Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Drie boeken over homoseksualiteit

op 08 augustus 2017 door

Homoseksualiteit

Waar in de Romeinse tijd een (seksuele) relatie tussen twee mannen nog de normaalste zaak van de wereld was, werd dat daarna al snel anders. In de bijbel zijn uitspraken tegen homoseksualiteit te vinden en hierdoor werd dit ook als een zonde gezien. Vanaf de 12e eeuw werd homoseksualiteit ook een strafbaar feit. Op een veroordeling volgde de doodstraf, later ook gematigder straffen zoals verbanning of een gevangenisstraf.

In de 19e eeuw begon de legalisering van homoseksualiteit en tijdens de 20e eeuw begon de strijd om gelijke rechten. Sociale acceptatie is een doel dat nog bereikt moet worden. Er is nog steeds sprake van vooroordelen en homofobie, wat het voor homoseksuelen moeilijk maakt om uit de kast te komen. Dit levert interessante situaties op om te beschrijven in boeken.

Ik heb drie boeken gelezen met het thema homoseksualiteit. Ik heb hierbij gekozen voor boeken uit verschillende tijdsperiodes, maar waarin de hoofdpersoon steeds een jongeman is die voor het eerst kennismaakt met de liefde voor een andere man.

Geraadpleegde bron: Wikipedia

De boeken

Schijnbewegingen - Floortje Zwigtman

Schijnbewegingen verscheen in 2005, maar het verhaal speelt zich af in 1894. Adrian Mayfield verliest zijn baantje in een kledingzaak en wordt door de daarop volgende armoede in de armen van de rijke Trops geduwd. Hij maakt kennis met de purperen hofhouding van Oscar Wilde, maar ook met Little College Street 13, waar jongens hun lichaam verkopen aan rijke mannen. En dan lijkt geld ineens gemakkelijker te vinden te zijn dan liefde.

Waarom lezen? Het is een intrigerend boek over een jongen die zijn seksualiteit ontdekt in een roerige tijd en omgeving. Alhoewel het een fictief verhaal is, zijn er historische figuren in verwerkt, zoals Oscar Wilde. Het boek geeft dan ook een kijkje in hoe het er in die tijd aan toe ging. Niet bij de gemiddelde mens, maar bij homoseksuele kunstenaars.

Maurice - E. M. Forster

In Maurice maken we kennis met (verrassing!) Maurice. Hij krijgt gevoelens voor mannen, eerst onbewust bij het hulpje George, later meer bewust bij studievriend Clive Durham. Een mooi coming-of-age verhaal over een homoseksuele jongen.

Waarom lezen? Het verhaal is geschreven in 1914 en speelt zich ook rond die tijd af. Desondanks is het een verhaal van alle tijden. We zien hoe Maurice omgaat met het accepteren van zijn geaardheid. Ook zien we hoe Maurice en Clive allebei anders omgaan met de druk die de heteronormatieve normen van de maatschappij met zich meebrengen.

Most men would have reported me to the dean or the police

Daarnaast geeft het boek ook een inkijkje in hoe de maatschappij in die tijd dacht over homoseksualiteit: Namelijk als een ziekte en als strafbaar feit.

Recensie Mijn recensie van dit boek vind je hier.

De dagen van de bluegrassliefde - Edward van de Vendel

In de dagen van de bluegrassliefde vertrekt de Nederlandse Tycho naar Amerika om daar te helpen bij een internationaal kinderkamp. Hij ontmoet de Noorse Oliver, met wie hij al snel vriendschap sluit. Tijdens de eerste week van het kamp ontdekt Tycho al snel dat zijn gevoelens voor Oliver veel verder gaan dan vriendschap - en dit blijkt wederzijds te zijn. De twee komen samen, maar merken al snel dat de ideeën van de omgeving over homoseksualiteit impact heeft op hun relatie...

Waarom lezen? Het is een bijzonder mooi en invoelend geschreven boek over een eerste grote liefde. Je leest het boek in een ruk uit, maar het verhaal laat je minder snel los. Het boek is heel realistisch en geeft ook een goed beeld van hoe de omgeving op homoseksualiteit kan reageren en hoe dit het denken en gedrag van homoseksuele jongeren beïnvloedt. Hoe vaak ik dit boek ook lees, ik eindig altijd met een brok in mijn keel.

Recensie Mijn recensie van dit boek vind je hier.

Een korte vergelijking

Alhoewel Maurice in 1914 geschreven is en De dagen van de bluegrassliefde in 1999 verscheen (en er in tussentijd - gelukkig - wel het een en ander veranderd is in de houding ten opzichte van homoseksualiteit), hebben de boeken toch veel overeenkomsten. Beide boeken gaan over een jongeman die ontdekt dat hij op mannen valt, een eerste relatie aangaat met een man en ontdekt wat de invloed van de houding uit de omgeving ten opzichte van homoseksualiteit doet met deze relatie. Beide boeken zijn realistisch en kunnen voor herkenning zorgen voor homoseksuele jongeren.

Dat kan niet gezegd worden van Schijnbewegingen. Adrian heeft zijn eerste seksuele ervaring met een rijke man en komt later terecht in Little College Street 13. Voor Adrian is zijn seksualiteit dus vooral aan geld verbonden. Op een aantal punten na zal dit boek dus geen gevoel van herkenning opleveren. Fascinerend is het wel.

Welke boeken over homoseksualiteit hebben jullie gelezen?



Reacties op: Drie boeken over homoseksualiteit

Gerelateerd