Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verdiepingsmateriaal

op 06 maart 2021 door

Het boek en de auteur

Veel mensen zien De kleine prins als een kinderboek. Het wordt veel verkocht voor geboortes of aan mensen die een leuk voorleesboek zoeken. Ook de uitgever zelf wist in 1943 niet waar ze het boek moesten plaatsen. Er werd gedacht dat ze het manuscript van een kinderboek zouden krijgen, maar bij het lezen bleek het niet zo eenduidig te zijn. Al snel werden er in New York marketingcampagnes ingezet om het boek niet alleen aan kinderen, maar juist ook aan volwassenen te verkopen. De diepere lagen en filosofische thema’s die in ‘De kleine prins’ worden aangesproken vinden in volwassenen een weerklank die voor kinderen nog niet duidelijk is.

De filosoof Heidegger zei hier ooit over: 'Dit is geen kinderboek, het is het getuigenis van een grote dichter die, geconfronteerd met de eenzaamheid van het hele universum, ons een boodschap levert die ons dichter bij het oplossen van de grote mysteries van deze wereld brengt.' (Bron)

Over de hele wereld werd De kleine prins omarmd en het is inmiddels in ongeveer vierhonderd talen en dialecten vertaald. Iemand die alles kan vertellen over het boek en de auteur is Erik van Muiswinkel. Eind vorig jaar verscheen zijn nieuwe vertaling van De kleine prins en dit is ook de editie die in het boekenpakket zat. We hebben uitgebreid met hem gesproken over Antoine de Saint-Exupéry, de thema’s van het boek en de nood om het opnieuw te vertalen.

Interview Erik van Muiswinkel

Een interessante nieuwe bewerking van het boek verscheen in 2015. Een animatiefilm die computeranimatie combineert met stop motion en in première ging op het filmfestival van Cannes. In de film wordt het verhaal van de kleine prins verteld vanuit een nieuw perspectief. Niet de piloot of de prins zijn de hoofdrolspelers, maar een klein meisje, wiens leven door haar moeder volledig wordt ingepland, zodat ze de perfecte volwassene zal worden. Tot haar buurman haar vertelt dat hij jaren geleden in de woestijn neerstortte met zijn vliegtuig en het verhaal van de kleine prins onthult. De hele film is te bekijken op Netflix, maar de trailer geeft je al een goed idee van de manier waarop deze film vooral het thema kindertijd naar voren laat komen.

Trailer Kleine Prins

In De kleine prins komen veel verschillende thema’s voor en het is onmogelijk om het thema te kiezen dat het belangrijkste is of dat het boek helemaal kan vangen. Daarom hebben we ervoor gekozen om vandaag het kopje ‘Thema’ achterwege te laten. Erover praten is interessanter dan erover lezen. Wil je toch een klein opstapje naar de thema’s en levenslessen in het boek? Happinez schreef een bondig artikel over de mooiste lessen uit De kleine prins.

Artikel Happinez

Leesmiddag met Erik van Muiswinkel

Het is onmogelijk om in een paar uur alles te weten te komen over De kleine prins en Antoine de Saint-Exupéry. Heb jij nog niet genoeg gehoord en wil je meer leren? Erik van Muiswinkel heeft aangeboden om met geïnteresseerde lezers in gesprek te gaan in de boekhandel in Haarlem zodra dat weer mogelijk is met de coronamaatregelen. Wil jij daaraan meedoen? Stuur een mailtje naar redactie@devriesvanstockum.nl en wij nemen contact met je op zodra er een datum geprikt kan worden.

Leestips

Vond je De kleine prins ook zo interessant? En wil je meer lezen van deze auteur of over dit thema? Kijk dan ook eens naar deze tips van onze boekverkopers. Zo breid je je kennis én je leeslijst uit.

Oorlogsvlieger van Antoine de Saint-Exupéry

Saint-Exupéry is niet alleen de schrijver van het wereldvermaarde De kleine prins, maar van meer. Oorlogsvlieger is een buitengemeen eigenzinnig relaas dat het midden houdt tussen een oorlogsavontuur en een filosofische beschouwing.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins herverteld door Tiny Fisscher en Mark Janssen

Deze hervertelling van De kleine prins is geschikt voor kinderen en de prachtige prenten van Mark Janssen laten het verhaal opnieuw in felle kleuren tot leven komen.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum

De alchemist van Paulo Coelho

Santiago koestert van jongs af maar één wens: reizen, alle uithoeken van de wereld zien en dan eindelijk te weten komen hoe zij in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een queeste. Vanuit Spanje trekt hij via Marokko naar Egypte, waar hij de alchemist ontmoet. Deze leert hem vooral meer over zichzelf kennen. Als een karavaan dolen wij schijnbaar verloren door de eindeloze woestijn om ten slotte die plek te bereiken waar ook ons hart zich bevindt.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum

Samenvatting verdiepingsmateriaal



Reacties op: Verdiepingsmateriaal

Meer informatie

Gerelateerd