Kinderboek over de tweede wereld oorlog

Ylona Jaspers Ylona Jaspers
14 mrt 2024

Ik heb dit boek gelezen als kind en toen vond ik het boek best moeilijk. Nu als volwassenen vind ik dat het op een kinderlijke manier wordt beschreven over de tweede wereldoorlog. Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten wat de schrijfster zelf heeft meegemaakt. De hoofdpersoon in het boek heet Rachel. Je leest hoe de Duitsers Nederland in hebben genomen en allerlei gemene regels verzinnen om de Joden moeilijk te maken. De eerste hoofdstukken lijken de verhalen op losse verhalen die een geheel vormen. Daarna gaat wordt het echt een geheel dat Rachel met haar jongere zus en ouders moet onderduiken. De niet Joodse kinderen waren ook niet aardig tegen joden. Voordat Rachel moet onderduiken speelt ze met kinderen verstoppertje. De kinderen gaan expres in het park verstoppen terwijl ze weten dat joden niet naar het park mogen. Ik vond dat zo gemeen! Ik vond deze verhaal in het begin ook grappig (voor Rachel natuurlijk niet). Leo is haar neefje en scheld haar altijd uit voor schele kip zonder kop. Op school verteld hij aan de kinderen hoe het komt dat Rachel zo scheel is, dat het komt door een bombardement. Dat is echt typisch wat kinderen op zulke leeftijd vertellen zonder de ernst te weten. In het boek komt ook de bombardement in voor van Rotterdam. Het ene begin verhaaltje vond ik ook leuk over dat aftel rijmpje van Hitler. Een meisje waarvan haar ouders bij de NSB horen wil daar ook aan mee doen. Jammer genoeg kreeg ze van haar oma op haar kop.

Meer recensies van Ylona Jaspers