Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sterke start van een nieuwe serie

Anneke van Ieperen 27 november 2017

De Chinees-Amerikaanse auteur Marie Lu is in Nederland vooral bekend van haar ‘Legend’-trilogie. De filmrechten hiervoor zijn al verkocht en ook het script is inmiddels geschreven, het is echter nog onduidelijk wanneer de film ook daadwerkelijk in de bioscopen te zien zal zijn. Warcross is het eerste deel in een nieuwe trilogie en speelt zich af in een wereld waarin Virtual Reality een onlosmakelijk onderdeel is geworden van het dagelijks leven.  

In een maatschappij waar (digitale) criminaliteit hoogtij viert verdient de zeventienjarige hacker Emika Chen de kost als premiejager. Dit levert echter vaker niet dan wel iets op en ze staat dan ook op het punt haar huis uitgezet te worden. In een wanhoopspoging wat geld bij elkaar te krijgen hackt ze de openingswedstrijd van het immens populaire VR spel Warcross. In plaats van gearresteerd te worden zoals ze verwacht, wordt ze uitgenodigd door de maker van het spel, Hideo Tanaka. Hij biedt haar een baan aan om Zero te ontmaskeren, een hacker die het Warcross-imperium ten val lijkt te willen brengen. Emika vertrekt naar Tokyo voor wat een relatief eenvoudige klus lijkt te zijn, maar ze ontdekt al snel dat Zero een formidabele tegenstander is. Emika’s positie verandert langzaam van hacker en jager naar die van pion en prooi.  

Allereerst valt de prachtige vormgeving van het boek op. Van de 3D-illustratie op de cover, naar de mooie portrettekeningen van de hoofdrolspelers op de binnenflappen tot de bijzondere opzet van het drukwerk. De tekst wordt regelmatig afgewisseld met sms-berichten, contactlensboodschappen of informatie over een power up in de game zelf. Gelukkig wordt dit met mate toegepast, waardoor het niet irritant wordt en nergens de gebeurtenissen vertraagt. Deze opzet verleent het boek een mate van speelsheid die de originaliteit ten goede komt. Warcross is niet slechts een game, voor velen is het een way of life. Door het spel te spelen kunnen coupons worden verdiend die ingeleverd kunnen worden voor speciale power ups of zelfs echt geld. De worldbuilding in dit boek is erg goed; de echte wereld en de virtuele wisselen elkaar in een hoog tempo af. Vooral de virtuele landschappen in het spel worden door de auteur zo gedetailleerd beschreven dat ze tot leven komen op de bladzijden.  

Emika is als hoofdpersonage goed uitgewerkt. Hoewel ze geen gemakkelijk leven heeft gehad en als hacker in New York haar hoofd nauwelijks boven water kan houden heeft ze het bijltje er niet bij neergegooid. Ze is sterk, een doorzetter en kleurt niet altijd netjes binnen de lijntjes. Hideo is rijk, beroemd en succesvol en lijkt daardoor in alles haar tegenpool. Als karakter is hij moeilijker te doorgronden dan Emika en het duurt lang voordat de lezer hem beter leert kennen. Het verhaal wordt bevolkt door een flink aantal interessante bijpersonages die stuk voor stuk potentie hebben om verder uit te groeien in deze serie. De schrijfstijl van Marie Lu is heel eigentijds met kleurrijke details en vlotte dialogen. Dankzij de inspanningen van vertalers Lydia Meeder en Barbara Zuurbier zijn al deze elementen ook in de Nederlandse vertaling goed op papier gekomen.  

Het resultaat is een sterke en originele YA Fantasy-roman. Warcross is een perfecte balans geworden tussen een goede worldbuilding, een sterk hoofdpersonage, spanning, romantiek en heel veel vaart. Dankzij het onderwerp zal het veel mannelijke en vrouwelijke lezers aanspreken en zal het voor hen moeilijk wachten zijn op het vervolg.

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anneke van Ieperen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.