Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bookstoreday 2017: Lets Boekie Together #2

op 29 april 2017 door

29 april: Bookstoreday, ben je er nog naar toe geweest?

Ja zeker, het leek wel of ik op schoolreisje mocht vandaag, ik had kriebels in de buik en was belachelijk vroeg wakker!

En heb je kunnen kopen wat je wilde?

Ja, ik heb wat ik wilde en nog meer.

Vanmorgen ben ik eerst op de fiets naar Boekhandel Wijs gegaan. Gelijk om 9 uur, want ik wilde heel graag het boek van Het Achtste leven (voor Brilka). Dat had ik als feuilleton gelezen. Daarna had ik niet zo'n nood om het boek zelf aan te schaffen. Maar de schrijfster komt 20 mei naar Nederland en ik heb me aangemeld voor die middag. Dan is het wel een bijzondere kans om het boek te laten signeren. Nu met de dagaanbieding kon ik het niet laten liggen. Er was maar een beperkt aantal exemplaren in deze boekhandel, en met mij werden er gelijk nog twee verkocht, dus was ik er op tijd bij.

Heb je je verder kunnen inhouden?

Wat is dat nou voor vraag? Nee natuurlijk niet.

Bij deze boekhandel was een tafel vol met bookstore aanbiedingen. En ik wist dat ik nog een andere boekhandel zou gaan bezoeken, toch heb ik nog twee kleine boekjes meegenomen. Ik had toch een boekenbon.
Karen Rose: verbroken stilte en Thomas Olde Heuvelt: Om nooit te vergeten.
En ik kreeg bij de aankoop nog een tijdschrift mee "Vol van Boeken".

a4693724475f71736f9a3633bc52cd9c.jpg

Dat was boekhandel nummer één. Waar ben je toen naar toe gegaan?

De fiets heb ik onder het station geparkeerd, de boeken onder in de fietstas gestopt onder een regencape en toen met de trein naar Utrecht. Maar daar waren alle winkels nog dicht! Half tien, heel veel mensen en geen enkele winkel open.

Toen ben je maar wat gaan rondlopen?

Je moet toch wat hè. Hoog Catharijne is net opgeleverd en zag er mooi uit, dus dat heb ik maar eens goed bekeken. Maar ja, dat hou ik ook geen half uur vol. Dus toch maar naar de Oude Gracht gelopen voor een bezoekje aan Broese.

Ik was toch niet de enige gek hoor, mensen  stonden al voor de deur te wachten, om maar niets mis te lopen.

Wat heb je bij Broese gekocht?

Nadat ik eerst alle andere klanten voor heb laten gaan, lag er nog genoeg uitgestald op de tafel. Veel 'auteurs-edities", dus gesigneerd, en verder diverse dagaanbiedingen. Ik vond het lastig kiezen, maar koos voor "Acht maanden in de Gazastraat" van Hilary Mankell. Ik had haar op tv gezien met Adriaan van Dis en dit boek sprak me wel aan. Het is een gesigneerde editie.

0d2b4ee12e59913fe96523009a9f771c.jpg

Maar je was nog niet klaar toch?

Haha, nee ik begon er net zin in te krijgen.

Van Broese ben ik naar de Lijnmarkt gelopen. Daar zit een kleinere boekwinkel : "De literaire boekhandel". Er was een tafel met dagaanbiedingen en ze hadden ook een programma met schrijvers, maar dat begon in de middag. Ik was eigenlijk niet van plan om hier iets te kopen, maar ik ontdekte op tafel een bijzonder boek met een doorzichtig plastic kaft. Een boek met korte verhalen van Lucia Berlin, met een titel waardoor ik het in eerste instantie niet oppakte: "Handleiding voor  poetsvrouwen". Waarom ik het toch oppakte? Geen idee, noem het karma, maar ik begon het eerste verhaal te lezen en het had me te pakken. Nog een leuk prijsje ook, dus hopla, weer een boek gekocht.
En ik mocht hier ook nog drie "Das magazin" exemplaren meenemen

2e746c5618ffbe8c495da9e399058889.jpg

Drie boekhandels op één ochtend, je kon wel weer naar huis

Kon wel, maar wilde niet. Ik wilde toch ook nog wel even een lezing meemaken, en de eerste was om 12 uur bij Broese. Dus ben ik maar weer terug gegaan. Binnen heb ik een tijdje staan praten met een van de verkoopsters, tot er thee koffie en bookstoreday taart werd geserveerd. Inmiddels had ik alweer een boek ontdekt wat niet speciaal voor deze dag was, maar wat me wel erg leuk leek: "Elizabeth is zoek" van Emma Healy, dus voor de tweede keer naar de kassa en tijdens de thee met taart ben ik maar vast begonnen met lezen.

Thee met taart in een boekhandel, je kan het slechter treffen.
Op welke lezing heb je zitten wachten?

Philip Dröge vertelde over zijn boek "Moresnet", het kleine driehoekige stukje land dat eens een neutraal stukje buurland was. Erg interessant om te horen hoe dat tot stand is gekomen, wat er zich afspeelde en met hoeveel plezier hij het onderzoek en het schrijven heeft gedaan. Hij heeft zelfs een officiële stempel na laten maken, hij signeert dus ook inclusief stempel!

Laat me raden, jij hebt nu een gesigneerd en gestempeld exemplaar van Moresnet?

Ja, dat heb ik! Ik heb ook nog even kort met de schrijver gesproken en ben daarna voor de derde keer naar de kassa gelopen.

Maar toen was het wel echt klaar hoor. Op het programma stonden nog twee lezingen inclusief signeersessies met Atte Jongstra en Myrthe van der Meer, maar daar heb ik niet meer op gewacht. Het was tijd om weer naar huis te gaan.

9f475f736fa6cf541354004352039da9.jpg

En hoe kijk je terug op deze dag?

Met een heerlijk tevreden gevoel, naast me op de grond liggen mijn nieuwe aanwinsten. Ik kan niet wachten om erin te beginnen, maar ja, allemaal tegelijk gaat niet lukken.

Het was een uitje en het gaat over boeken, wat wil je nog meer.

Ik hoop dat het een vaste dag blijft voor de boekhandel en dat er volgend jaar nog meer boekhandels aansluiten.

 



Reacties op: Bookstoreday 2017: Lets Boekie Together #2

Meer informatie

Gerelateerd