Rondom die Wende en nu

Wim Loonen 15 februari 2026

Fraude bij de kunsthandel in de DDR. Dit in een systeem waarbij intimidatie en zelfverrijking een grote rol spelen.
In deze thriller zijn veel bestaande feiten opgenomen.

Het verhaal kent drie lijnen. Josta is de kunstenares van waaruit wordt geschreven. Een lijn vindt plaats rond die Wende in Berlijn waar de muur valt, een lijn rond 2014. Een derde staat cursief geschreven door “de ondervrager”. Ook hier geeft deze informatie steeds iets prijs.

Het boek leest als een puzzel die steeds meer in elkaar valt. Regelmatig wordt ook geschreven over de kunsthandel. Soms wel erg veel en gedetailleerd. Ook komen vele namen voorbij. Dit haalt weleens de spanningsopbouw weg. De Stasi en kunst vervalsingen brengen Josta in problemen waarbij zij menig keer een moeilijke, vaak onmenselijke, oplossing zoekt.

Een erg prettig geschreven boek met een plot dat toch iets anders is dan je denkt te zien aankomen.

Door dat de vele informatie die de spanning soms uit het verhaal haalt een ster minder voor mij.

Meer recensies van Wim Loonen

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.