Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jess Walter - Schitterende ruïnes

op 13 juni 2022 door

Over het boek

(Flaptekst)

Het is 1962. Op de rotsen van het ingeslapen vissersplaatsje Porto Vergogna staat Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel. In dagdromen verzonken kijkt hij uit over het glinsterende water. Aan de horizon verschijnt een boot met op het dek een prachtige, in wit geklede dame. Ze is een Amerikaanse actrice en doodziek, zo ontdekt hij als ze haar intrek neemt in zijn hotel.

Hollywood, vijftig jaar later. Een oudere, Italiaanse heer betreedt het kantoor van filmproducent Michael Deane op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten.

Discussietips

1. Hoe heb je de hoofdstukken die bestaan uit de geschriften van enkele personages ervaren?

2. Welke overeenkomst(en) zie je tussen belangrijke personages als Pasquale, Claire, Pat, Dee en Shane?

3. Hoe verklaar je het resolute, zelfs handtastelijke optreden van Pasquale tegen Michael Deane in Rome?

4. Welke vormen van liefde komen er in de roman voor?

5. ‘We willen wat we willen’, is het credo van Michael Deane. Wat bedoelt hij daar precies mee? Hoe denk je over deze uitspraak?

6. Wat gebeurt er met Claire, Shane en Pasquale als ze de voorstelling van het toneelstuk The Frontman zien?

7. In hoeverre maakt het personage Michael Deane een ontwikkeling door?

8. De kritische redacteur die het eerste hoofdstuk van Deanes biografie afwijst, schrijft hem: ‘Je moet dit verhaal op de een of andere manier afronden (…), het gevoel geven dat je in ieder geval nog geprobeerd hebt het recht te zetten’ (p. 296). In hoeverre doet Deane dit uiteindelijk?

9. Dee heeft Pat nooit verteld wie zijn vader is. Wat vind je van de redenen die ze daarvoor heeft (p. 373-374)? Hoe zal Pat reageren na haar uiteindelijke bekentenis, denk je?

10. Wat vind je van Pasquales stelling: ‘Een man wil meerdere dingen in zijn leven, maar als één van die dingen ook is wat hij eigenlijk zou moeten doen, zou hij wel gek zijn om niet daarvoor te kiezen’ (p. 359). Is zijn plichtsgetrouwheid verstandig geweest? Waarom wel of niet?

11. Welke functie vervult de vervallen bunker met de schilderingen voor Dee en Pasquale?

12. Welke visie spreekt er uit het boek ten aanzien van het vermogen van mensen om hun leven vorm te geven?

13. In de hoofdstukken over Deane, Claire en Shane geeft Walter ook een beeld van de gang van zaken in de wereld van film en televisie. Wat voor visie op deze wereld klinkt daarin door?

14. Welke relatie zie je tussen de structuur van de roman en de thematiek van het boek?

15. In de lange periode dat Walter aan het boek werkte, heeft de roman verschillende titels gehad, blijkt uit het nawoord. Als u de titels die daar genoemd worden, afzet tegen de uiteindelijke titel, vind je dan dat Walter de meest passende titel heeft gekozen? Waarom wel of niet?

16. In een interview (De Standaard, 25 april 2014) stelt Jess Walter: ‘Richard Burton is de ziel van het boek’. Hoe verklaar  je deze uitspraak? Ligt voor jou de ziel van het boek bij een ander personage? Zo ja, bij wie en waarom?

17. In hetzelfde interview zegt Jess Walter dat hij heeft gemerkt dat lezers het slot van de roman op heel verschillende manieren interpreteren. Welke uitleg geef je aan het laatste hoofdstuk?

YouTube

Interview met Jess Walter over Beautiful Ruins (circa 12.30 minuten).

Meer informatie

1. De website van Jess Walter (Engelstalig).

2. Meer over Schitterende ruïnes op Hebban.


Alle artikelen van De Leesclubassistent



Reacties op: Jess Walter - Schitterende ruïnes

Gerelateerd

Over

Jess Walter

Jess Walter

Jess Walter (1965) is een Amerikaanse auteur en daarnaast toneelschrijver. ...