Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Iets teveel persoonlijke visie

woutvisser3831 18 september 2023
'Westerwolke' is een dichtbundel, georiënteerd op de streek Westerwolde. Die ligt in het oosten van de Nederlandse provincie Groningen.

De gedichten in deze bundel zijn ruwweg in twee categorieën te splitsen: 1 beschrijvingen van het Westerwoldse landschap, en 2 gedichten waarin de dichter zijn eigen ik laat doorklinken.

De gedichten over het Westerwoldse landschap variëren onveranderlijk van goed tot zeer goed. Met een speciale lovende vermelding voor 'Hebrecht' op bladzijde 73. Dichter Sjoerd Visser brengt het lege, ietwat desolate, winderige en wolkenrijke karakter van Westerwolde prima tot leven.

De gedichten waarin de dichter zijn eigen ik laat doorklinken, komen bij deze recensent duidelijk minder sterk over. Zoals 'Aanmeldcentrum Ter Apel', op bladzijde 15. Men ontkomt niet aan de indruk dat de dichter hier zijn eigen maatschappij-visie wil opdringen.

Jammer. Had Sjoerd Visser zich beperkt tot zijn landschapsgedichten, dan was deze bundel in zijn geheel beter geweest. Meer ontspannen en minder dwangmatig. Dit alles in het voordeel van Westerwolde, een landstreek die zeker een goede dichtbundel verdient.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van woutvisser3831

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.