Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Rien ne va plus

op 22 augustus 2019 door

Rien ne va plus, niets gaat meer

Nog heel even en dan is het zo ver. Dan is inzetten niet meer mogelijk, veranderen kan niet meer, dan staat alles vast. Nog enkele minuten en het is 23 augustus. De dag dat de lijnen bevroren worden. De dag dat bekeken wordt welke boeken in de Hebban top 1000 van 2019 terecht komen. Welk boek staat op nummer één? Staan jouw favorieten er in? Zijn er dramatische verschuivingen ten opzichte van 2018? We moeten nog even wachten voordat we de uitslag weten maar wel geldt vanaf dat moment: Rien ne va plus, veranderen kan niet meer.

Natuurlijk is het morgen wel mogelijk om iets toe te voegen, is weg te halen of te verschuiven maar niet voor de lijst van 2019. Ook ik heb zitten zweten op mijn nieuwe aangepaste lijst. Boeken moest ik weghalen met een bloedend hart, maar andere boeken macht ik juist toevoegen aan mijn Top 25. Ik probeerde nog te smokkelen door ergens een extra boek tussen te moffelen maar Hebban had me door en accepteerde boek 14b of 22a niet. Ook probeerde ik de boeken die moesten sneuvelen, mijn weesjes, aan andere hebban leden te slijten. Er zijn per slot van rekening lezers die hun Top 25 niet geheel gevuld hebben. Het is jammer genoeg niet gelukt.

98613507f782589c0bfa8e3e6002cfdb.jpeg

Terugblik 2018

Vlak voordat de Hebban Top 1000 in 2018 vastgelegd werd, heb ik nog een boek gewisseld. De koperen tuin kwam er bij en Nachtschade van Karin Slaughter moest hiervoor wijken. In het afgelopen jaar heb ik heel wat boeken gelezen die mijn Top 25 inschoven. In koelen bloede van Truman Capote las ik al eerder en ik ‘vergat’ dit boek toe te voegen in 2018 maar dit jaar kreeg dit deze fantastische klassieker wel een plaatsje. 

2367e38917210fe1d916e34bea5fa0f7.jpeg

Blik op 2019

Er kwamen een aantal pareltjes bij die ik in het afgelopen jaar las. Zoals Is dit een mens van Primo Levi en De mijn van Emile Zola maar ook Jane Eyre, Grand Hotel Europa en het Young Adult boek Nieuwe maan. Ik heb hierdoor uiteindelijk zes andere boeken in de lijst van 2019 staan. Ook is de volgorde van de boeken anders dan vorig jaar. Ik kreeg het toen niet voor elkaar om de boeken op de juiste plek te zetten met de iPad en ik dacht dat nog even te doen voordat Hebban de lijnen sloot... Ik was te laat! Dit jaar was ik er op tijd bij.

Rien ne va plus

Niets gaat meer, gaat ook op voor iets anders dan die Hebban Top 1000. Je kunt het vast wel raden? Er is nog een plek waar niets meer bij mag, tenminste niet voordat er iets ