Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag Kasteel Brémont: Sfeervolle culinaire whodunnit

op 20 mei 2022 door

Dood op kasteel Brémont is het eerste deel van een nieuwe cosy crime serie: De provençaalse mysteries. Schrijfster M.L. Longworth woont als Canadese al jarenlang in de Provence en het is dan ook niet gek dat deze verhalen zich daar afspelen.

520e2a02fef9d16f4682d020756decf5.jpg

Uitgeverij Manteau stelde vijftig boeken ter beschikking voor een Hebban buzz leesclub. Het cosy crime boek met de fleurige cover en de korte samenvatting trok veel lezers aan en vijftig van hen kregen het boek thuisgestuurd. Door de envelop heen was de Provence te ruiken. Een leuke attentie van de uitgeverij in vorm van gedroogde lavendel kwam mee met het boek en zorgde voor de juiste sfeer om te beginnen met lezen.

Sofie: Heerlijke geur dankzij de attente kleine verrassing van de uitgeverij! Past perfect bij de mooie paarse kaft
Elsbeth: Wat een kleurig boek. Samen met het geurige zakje lavendel waan je je zo in Zuid-Frankrijk

BUZZ & verwachtingen

Bij een Buzz wordt van de lezers verwacht dat ze het boek lezen, vier keer iets posten op social media en een recensie schrijven op Hebban.nl. Daarnaast is er een optionele discussie, die passend bij het type leesclub, de buzzcussie wordt genoemd. Het is het vrijblijvende deel van deze leesclub en is daardoor gemoedelijk met een klein groepje lezers.

Voor het lezen komt al de eerste vraag online waarin de verwachtingen worden genoteerd. Een beginvraag voor een leesclub, die na het lezen en aan het einde van de leesclub terugkomt, waarna kan worden gekeken in hoeverre de verwachtingen zijn uitgekomen.

Bij Dood op kasteel Brémont zorgt de zonnige cover met de mooi kleurstelling voor een feelgood gevoel, maar door de titel zal er toch wel iets van spanning in terug te vinden moeten zijn.

Gea: Door de cover en de preview verwacht ik een feelgood met spannende elementen. En ik hoop ook op mooie beeldende beschrijvingen van het landschap en mooi uitgewerkte personages.
MarieJose: Ik verwacht complexe personages, geheimen, en interessante interacties. De setting van het kasteel zorgt misschien voor wat romantiek maar in elk geval zal het heel sfeervol zijn. Ik ben natuurlijk ook wel heel benieuwd 'who dunnit'. En wat er allemaal achter zit. Ik verwacht sfeervol puzzelen.
Mariekeleest: Ik verwacht iets tussen een spannend boek en een roman in, vooral door de cover. En ik wil ook wel graag een beetje wegdromen bij de omgeving.

Buzzcussie

Door het korte verloop van een buzzleesclub komen de vervolgvragen al snel online. We nemen in de buzzcussie de eerste hoofdstukken en de schrijfwijze door en bespreken wat er opviel in het boek.

Het begin van het boek blijkt even wennen voor de lezers. Er zijn veel personages, er wordt veel gegeten, gedronken en gerookt. Er is wel al iemand dood, maar heel hard lopen ze niet om dat op te lossen. De personages voelen veel ouder aan dan ze werkelijk zijn. Het beeldend en gedetailleerd schrijven zorgt voor een erg rustig tempo en komt soms ouderwets over. We proberen met elkaar uit te zoeken wanneer het verhaal speelt en komen uit op 2005.

Corine: De eerste hoofdstukken vond ik taaie kost. Ik kon niet echt in het verhaal komen, kortom het las niet lekker.
Amarins: Ik kreeg het gevoel of ging ik een stukje terug in de tijd. Het doet wat ouderwets aan.
Sofie: Longworth schrijft op zo'n manier dat ik oorspronkelijk dacht dat Etienne en Jean-Claude twee oude mannen zijn.
Stefanie: Door deze uitgebreide omschrijvingen vind ik wel dat je de sfeer heel goed proeft en de personages goed leert kennen.

