Advertentie

Als 'De meeste mensen deugen' een pleidooi is om je verder te laten kijken dan je neus lang is, dan is Bregman geslaagd. Met talloze voorbeelden zet hij je steeds op het verkeerde been, door eerst de gangbare theorie (historie of psychologisch experiment) geloofwaardig te presenteren en die vervolgens onderuit te halen. Aan alle recensies zie je dat het mensen raakt en aan het denken zet. Maar wacht… er is meer! ;-)

Als je verder doordenkt, zou het ook kunnen betekenen dat de voorbeelden en anekdotes alleen maar bij elkaar gezocht zijn om de boodschap en dus het boek te verkopen. (Foei cynische Wendel!) Bregman geeft in het boek zelf meerdere malen toe van mening veranderd te zijn. Dus in theorie kan dat met zijn huidige conclusies ook gebeuren. Dat nieuwe (daarover valt te twisten), positieve mensbeeld; sluit dat niet vooral goed aan bij de 'confirmation bias' van de huidige samenleving? Bij steeds meer mensen zie je een toenemende behoefte aan meer positiviteit.

Kortom: ja het is een boeiend boek, je leest het met een sneltreinvaart en je kunt er iets van leren. Maar het is niet de enige waarheid, zoals sommige recensenten hier je willen doen geloven. Of zoals Bregman in een van zijn 'leefregels' zegt: "Verbeter de wereld, stel een vraag".

Reacties op: Verbeter de wereld, stel een vraag!

322
De meeste mensen deugen - Rutger Bregman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker