Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn leesgewoontes

op 05 juni 2020 door

Maartje van Lezend Leven plaatste de eerste blog, daarna volgen de blogs van Ideke, Joëlla, Wendy en Merel.

En nu lezen jullie mijn antwoorden op de vragen!

 

 1. Heb je een speciale leesplek?

Jazeker! Het liefste zit ik in mijn fijne stoeltje dat onder een prettige lamp staat op onze slaapkamer. Het stoeltje kocht ik toen ik 27 was met gele bekleding, voor de geboorte van mijn dochter deed ik er een blauwe hoes omheen en stond het op haar kamertje voor de nachtvoedingen. Toen dat niet meer nodig was kreeg het een plek op de slaapkamer en een paar jaar geleden vond ik de huidige mooie hoes bij Ikea. Toch is mijn droom om als deze Tullsta het ooit begeeft er een Strandmon met bijpassende voetenbank neer te zetten.

Verder zit ik ook graag op ons tuinbankje voor het keukenraam als de zon schijnt, in het hoekje van de bank of ik lees in mijn bed.

 2. Boekenlegger of gewoon een stukje papier?

Een magnetische boekenlegger, die zijn zo handig! Overigens heb ik in het verleden vaak genoeg kaarten of andere papiertjes gebruikt, zo kwam ik erachter dat ik tijdens een vakantie in Maleisië in een boek was begonnen want er zat een boekenlegger van een boekhandel op de luchthaven van Kuala Lumpur in, altijd leuk zulke souvenirs!  

In mijn e-books gebruik ik de optie hoekje omvouwen want ik heb vaak genoeg gehad dat mijn e-book na opstarten van de e-reader niet opende op de juiste bladzijde.

 3. Kun je zomaar ergens in het verhaal stoppen of moet je een bepaald aantal pagina's lezen of moet je een hoofdstuk uitlezen?

Het liefste lees ik een hoofdstuk uit, als dat niet lukt dan toch wel graag een alinea of paragraaf.

4. Kun jij multitasken tijdens het lezen?

Als ik lees dan lees ik en doe ik niets anders. Als ik kook dan lees wel, maar dan het recept van het gerecht waar ik mee bezig ben, koken is nu eenmaal ook een hobby van me!

 5. Lees je één boek tegelijk of liever meerdere?

Ik lees hooguit twee boeken tegelijk, van meer word ik onrustig heb ik gemerkt dus dat doe ik niet meer. Ik lees vaak een fysiek boek en dan een e-book ernaast.

6. Eet of drink jij tijdens het lezen?

Een kopje thee met wat witte chocolade gaat er altijd wel in!

7. Lees je overal of alleen thuis?

Ik kan overal lezen, ik heb ook altijd iets te lezen bij me, dan wel mijn e-reader dan wel een boek. Bus, tram, metro, trein, vliegtuig, wachtkamer, you name it en ik lees!

8. Lees je hardop of in stilte?

In stilte, behalve als ik bijvoorbeeld mijn dochter of manlief een passage voorlees. Sinds mijn dochter zichzelf kan verliezen in boeken lees ik eigenlijk nog amper hardop. Ik heb van het hardop voorlezen altijd erg genoten moet ik zeggen.

9. Lees je wel eens vooruit of sla je wel eens stukken over?

Soms schieten mijn ogen wel eens een paar regels vooruit, maar dan maan ik ze hiermee op te houden en netjes alles wat ertussen staat ook te lezen.

10. Breek jij de ruggen van boeken of laat je ze als nieuw?

Ik probeer ze als nieuw te houden, maar soms kun je het gewoon niet voorkomen. Ik zet ze overigens met evenveel plezier in de boekenkast. Als ik tweedehands boeken koop wil ik dat ze er mooi uitzien, ik heb ook meerdere malen leuke mazzeltjes gehad bij de lokale kringloop waar de boeken vaak tussen de 1 en 2 euro kosten. Als ze er niet fraai uitzien en ik wil het boek toch graag lezen dan koop ik het wel maar gaat het daarna of terug naar de kringloop of ik ze het in de ruilkast van de lokale AH.

11. Schrijf jij in je boeken?

Ik schreef vroeger mijn naam op het schutblad, dat was dan voor mij een teken dat ik het boek had gelezen. Tegenwoordig doe ik dat niet meer, ik hou per slot van rekening mijn gelezen boeken nu bij op Hebban en in een xls-sheet.

12. Hoe kies jij je nieuwe boek?

Ik kijk naar mijn boekenkast en zie mijn vier stapels ongelezen boeken, daar zit genoeg tussen… en anders scroll ik door mijn bibliotheek op de e-reader, daar staan, mede door bookchoice, nog veel meer ongelezen boeken tussen.



Reacties op: Mijn leesgewoontes

Meer informatie