Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bookstoreday 2017: van in zak en as naar as in tas!

op 01 mei 2017 door

Boekenkater

Ik had er een kleine kater van. Door mijn vakantie kon ik er niet zelf bij zijn, bij de eerste Bookstore Day die in Nederland gevierd werd. Ik was in zak en as toen ik las dat dit juist op deze dag was.

De boekhandel in het dorp deed niet mee, de dichtstbijzijnde deelnemende boekhandel aan dit prachtige festijn zat 45 kilometer verderop en last but not least we moesten zo nodig op vakantie. Ik zou geen boekhandels kunnen bezoeken, op vakantie zou ik geen internet hebben om leuke Bookstoreday-blogs te lezen of er zelf een te maken en ik zou een week afgesloten zijn van Hebban! Och, het is eigenlijk best leuk om op vakantie te gaan, zeker als je je liefdevol omringd voelt door je gezin en een berg boeken! Maar toch knaagde er iets.

061469c6a12790241df44d24a8dea09d.jpeg

Bron: http://www.indiebookstoreday.com/

Toch een bijzondere dag

Op zaterdag 29 april, vlak voordat we vertrokken, mocht ik nog even naar het dorp om versnaperingen te halen bij die ene oerhollandse winkel, die met de bekende rookworst, de winkel die ook in België te vinden is maar volgens mij dan zonder rookworst. Onze boekhandel ligt totaal niet op de route van huis naar de rookworst-winkel maar op de een of andere manier stond ik daar toch, tegen beter weten in, rond te snuffelen of er nog een leuke aanbieding lag. Prachtige boeken natuurlijk maar geen Bookstoreday-aanbieding. Mogelijk was dit de eerste keer dat ik naar buiten liep met lege handen. O nee, toch niet, want ik nam de boekenkrant mee om op vakantie te kunnen lezen.

Wat mismoedig ging ik verder voor de versnaperingen voor onderweg en midden in de oerhollandse winkel die ook in België te vinden is, je weet wel, die met de rookworst, sloeg mijn hart over en klopte ook nog in mijn keel, het zweet brak uit terwijl mijn ogen van schrik zo groot werden dat ze er van gingen tranen. Was het mijn lot? Was het toeval? Was het Karma? Was het Bookstore Day? Of toch de verborgen camera?

4975d79707e280ab0fe2c64f4520170f.jpeg

Bron foto: fashionlab.nl

Daar, midden in die winkel, stond tot mijn grote verbazing een schap met aanbiedingen. Natuurlijk hebben ze wel vaker aan aanbiedingen in deze winkel, niets om van op te kijken, maar dit was anders, dit ging over een aanbieding van boeken! Ja ja, ook dat is niet zo gek. Waar mijn hart van oversloeg was dat mijn oog viel op een boek met de titel Vossenblond! Daar stond het, midden in de winkel, in de aanbieding! Het boek dat ik nog miste in mijn Rascha Peper verzameling. Nadat ik 10 seconden verstard, als een konijn gevangen in het schijnsel van de koplampen van een snel naderende auto, had staan staren vloog ik op het schap af en griste nog net één van de laatste twaalf exemplaren uit de bak en klemde dit vast in mijn armen als ware het een 'rugbybal' in de topwedstrijd van American Football. Best raar eigenlijk om daar in mijn eentje te doen alsof het Black Friday was, denk ik achteraf. Als een dolle hond zo gelukkig, ik weet zeker dat ik intern kwispelde, liep ik met mijn aanwinst naar de kassa voor de touch-down en liep de winkel uit zonder de versnaperingen die ik zou aanschaffen voor onze vakantie.

5c9307c54bc4694de2ddf5ba5c1681a7.jpeg

Prachtige aanwinst

Jubelend kwam ik thuis waar ik nog snel even mijn laatste stuiptrekkingen op internet wilde verrichten voor de vakantie. In mijn mailbox vond ik als eerste een bericht van Evelien. Als een waarachtig Hebbanmaatje had zij mij, na mijn treurlied op Hebban over mijn onfortuinlijke tegenslag dat ik geen Bookstoreday kon vieren, gemaild met de melding dat zij, tijdens haar eigen Bookstore Day-missie in boekhandel Stevens in Hoofddorp, misschien iets voor mij kon betekenen. Ze wilde op Bookstore Day wel enkele aanbiedingen voor mij mee nemen. Daar had ik dankbaar gebruik van gemaakt. In haar mail was direct duidelijk dat haar missie geslaagd was en dat het tevens gelukt was om die van mij te voltooien. Ze was zeer vroeg op pad gegaan, scoorde Het Achtste leven voor een knalprijs, haalde nog wat boeken binnen en kon tevens beslag leggen op twee boeken en drie magazines voor mij. Geweldig toch?

