Avontuurlijk verhaal op Paaseiland en in Middelburg
Voor de leesclub van Thrillzone mocht ik de stenen goden lezen.
De cover spreekt direct tot de verbeelding: de herkenbaarheid van de moais, de prachtige kleuren door de zonsopkomst/zonsondergang en het mysterieuze van de tekens.
Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Op Paaseiland doet Anthoni, een Zeeuwse antropologie student, onderzoek naar de moai. In Middelburg treft Monique, werkzaam bij het plaatselijke museum, voorbereiden voor een tentoonstelling over Jacob Roggeveen. Jacob Roggeveen is de “ontdekker” van Paaseiland.
Het is een boeiend verhaal, eerder een avonturenroman dan een thriller. Het duurt een behoorlijke tijd voordat de eerste dode valt. De schrijver bouwt het verhaal mooi op, er ontstaan linken tussen de verschillende karakters en het komt tot een goede ontknoping.
Jeroen Windmeijer heeft veel research gedaan over de geschiedenis van het eiland en de bewoners. Naar mijn mening werd religie (op het eiland, maar ook in Middelburg) iets te veel belicht.
Desalniettemin heb ik het boek met veel plezier gelezen en is het zeker een aanrader voor liefhebbers van historische avonturenromans.