Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wat een traumatische jeugd met je doet

Yvonne Kersten 09 juli 2024 Auteur

Recensie van:
En nu ik

Auteur:

Diana De Laat
En nu ik is een autobiografische roman Over een onveilige jeugd en de jarenlange gevolgen daarvan.

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij
Droomvallei in ruil voor mijn recensie en deelname aan de leesclub georganiseerd door Esther van der Ham.
Uitgeverij: Droomvallei

Genre: Autografische roman

Cover en flaptekst:

De cover van het boek maakt al direct duidelijk waar het boek over gaat. De puber die een teddybeer in haar armen houdt en je aan kijkt met pijn en verdriet in haar ogen. De hoofdpersoon uit het verhaal toen ze jong was. De cover geeft mij een vervelend gevoel in mijn maag. Dit boek heeft geen vrolijke inhoud.

De flaptekst geeft zeer duidelijk weer waar het boek over gaat. Het maakt nieuwsgierig naar wat Nadia, de hoofdpersoon allemaal is overkomen in haar jeugd en hoe ze daar in het nu mee omgaat. Het is een tekst waardoor je je schrap zet voor wat je gaat lezen.

Nadia is tien jaar als haar gescheiden moeder een nieuwe vriend krijgt. Nadia’s moeder negeert alle rode vlaggen, omdat ze overladen wordt met aandacht en omdat ze graag weer een echt gezin wil vormen.
Binnen de kortste keren woont Isak bij hen in huis en heeft Nadia een
stiefvader die haar moeder handig manipuleert en Nadia tot mikpunt maakt. Hij
ontpopt zich tot een gewelddadige tiran, die het leven zeven jaar lang
dagelijks tot een hel maakt.
Nadia is bijna vijftig als het alsmaar zorgen voor anderen, waaronder haar ernstig zieke en vaak veeleisende moeder, zijn tol eist en zorgt voor mentale en lichamelijke klachten. Ze zoekt hulp bij een psycholoog, waardoor alles weer naar boven komt. Ook voelt ze, voor het eerst, boosheid en onbegrip richting haar moeder.
Maar hoe kan ze boos zijn op iemand die zo ziek is en zal sterven? En hoe kan ze erachter komen wat ze zelf nodig heeft, als voortdurende schuldgevoelens en het gevoel er niet te mogen zijn, nog zo’n belangrijke plek innemen?


Mijn leesbeleving:
Je leest dit boek niet voor je ontspanning, het is heel aangrijpend en confronterend.
Vanaf de eerste zin krijg je een beklemmend gevoel. De auteur heeft de gevoelens van de hoofdpersoon Nadia zo goed verwoord dat je haar gevoelens bijna overneemt. Om en om is er een hoofdstuk dat zich in het verleden afspeelt en in het nu. Door de afwisseling toen en nu, wordt goed duidelijk wat voor effect een traumatische jeugd met de rest van je leven doet.
Elke keer als er weer een ‘toen’ hoofdstuk kwam vond ik het lastig om verder te lezen en te voelen hoe afschuwelijk dit tijd moet zijn geweest. Bij mij wekte het enorme woede op tegen de stiefvader Isak. Het is moeilijk om te lezen hoe een jong meisje, steeds verder de vernieling in gaat, door toedoen van zo’n tiran.
De hoofdstukken die in het nu afspelen geven je een gevoel van onmacht om het leven te leiden dat je wil, alsof je geblokkeerd wordt.
De afwisseling tussen nu en toen geeft je als lezer ook even een adempauze.

De schrijfwijze van Diana is erg gedetailleerd, hierdoor moest ik me soms door bladzijden heen worstelen. De dialogen zijn geloofwaardig, maar halen wel vaak de vaart uit het verhaal. Sommige details zijn ook niet nodig en bij een aantal situaties had ik juist graag geweten hoe die aflopen.

Het personage van Nadia is goed uitgewerkt. Doordat de ik-vorm
gebruikt wordt kan de lezer onder haar huid kruipen. Ook van haar moeder Gerda en stiefvader Isak krijg je een goed beeld. Nadia’s broertje Marcel wordt in het boek minder uitgewerkt. Het is ook een boek geschreven vanuit Nadia en hoe zij het beleefd heeft.
In de ‘toen’ hoofdstukken wordt vooral de relatie tussen Nadia
en Isak beschreven in de hoofdstukken ‘nu’ tussen Nadia en haar moeder Gerda.

De ontwikkeling die Nadia als een volwassene doormaakt is hoopgevend. Langzaam worstelt ze zich los van wat er in het verleden is gebeurd en leert ze het een plek te geven.



Mijn mening:

Ik geef 4 sterren

Ik vind het ontzettend dapper dat de auteur haar verhaal heeft durven te vertellen. Het is een waardevol boek. De thematiek kindermisshandeling en de gevolgen daarvan zijn heel goed uitwerkt. In de hoofdstukken die afwisselend in het verleden en het heden afspelen, wordt heel duidelijk en realistisch geschetst hoe de behandeling door stiefvader Isak steeds meer impact krijgt. Hoe hij Nadia behandelt en ook haar moeder (en broertje) manipuleert, heeft een verwoestend effect op Nadia’s zelfbeeld, wat tot in het nu voelbaar is. Doordat ze zelf geen mening heeft mogen/kunnen ontwikkelen en geen gevoelens mocht laten zien, is het voor haar als volwassene heel moeilijk om te bepalen wat ze zelf wil en wie ze echt is. Alles wat ze doet wordt bepaald door wat ze denkt dat anderen van haar verwachten. Ik ben het eens met de opmerking bij de flaptekst, dat dit boek een must-read is voor elke leerkracht en welzijnswerker.

Diana De Laat en Esther van der Ham hartelijk
dank dat ik mee mocht doen aan de boekenclub rondom het boek En nu ik.

Diana De Laat en Esther van der Ham hartelijk dank dat ik mee mocht doen aan de boekenclub rondom het boek En nu ik.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Yvonne Kersten