Almudena Grandes vertelt met haar roman ‘Het IJzig Hart’ de geschiedenis van de families Carrión en Fernández tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog die uitbreekt in 1936 onder aanvoering van generaal Franco.
De stambomen die in het boek zijn opgenomen vormen samen met de verklarende woordenlijst een prettig houvast voor de lezer van deze monumentale roman. De verschillende tijdvakken en het veelvuldig wisselend perspectief waarmee de schrijfster sterk beeldend beschrijft hoe de periode onder Franco doorwerkt in het leven van generaties Spanjaarden vragen om volledige aandacht. De soms verrassend lange zinnen bieden een extra uitdaging evenals het bestaan van de verschillende hoofdpersonen met dezelfde voornamen .
Het verhaal begint met de begrafenis van de Spanjaard Don Julio Carrión González. De kinderen blijken verrassend weinig inzicht te hebben in het leven van hun vader. Dit wordt Alvaro Carrion Otero, de jongste zoon al snel duidelijk wanneer hij zich tijdens de begrafenis verbaast over de aanwezigheid van een hem onbekende jonge vrouw die op afstand de plechtigheid bijwoont. Haar naam is Raquel Fernández Perea en zij is de kleindochter van Spaanse bannelingen in Frankrijk. In tegenstelling tot de kinderen Carrión is zij volledig op de hoogte van het verleden van haar familie maar ook van dat van Julio Carrión González en daarmee van het geheim dat de belastende schakel vormt tussen de families.
De schrijfster gebruikt de liefde die opbloeit tussen Alvaro en Raquel als springplank naar de personages waarmee zij naam geeft aan de verloren generaties in een Spaans verleden vol verdriet als gevolg van juist of mogelijk onjuist gemaakte politieke keuzes.‘Het geheel is gelijk aan de som van de delen wanneer die elkaar negeren’, leert Alvaro zijn studenten.
Almudena Grandes heeft met dit snijdend verhaal het geheel ongelijk gemaakt aan de som van de delen.

Reacties op: Het geheel ongelijk gemaakt aan de som van de delen.