Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het duel: de hongerspelen vs [on]volmaakt

op 24 februari 2018 door

In het duel komen steeds twee boeken aan bod die op de een of andere manier op elkaar lijken. Vandaag vergelijk ik twee young adult boeken: De hongerspelen en [on]volmaakt. De boeken worden vergeleken op drie punten die zij met elkaar gemeen hebben en kunnen hier punten op verdienen. Welk boek komt het beste uit de verf?

0a02802f8b8159c6a50136cb9f2628fc.jpgIn de hongerspelen worden jaarlijks de hongerspelen gehouden. In elk district wordt door middel van loting een jongen en een meisje geselecteerd. Zij zullen in de speciaal hiervoor aangelegde arena een strijd op leven en dood aangaan, ter vermaak van de rijke bevolking in het land. Degene die als laatste overblijft, is de winnaar. Als Prim wordt uitgeloot besluit Katniss om haar plek als tribuut in te nemen. Samen met haar lotgenoot Peeta reist zij af naar de hoofdstad. Daar krijgen zij training en komen ze terecht in de tv-show over de hongerspelen. Als ze eenmaal echt in de arena staat rest er nog maar 1 vraag: Hoe ver wil ze gaan om te overleven?

b136908220fd2ac4913bac8e9bd4bf81.jpgIn [on]volmaakt wordt tijdens een talentenshow de meest volmaakte persoon gezocht. Hera V, Maat V en Adon V zijn alledrie geselecteerd om mee te doen aan deze show. In de Globe leggen zij een aantal proeven af die moeten bewijzen hoe volmaakt hun gemanipuleerde genen inmiddels zijn. Maar als de proeven vorderen, wordt het steeds lastiger om te verbergen dat ze misschien toch niet zo volmaakt zijn...

De verdeelde samenleving

In beide verhalen is er sprake van verdeeldheid in de samenleving. In de hongerspelen is er een splitsing tussen de verschillende districten, die grotendeels in armoede leven, en de rijke hoofdstad. De hoofdstad heeft hier de macht en houdt de districten onder controle door de hongerspelen. In [on]volmaakt is er ook een tweedeling in de maatschappij: die tussen natuurlijke mensen en die tussen genetisch gemanipuleerde mensen. Die laatste groep zijn de mensen die het meeste waard zijn. Zij hebben namelijk geen last van alle kwaaltjes en ziekten die bij de natuurlijken voorkomen. Dit maakt hen superieur. Beide samenlevingen zijn interessant en laten je nadenken over verschillen en verdeeldheid in een samenleving.

Tussenstand: 1 - 1 (Hongerspelen - [on]volmaakt)

De tv-show

De tributen uit de hongerspelen komen voor ze de arena in gaan eerst in een tv-show terecht. Door middel van bijvoorbeeld interviews presenteren zij zich aan het publiek. Hiermee proberen ze sponsors voor zich te winnen, want die kunnen straks in de arena het verschil tussen leven en dood betekenen. De tv-show in [on]volmaakt deed me direct aan de hongerspelen denken. Ook hier presenteren de verschillende kandidaten zich (die ook uit verschillende gebieden van het land komen, een drietal per regio). En net zoals dat Peeta en Katniss als starcrossed lovers gepresenteerd worden om meer sponsors te krijgen, wordt in [on]volmaakt de suggestie gedaan dat er iets tussen Adon en Hera speelt. Ik kan hier kort over zijn: dit idee is in de hongerspelen veel beter uitgewerkt.

De tussenstand: 2 - 1 (Hongerspelen - [on]volmaakt)

De wedstrijd

De wedstrijd in [on]volmaakt is niet zo heftig als in de hongerspelen, toch zijn deze proeven wel degelijk interessant. Dat er gebruik wordt gemaakt van virtual reality geeft de proeven veel mogelijkheden, zonder dat de oplossing ervan aan geloofwaardigheid verliest. Toch wordt het nergens zo spannend als in de hongerspelen. Dit komt deels doordat er van de wedstrijd niet zo veel afhangt als bij de hongerspelen. Het maakt nogal uit of je eer aangetast wordt of dat je er niet levend uitkomt... Daarnaast wordt er in [on]volmaakt helaas iets te snel verraden wat er niet volmaakt is aan de deelnemers. Dat maakt de wedstrijd er niet per se minder spannend op, het verhaal verliest helaas wel veel aan spanning.

De eindstand: 3 - 1 (Hongerspelen - [on]volmaakt)

Het duel is gewonnen door:

De hongerspelen!



Reacties op: Het duel: de hongerspelen vs [on]volmaakt

Gerelateerd