Naast Vossenblond werd ik op Bookstore Day ook de trotse eigenaar van As in Tas van Jelle Brandt Corstius, Minecraft, de geheimen van de survivors van Mojan, een Das Mag magazine, het Hermans magazine en als klap op de vuurpijl het nieuwe Glossy Vol van Boeken.

Voordat ik Evelien met mijn opdracht op pad gestuurd had, heb ik lang nagedacht over de gewenste buit. Er was zoveel moois te verkrijgen op die dag dat ik een afgewogen keuze moest maken, ook rekening houdend met het draagvermogen van Evelien die zelf ook haar slag wilde slaan op deze dag.

  • Kwaadschiks, Hex en As in Tas hebben in mijn hoofd gestreden en er werd een strategische keuze gemaakt voor Brandt Corstius' boek. Die andere twee komen later aan de beurt.
  • Het Minecraft boek is een cadeau voor mijn boeken en games minnende zoon.
  • Hermans magazine, over mijn favoriete auteur sinds ik ooit De donkere kamer van Damokles las, is geschreven met bijdragen van onder andere Thomas Heerma van Voss, Roos van Rijswijk, Willem Otterspeer, Bert Natter, Jente Posthuma en Herman Koch. Jongens wat verheug ik me hier op. Een magazine in een oplage van 1500 stuks en ik heb er straks een! (Uitgever: De Bezige Bij)
  • Das Mag magazine komt van de uitgever van Het Smelt van Lize Spit, hier hoef ik niet meer over te vertellen dan dat.
  • Vol van Boeken staat boordevol boeken nieuws met veel bekende Nederlandstalige auteurs. Op de een of andere vreemde manier intrigeert mij dat. Kennen jullie dat? De oplage per boekhandel was beperkt maar Evelien heeft het voor me geregeld.

.

82dba0ae3290b21c121ef5ae6ab7c95c.jpeg

Foto: independent Bookstore Day

Zak zonder kat of kater

Je kunt je voorstellen dat ik een stuk minder bezwaard op vakantie ging. Mijn dag kon niet meer stuk. Wat kon gebrek aan WiFi mij nog deren? Met grote blijdschap richtte ik onze boekenplank in het appartement in. Er stonden ook nog boeken in het appartement zelf, waaronder veel anderstalige boeken en niet direct 'my cup of tea'-boeken. Doordat ik voldoende boeken bij me had kon dat de pret zeker niet drukken. Op een gegeven moment bleek dat de dag nog beter kon worden dan hij al was. We hebben namelijk wél internet in het appartement in De Haan. Oké, dit is maar op één punt midden in de kamer, in een cirkel met de omtrek van ongeveer 3,14 meter (*grijns*) en je mag geen stap opzij zetten want dan valt internet weg. Je kunt je voorstellen dat het druk is op dat plekje midden in het appartement maar af en toe mag mams even en dan kan ik Hebban openen! Zo kon ik de Bookstore Day-blogs van Marieke, SanneRia en later ook van We love Feelgood lezen en was ik, zij het virtueel, toch aanwezig bij deze mooie dag en heb ik toch weer nieuwe aanwinsten! Geen kater meer, en zeker geen kat in de zak. Een Topdag dus!

aa63f2016daf2c06c35563f5fc949191.jpge3c65fe97af2a5c05992829fff1c5dbb.jpg

Sfeerimpressie van De Haan en de vakantiebibliotheek

Deze blog is mogelijk gemaakt door De oerhollandse winkel met de rookworsten, Boekhandel Stevens in Hoofddorp, met veel dank aan Evelien en de Bookstore Day-blogsters.



Reacties op: Bookstoreday 2017: van in zak en as naar as in tas!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rascha Peper

Rascha Peper

De werkelijke naam van Rascha Peper is Jenneke Strijland. Strijland studeerde Ne...

Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius (1978) is schrijver en programmamaker. Eerder verschenen R...