Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Iedere maandagavond ga ik op zoek naar vlogboek…

op 08 juni 2016 door

In de periode dat mijn dochter boeken moest gaan lezen voor haar literatuurlijst ben ik besmet geraakt met het Nederlandstalig literatuurvirus. Een erg hardnekkig virus kan ik jullie vertellen.

385e1162653d67f94983588653d4da08.jpg

Elk boek dat mijn dochter las voor haar lijst las ik mee. Het gevolg was dat zij de boeken met mij kon bespreken en zeer geïnteresseerd raakte in de literatuur. Ze las al best veel maar in tegenstelling tot veel klasgenoten werd zij erg enthousiast van literatuur. Om goede boeken te vinden kwamen we terecht op lezenvoordelijst.nl. Een interessante site om ideeën op te doen voor nieuwe boeken, een ander genre en met een heldere indeling in moeilijkheidsgraad. Al snel wilden we alle boeken benoemd in deze lijst gelezen hebben en was het weer moeilijk om keuzes te maken tussen al die heerlijke boeken.

Op de een of andere manier kwamen we toen uit bij vlogboek.nl. In een YouTube filmpje van vlogboek, gemaakt door Nederlands docent Jörgen Apperloo, wordt in enkele minuten een beschrijving gegeven van boeken die passen op de leeslijst voor scholieren. Drie boeken per aflevering passeren de revue. Hij brengt het met veel vaart en geeft in heel korte tijd een overzicht van de thema's die aan bod komen, zegt iets over de schrijfstijl en de plek die dit boek of deze schrijver in neemt in de literatuur en zegt ook nog iets over de moeilijkheidsgraad.

 98e919ee95ae341e6eafd9fd95b690dd.jpg

Jörgen Apperloo doet dit zo grappig en aanstekelijk dat ik erg geneigd ben om, mijn schooljaren al decennia achter me liggend, zijn adviezen te volgen. Geregeld groeit mijn ‘Nog Te Lezen’ lijst weer met een of twee boeken (alsof die lijst nog niet lang genoeg is…).

Deze blog, of eigenlijk vlog, verschijnt telkens op maandag. Niet elke maandag want soms slaat hij een week over. Soms zelfs enkele weken omdat het vakantie is. Toch hoop ik iedere maandagavond op een nieuwe aflevering van Vlogboek.nl. Ben soms teleurgesteld als er die week geen nieuwe boeken zijn zoals bijvoorbeeld afgelopen maandag. Vorige week besprak hij een boek dat ik al gelezen had (Het smelt van Lize Spit) en twee boeken die al op mijn wensen lijst staan (Vallende ouders van A.F.Th. van der Heijden enThomas Verbogt, Als de winter voorbij is). Gelukkig, geen uitbreiding van mijn lijst. Toch kijk ik dan het hele filmpje af omdat er soms zaken benoemd worden die ik niet wist, die meer inzicht geven in de schrijver of het boek maar vooral gewoon omdat het filmpje vaak leuk en grappig is.

Als je houdt van Nederlandstalige literatuur, inspiratie wil opdoen voor een volgend boek en heel kort even wil horen waar het boek over gaat, neem dan eens een kijkje. Adviseer het aan je puberzoon of -dochter als die nog moet lezen voor de lijst. Je kunt ook zoeken op schrijver of andere tags om eerdere afleveringen terug te zien. Ik ben benieuwd hoe het jullie bevalt. Komende maandag ga ik weer op zoek…



Reacties op: Iedere maandagavond ga ik op zoek naar vlogboek…

Meer informatie

Gerelateerd