Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De inhoud doet recht aan de titel

Janine van der Hulst 18 juni 2019 Auteur

Een korte samenvatting van ieder verhaal:

Het waargebeurde verhaal van José Koopmanschap over een vrouw die haar hart volgt om dat van de man van wie ze houdt te winnen. Deze man leeft echter in een heel andere cultuur dan de hare. Zou ze erin slagen om deze man voor zich te winnen?

In het verhaal Bitterzoet, geschreven door Janine van der Hulst-Veerman, helpt een thuiszorghulp een oudere vrouw met het huishouden en komt ze tot een bizarre ontdekking.

Ook het verhaal van Irene Gret gaat over een andere cultuur waarin om een speciale gunst wordt gevraagd. Of de sportieve hoofdpersonen daarop ingaan is te lezen in haar verhaal ‘De Brief.’

Ineke Kievit-Broeze verbindt jonge kinderen en oude ouderen met haar verhaal ‘De poes, de muis en het meisje’.

Een van de winnaressen van de schrijfwedstrijd, Annette Akkerman, schreef het ontroerende en hartverwarmende verhaal ‘Een vreemdeling in de wei’. De jury zei hierover: “Een verhaal dat laat zien dat tolerantie en vriendschap je kunnen verrassen. Een maatschappelijk actueel verhaal dat toont dat het de moeite waard is om open minded met je medemens om te gaan. Kijk verder dan je neus lang is. Mooi geschreven, brok in de keel. Een ontroerend mooi verhaal dat goed in het beeld van deze tijd past.”

Nannie van Deutekom, ook een winnares, schreef het verhaal ‘Garderobe-zorg’. Hierin gaat het over de tweestrijd van een vrouw op leeftijd die voor haar aan Alzheimer lijdende man zorgt. De jury zei hierover: “Een aangrijpend verhaal over de mooie en minder mooie kanten in het leven. Over liefde, acceptatie en opoffering, maar ook over het durven kiezen voor jezelf, wanneer een situatie anders doet verwachten. Geeft stof tot nadenken.”

In het verhaal van Cecile Koops met de titel ‘Doodsangst in de Ardennen’, kan de goed bedoelde bemoeienis van een ander je soms op het verkeerde been zetten.

In ‘De vrachtrit’ biedt een vrachtwagenchauffeur een verdrietige jonge vrouw een lift aan, waarna ze haar hart bij hem uitstort.


Een vrouw vindt op wel heel bijzondere wijze een uitnodiging voor een uitje in het verhaal ‘De ware Jacob’. Irma Moekestorm won met dit verhaal ook een plekje in deze verhalenbundel. De jury zei over haar verhaal: “Leuke invalshoek, beeldend en met vaart geschreven. Een mengeling van hoop, lef en humor. Originele plotwending met een knipoog.”

André Verkaik weet er bij een gezin dat op weg is naar hun vakantieadres en dat tot grote frustratie in een eindeloze file is beland, op een wel heel originele wijze de stemming erin te houden in zijn verhaal Filet americain.

Een vrouw die alleen op vakantie in Portugal is, beseft dat ze een belangrijke beslissing moet nemen. Wat zal het worden? Merrit van Tol vertelt het in haar verhaal ‘Golven’. Ook zij is een van de winnende schrijfsters. De jury zei over haar verhaal: “Beeldend geschreven. Assertief en pakkend verhaal. Je sympathiseert met de hoofdpersonage en dat wraak zoet kan zijn is in dit geval heel begrijpelijk.”

Marian van den Berge beleeft met haar gezin een hachelijk avontuur op weg naar een onvindbaar vakantieadres in Schotland. Ze vertelt erover in haar verhaal ‘Het huis achter de heuvel.’

Alexander Jansen komt tijdens zijn vakantie in een spookachtig huis terecht met een wel heel bijzondere verzameling. Hij schrijft erover in ‘Het Raadsel van de Schoenlepels.’

In het verhaal ‘Luchtpost’ vertelt Sacha Voogd hoe een opa door het schrijven van brieven in contact probeert te komen met zijn kleinzoon. Gaat hem dat lukken?

Het waargebeurde verhaal van Hans Jacobs speelt zich af in 1973, waar hij voor een toenmalig populair staatshoofd, buiten het Hollandse paprikaseizoen om, toch voor rode paprika’s moest zien te zorgen. Of hem dat gelukt is, lees je in zijn verhaal ‘Paprika’s uit het westen.’

AnnaThea Hesseling-Fine schreef een waargebeurd smokkelverhaal dat mooi aansluit op het verhaal van Hans Jacobs. Hier reist zij af naar het land van eerdergenoemde staatshoofd. Het gaat niet helemaal volgens planning. Je leest het in ‘Roemenië 1988’.

Met ‘Sprookje uit het Zwarte Woud’, vertelt Rina Brunt over de verschillende verwachtingen van twee mensen. Of dit uiteindelijk voor beiden het gewenste resultaat oplevert, is nog maar de vraag.

Het winnende verhaal van Dimitri Van Hove, rijgt zich met wel heel veel toevalligheden aan elkaar. Hoe dat zo kan gebeuren en wat de oorzaak is, staat in het verhaal met de toepasselijke titel ‘Toeval’. De jury zei over zijn verhaal: “Origineel, surrealistisch en met humor geschreven. Het perspectief is verfrissend, de opbouw van het verhaal maakt nieuwsgierig en blijft tot het einde fascineren. Vlot geschreven, foutloos en met een dikke knipoog. Het verrassende element pakte goed uit, knap gedaan.”

En hoe het kan dat iemand van 84 haar 21ste verjaardag viert, vertelt Els Kessens in het verhaal ‘Ze is weer écht jarig.’

Tot slot vertelt Saskia Aïcha Angenent in ‘Zusjes, boze mama’s en lieve feeën’ hoe misverstanden tot een sprookjesachtig kinderverhaal kunnen leiden.

De inhoud van de verhalen doet recht aan de titel, allemaal verhalen met verrassende elementen. Leuk om uit voor te lezen of om zelf uit te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janine van der Hulst