Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Met zijn allen overleven op de Hail Mary

op 07 juli 2021 door

Je opent je ogen en kijkt om je heen. Langzaam wordt het zicht scherper. Je knippert tegen het felle licht. Waar ben je? Wie ben je? Je hebt geen idee. Om je heen zie je nog 49 anderen langzaam wakker worden. Twee bedden blijven bezet, de mensen erop bewegen niet. Worden niet wakker. Je merkt dat je vastgebonden zit. Robotarmen steken uit het plafond. Je maakt je los en gaat rondkijken. De twee mensen blijken dood te zijn. 

Samen met de 49 anderen ga je op onderzoek uit. Je begint het verhaal met elkaar. Met 50 man buzzen we Project Hail Mary van Andy Weir en met de liefhebbers gaan we een discussie aan over het boek. De computer laat ons weten dat Ryland Grace de enige overlevende is op dit ruimteschip dat de Hail Mary heet. We weten vrij weinig over hem, maar gaandeweg leren we hem goed kennen. Wat vinden we eigenlijk van Ryland? Een quote uit de verschillende meningen van de deelnemers, maar eigenlijk zijn we het allemaal eens: Ryland is een vriendelijke nerd, met een goed hart en een dijk aan wetenschappelijke kennis.

 Ryland wordt door Andy Weir wel als een superman (maar dan op wetenschappelijk niveau) neergezet, hij weet op alle zichvoortdoenende technische problemen een oplossing te bedenken.

Ryland vind ik met zijn onwetende optimisme een fijn personage. Ook als langzaam maar zeker zijn herinnering terugkomt, legt hij zich bij de situatie neer en maakt er het beste van.

Er schuift een deur open en we klauteren de cockpit in. Daar staan we oog in oog met Ryland en een vreemd wezen dat zich via een buizenstelsel voortbeweegt. Ryland stelt ons voor aan Rocky, een Eridiaan en vertelt ons dat de redding van de Aarde reeds onderweg is. Hij heeft ervoor gekozen om Rocky te redden en ons mee te nemen naar Erid. Rocky maakt blije muziekjes welke door Ryland vertaald worden. Rocky is dankbaar voor de vriendschap met Ryland en vindt mensen een interessant volk. Maar wat vinden wij eigenlijk van Rocky?

We waren unaniem, Rocky is de held van het boek! Het boek had lang zo leuk niet geweest zonder Rocky. En Rocky en Ryland zijn een gouden duo.

Rocky is wel de ster van het boek. Hij lijkt eerst wat eng en vreemd, maar hij dat vergeet je snel als lezer en dan weet hij je helemaal voor zich in te nemen. Wat een geweldig 'personage'. 

Rocky en Ryland zijn twee MacGyvers en ze werken samen als The A team. Ik vind hun onderlinge communicatie ook geweldig. Ze hebben stopwoorden zoals Triest, goed, goed en slecht , slecht. Onze huiselijke communicatie wordt er zo een stuk intelligenter op.

Ryland vult ons in over het hoe en waarom van de missie en de rol die Eva er in gespeeld heeft. Ter ondersteuning speelt hij videomateriaal af op het scherm dat uit de logboeken komt van de voorbereiding van Project Hail Mary. Of wij Eva een bij of hoofdpersonage vinden zijn we over verdeeld. Ja haar rol is belangrijk, maar belangrijk genoeg om een hoofdpersonage te zijn weten we niet. Tegelijkertijd vinden we haar rol ook weer te groot voor een label als bijpersonage. Dat ze interessant is is één ding wat zeker is. En tegelijkertijd is ze een Heiland, ze zet haar eigen waarden opzij om de Aarde te redden en gaat daarvoor letterlijk niet over lijken.

Het ruimteschip landt op Erid en de stemming is nog steeds optimistisch. Optimisme is toch de stemming die de boventoon voert in het boek ondanks de misschien wel uitzichtloze situatie waarin Ryland is wakker geworden. En eerlijk is eerlijk, het optimisme maakte Project Hail Mary een geweldig boek om te lezen en wordt gezien als een typerend dingetje voor Andy Weir zijn schrijfstijl.

Ja, en dat maakt het boek ook beter te verteren. Alleen maar drama, dan was het echt te zwaar geweest. De hoofdpersoon weet dat het een zelfmoordmissie is, maar staat daar niet te veel bij stil (al is hij wel blij/opgelucht als Rocky hem laat weten brandstof voor een terugreis te kunnen geven). Hij gaat gewoon aan de slag.

We stappen uit in speciaal aangelegde tunnels voor ons op Erid en de Eridianen heten ons van harte welkom. Wat een leuk volkje en wat zijn ze origineel gevonden door Andy Weir. Al hadden ze best wat meer aandacht mogen hebben nog aan het einde, zijn ze allemaal zo leuk als Rocky?

Geweldig, ze hebben vijf armen ( heel handig) en hebben een kubusachtige vorm ( gelukkig nog wel een beetje herkenbaar voor ons)

Ik had persoonlijk wel meer over ze willen weten, maar ik snap dat het misschien niet even relevant was geweest voor het verhaal. Gelukkig krijgen we wel een beetje informatie.

Ze hebben een hoge Disney-factor, ze zijn te makkelijk te begrijpen wat mij betreft. Ze lijken om op mensen, maar dan een beetje anders. 

En met een geweldige les over een bijzondere vriendschap sluiten we de leesclub af. Gemiddeld geven we een 4.5 aan Andy Weir en Project Hail Mary en sluiten het met een goed gevoel af. 

Net het boek uit, tranen in m’n ogen. Wat een goed einde, ik hoop echt dat er een film van wordt gemaakt.

Bij het lezen van een boek zoek ik altijd naar die speciale zeldzame momenten waardoor het boek me raakt en ik het boek als een ander mens uiteindelijk neerleg. Dit boek verwonderde en ontroerde me. Maakte me aan het denken en gaf me hoop. Misschien met de juiste inzet kunnen ook wij de aarde nog redden.



Reacties op: Eindverslag: Met zijn allen overleven op de Hail Mary

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Andy Weir

Andy Weir

Andy Weir werd geboren in Californië en is de zoon van een fysicus en een ingeni...