Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: The Sound of Light

op 17 februari 2023 door

Nadat ik meedeed met de leesclub van ‘Sterren in de schemering’ ben ik de auteur gaan volgen op Instagram. Toen ik dan ook een post van haar zag dat haar nieuwste boek via een Goodreads giveaway van 15 ARCs (Advance Reader Copies) via NetGalley te lezen was, heb ik heel rap op die link geklikt! Het boek stond dus al snel op mijn e-reader.

De informatie in mijn Adobe Digital Editions gaf aan dat het maar 225 bladzijden was, dus rekening houdend met de publicatie datum besloot ik eind januari in het boek te starten. Dat was een misrekening, de pagina’s waren eindeloos, het was dan ook 225 bladzijden op A4 papier, de file bleek namelijk een pdf en geen DRM e-pub te zijn. Het fysieke boek heeft 384 bladzijden ben ik inmiddels achter, dus ik was iets te laat met het plaatsten van mijn recensie op NetGalley.

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg

Over de auteur

Hoewel Sarah uit een huis kwam dat behangen was met boeken, zag ze zichzelf niet meteen als auteur. In plaats daarvan studeerde ze scheikunde aan de universiteit en promoveerde ze in de farmacie. Pas toen ze een jonge moeder was, begon ze serieus te schrijven.

Familieverhalen trokken haar naar het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog. Haar grootvader, Frederick Stewart, diende als apothekersmaatje (medicus) bij de Amerikaanse marine, en haar oudoom, Roderick Stewart, vloog met een B-17 Flying Fortress in Australië en Engeland – en vloog tijdens de aanval naar Pearl Harbor.

Ze combineert het drama, de durf en de romantiek van het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog in haar boeken.

‘Until Leaves Fall in Paris’, in het Nederlands 'De boekhandel van het verzet', ontving de Christy Award 2022. ‘When Twilight Breaks’, in het Nederlands 'Sterren in de schemering', was een Christy Award-finalist van 2021, 'The Land Beneath Us' was ook een Christy Award-finalist en 'The Sky Above Us' won de Carol Award van 2020. 

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Over het boek

Wanneer de Duitsers Denemarken binnenvallen, ruilt baron Henrik Ahlefeldt zijn adel in voor anonimiteit. Hij neemt een nieuwe identiteit aan zodat hij in het geheim berichten voor het Deense verzet over de wateren naar Zweden kan roeien.

De Amerikaanse natuurkundige Dr. Else Jensen weigert Kopenhagen te verlaten en haar onderzoek - haar levensdroom - op te geven. Terwijl ze verzetskranten drukt, hoort ze verhalen over de legendarische Havmand van de verzetsbeweging - de zeemeerman - en vraagt zich af of de mysterieuze en stille werfarbeider die in hetzelfde pension woont iets te verbergen heeft.

Wanneer de bezetting de Denen hard aanpakt, zullen deze twee gepassioneerde mensen ontdekken of er meer kracht zit in spreken ... of in zwijgen. Sarah Sundin, bestsellerauteur van meer dan een dozijn WOII-romans, biedt opnieuw een verhaal van gewone mensen die reageren op buitengewone omstandigheden met geloof, standvastigheid en hoop op een betere toekomst.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Leeservaring

Ik wist al het een en ander van de heldhaftige acties van de Denen om bijna alle Joodse mensen in Denemarken te redden. Ik las het boek 'The Helsingør Sewing Club' van Ella Gyland en terwijl ik dat boek las begon ik te googelen en was verrast over wat ik las.

In dit boek volgen we Else, zij is Amerikaanse maar heeft Deense grootouders, en werkt in Dr. Bohr's Instituut voor Theoretische Fysica in Kopenhagen. Ze is een vrouw met een sterke wil, maar ze kan het moeilijk opnemen tegen een van haar senioren. Ze wordt behandeld als een secretaresse terwijl ze eigenlijk een Dr. in de natuurkunde is.

In haar pension ontmoet ze Hemming, een rustige haven arbeider die haar samen met haar vriendin Laila enkele tips geeft om voor zichzelf op te komen. Hemming en Else worden langzaam vrienden, maar in Else's gedachten kan het niet zo zijn, een haven arbeider en een Dr., zo hoort het niet. Ik geloof dat het in die tijd niet gemakkelijk was voor een gestudeerde vrouw om een gelijkwaardige partner te vinden.

Hemming die vol in het verzet zit probeert zich gedeisd te houden, maar hij kan het niet helpen dat hij bevriend raakt met Else en meer bij haar betrokken is dan hij zou moeten zijn. Als Else door haar vriendin Laila in het verzet wordt getrokken begint ze in de kelder van haar kantoor verzetskranten te drukken, ze leerde met de stencilmachine omgaan toen haar senior haar vroeg zijn rapporten voor hem te dupliceren, dus nu komt haar kennis van de machine goed van pas.

Een historisch feit, dat plaatsvond in oktober 1943, het lekken van de dreigende nazi-inval. Rabbijn Melchior, een rabbijn van de belangrijkste synagoge van Kopenhagen, die een dienst ter viering van het Joodse Nieuwjaar onderbrak om de gemeente op te roepen onder te duiken en het woord te verspreiden onder andere Joden. Dit historische feit in combinatie met het verhaal van Else, Laila en Hemming is erg goed gedaan.

Als je meer wilt weten over de Denen tijdens de WO2 kan ik je de link naar deze Wikipedia pagina aanraden.

Het boek staat vol met Deense woorden, als iemand die Noors leest en verstaat had ik hier gelukkig geen moeite mee, achterin het boek is een syllabus te vinden met de vertaling en uitspraak van deze Deense woorden. 

Ik heb erg genoten van dit boek van Sarah Sundin en ben benieuwd naar toekomstige boeken van haar.

Ik beoordeel de boeken via de CAWPILE-methode: Characters (Karakters) | Atmosphere (Setting) | Writing style (Schrijfstijl) | Plot (Plot) | Intrigue (Boeiend) | Logic (Geloofwaardig)| Enjoyment (Leesplezier).

C = 9 | A = 9 | W = 9 | P = 9 | I = 9 | L = 9 | E = 9 | Score 9.00 = 5 sterren

Ik heb met KokBoekencentrum gemaild, zij hebben de vorige twee boeken van Sarah Sundin ook uitgeven, en er werd mij bevestigd dat dit boek inderdaad door hun vertaald zal worden en als alles goed gaat dit jaar nog zal verschijnen.



Reacties op: NetGalley: The Sound of Light

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah Sundin

Sarah Sundin

Na een carrière als apotheker besluit Sarah Sundin haar hart te volgen en te gaa...