Wat viel op? en Personages

Bij de vraag “Wat viel op?’ komen bijzondere dingen naar boven. Zo werden gebloemde lakens, kantoor houden in een bar, een compleet (overbodig) hoofdstuk over sigaarrokende vrienden, het zoenen op beide wangen, het vele eten en drinken, met wijn op de auto in, het slome tempo van het onderzoek en de vele Franse woorden genoemd. Niet altijd is duidelijk waarom deze dingen in het boek zijn opgenomen, maar wellicht komt het terug in een van de volgende delen.

Daarna bogen we ons over de personages. Het zijn er veel en de lezers vinden het verwarrend dat ze op meerdere manieren worden genoemd. Hoofdpersonage Antoine Verlaque krijgt niet de meeste sympathie van de lezers, hij is nogal snobistisch. Marine Bonnet is wel een leuk personage. Het is een koppel dat een verleden samen heeft en dat nu samen gaat werken. Deze constructie biedt voldoende basis voor de komende verhalen van Longworth.

Sofie:  Antoine Verlaque: hij ergert me enorm, ik vind hem lomp en een snob, maar tegelijkertijd heeft hij ook iets aandoenlijks.
Carin: Ik vind Marine erg leuk. Ze is erg geliefd en ze komt bescheiden en vrolijk over. En ze is erg menselijk, met name dat ze toch weer een beetje bezwijkt voor Verlaque.

Setting, opbouw en Cosy Crime

De volgende vragen gaan over de setting, het begin, midden en einde van het boek en we hebben het over het genre Cosy crime.

De setting van de Provence is goed gekozen. Het lome gevoel, de bloemen en het goede Franse leven komt uitgebreid aan bod. Het levert een hele rij reacties op over olijven en andere snacks. 

Over de opbouw zijn we het grotendeels eens. De proloog zorgt gelijk voor spanning, waarna het verhaal wat inzakt en doorkabbelt. Aan het einde is de spanning terug, maar is het redelijk voorspelbaar en niet heel realistisch.

Cosy crime blijkt toch een genre op zich. Wie echte spanning zoekt zal het voortaan links laten liggen, maar wie houdt van sfeer en intriges en spanning als extraatje ziet, kan nog voldoende andere cosy's lezen, nadat we diverse tips hebben uitgewisseld.

Gea Wat mij betreft, heeft Longworth dat door haar beeldende schrijfstijl heel goed gedaan. Je ziet alles en iedereen voor je, ik proefde de wijn zelfs bijna. De Franse cultuur kwam helemaal tot leven.
MaddyIk ben nog nooit in de Provence geweest maar ik kon me er wel een voorstelling van geven, door de lavendel, de kaft en de mooie beeldende beschrijvingen van de streek.

Silke: Cosy crime is een misdaadroman waar de kleine gemeenschap een belangrijke rol speelt. De misdaad is niet gruwelijk en bloederig. Het menselijke is belangrijker.

Quote's

Na deze beschrijving van cosy crime gaan we gelijk door naar de quote’s die op het boek staan, om daarna zelf een quote te maken over het boek. De opdracht is een beschrijving in maximaal tien woorden, maar creatief als de leesclubleden zijn, combineren ze een paar uitspraken met elkaar en zo ontstaat een prachtige quote voor een volgende druk:

Een sfeervolle culinaire whodunnit met gevoel voor persoonlijke relaties tegen een loom Provençaals decor.

(MarieJosé, Gea, Stefanie en Sofie)

Verwachtingen

We sluiten af met een vraag over de verwachtingen en in hoeverre die zijn uitgekomen. Ook mogen de leesclublezers zelf nog een vraag stellen. Stefanie merkt hier op dat er geen vraag is geweest over de cover! Nou ja zeg, een vaste vraag in ‘mijn’ leesclubs en ik heb die gewoon overgeslagen terwijl het boek zo’n mooie cover heeft.

