groot stuk in de Democratische Republiek Congo afspelen. Het is knap dat de auteur een verhaal hier laat afspelenm want Congo kennen we vooral van corruptie, ebola en heel veel verschillende strijdende milities.    

Reacties op: De wereld redden

41
Schaduwstrijder - Pjotr Vreeswijk
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,00 Bestel het e-book € 5,99
E-book prijsvergelijker