Alles steekt weer zo goed in elkaar en de nieuwsgierigheid wordt per hoofdstuk groter!

wat Maaike leest 24 februari 2026
Een woord van dank aan uitgeverij AmboAnthos voor het recensie exemplaar!

Het verhaal
Rechercheur Alex wordt onaangenaam verrast wanneer hij zijn ouderlijk huis bezoekt. Een bezoek dat zijn leven op zijn kop zet…Ook op zijn werk, de coldcase afdeling, is werk in overvloed: na een succesvol opgeloste zaak, dient de volgende zaak zich alweer aan: een moord op een meisjesinternaat zo’n vijftig jaar geleden… Er vond een aanhouding plaats, maar was dit wel de échte dader…? Deze loopt wellicht nog vrij rond en is niet bang om nogmaals toe te slaan..

Is het een aanrader?
‘Vergelding’ is het tweede deel in ‘De Mergellandmoorden’ serie. Het boek heeft een prachtige cover, geeft een mooi beeld van de setting en past door het kleurgebruik bij het thriller genre.
Na de ijzersterke cliffhanger van deel 1 kun je niet anders dan benieuwd zijn naar het vervolg. Wanneer je dit tweede deel openslaat word je al snel uit je lijden verlost aangezien het verhaal verder gaat waar je gebleven was. Je volgt wederom het perspectief van coldcase rechercheur Alex, dit hoofdpersonage krijgt meer vorm en zijn achtergrond wordt duidelijker. Naast Alex volg je ook een vrouwelijk hoofdpersonage, Petra, in het verleden (de jaren 70) die alles te maken heeft met de nieuwe coldcasezaak. Haar ware aard blijft lange tijd mysterieus, een ding is zeker: ze schuwt er niet voor “haar mannetje” te staan op het Zuid-Limburgse meisjesinternaat waar ze verblijft. Je wordt zowel in de verhaallijn van het heden als verleden de omgeving van Zuid-Limburg ingezogen, Berg heeft de omschrijvingen van de verschillende locaties fantastisch op papier gezet!
Toch merkte ik dat ik in tegenstelling tot ‘Terugkeer’ er even in moest komen, de échte spanning kwam wat later op gang en ook de nieuwe coldcase sprak me in beginsel qua thema ietwat minder aan dan die van Kelly Senden.
Richting het middenstuk en einde ervaar je dat alles weer zo goed in elkaar zit dat de nieuwsgierigheid per hoofdstuk groter wordt. Je zoekt simpelweg naar antwoorden rondom het leven van Alex en dat van Petra op het internaat, de afwisseling van deze twee versterken het geheel.
Net wanneer je denkt dat uitkomsten van sommige passages tegenvallen, volgt er een wending. Berg weet dan ook weer met een enorme cliffhanger het verhaal af te sluiten…
Ik kan niet wachten op ‘Finale’ en het moment dat alle puzzelstukjes op zijn plek vallen.

Meer recensies van wat Maaike leest