Joella: De cover is het eerste wat mij aantrok, het huis en de lavendel. De titel maakt het spannend, de cover straalt feelgood uit.
MarieJose: De cover is eerder romantisch dan spannend, maar ook wel mysterieus.

Wat betreft de verwachtingen zijn er vele toch niet helemaal uitgekomen. Vooral het gebrek aan spanning wordt genoemd, net als het feit dat het oplossen van de moorden ondergeschikt blijkt aan het goede Franse leven met zon, wijn en eten. En de hekel die sommigen van ons hebben gekregen aan Verlaque, dat was ook onverwacht.

Corine: Mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen, ik had er toch iets anders van verwacht. Teveel gedetailleerde beschrijvingen van de sigaren en de wijn. En de snob Verlaque stond mij ook tegen met zijn irritante gedrag. En dat er nog moorden opgelost moesten worden stond heel erg op de achtergrond.
Kaartenvrouwtje: Ik had toch een wat luchtiger verhaal (dit was erg gedetailleerd) verwacht, dit ging heel traag ook gezien de cover. De cover zag er heerlijk zomers uit met al die lavendel, ik vond het niet echt een zomers verhaal ;)
Marieke: Het is niet de beste cosy crime die ik ooit las. Het is wel echt een eerste deel, waarin setting en personages uitgebreid worden geïntroduceerd, maar dat haalt veel van het speurderswerk weg.

Het was de voorlaatste vraag, maar deze is zo leuk om mee af te sluiten:
Omschrijf het boek in maximaal 10 woorden
.

  • Maddy:  Een relaxte detective met een beetje liefde.
  • Carin: Het Franse leven mooi beschreven tijdens een moordonderzoek.
  • Corine: Het rijke Provençaalse leven met een moord op de achtergrond.
  • Sofie: een detective tegen een sfeervol culinair Provençaals decor.
  • Gea: Een whodunit die smaakt naar meer.
  • Stefanie: trage Franse sfeer met als bijzaak een moordzaak oplossen
  • MarieJose: Sfeervol culinair Provençaals mysterie met veel gevoel voor onderlinge relaties.
  • MindSpaLotusBloem: Don't judge a book by its cover!
  • Joella: een detective serie waarin liefde, mysterie en het Franse leven volop aan bod komt.
  • Elsbeth:Het Provençaalse leven als decor voor een moordonderzoek.
  • MagalieMoorden oplossen met culinaire zijsprongetjes en een achtergrond van lavendelvelden.

520e2a02fef9d16f4682d020756decf5.jpg

De sterren

En dan de sterren. Het is niet echt een sterrenregen voor dit boek. Een paar lezers waren onder de indruk en daar straalden de sterren overtuigend: 2 x vijf sterren en 6 x vier sterren. 27 lezers vonden het best ok en gaven voorzichtig drie sterren, maar voor 12 lezers was het een miezerbuitje aan sterren en van hen kreeg het boek twee sterren.

Silke (3 sterren): Het is een fijn, luchtig boek om tussendoor te lezen, om je gedachten wat te verzetten. Het genre bevalt mij ook beter dan de feelgood, omdat er toch nog enige spanning in zit. Dood op kasteel Brémont is de ideale mix tussen romantiek, zonder het zeemzoete gedoe, en misdaad, zonder het overdreven gewelddadige.

De buzz van De dood op kasteel Brémont sluiten we af met een gemiddelde van 2,9 sterren.

Het was een leuke buzz, met veel mooie foto’s op social media, online te vinden via #hebbanbuzz en een gezellige en gemoedelijke leesclub, waarbij we naast tips voor andere cosy's, tips voor hartige snacks hebben uitgewisseld in navolging van het culinaire deel van het rijke leven in Frankrijk.


Marieke Scheers
Coördinator leesclub Brémont



Reacties op: Verslag Kasteel Brémont: Sfeervolle culinaire whodunnit

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mary Lou Longworth

Mary Lou Longworth

M.L. (Mary Lou) Longworth (1967) is Canadese van geboorte en woont sinds 1997 in...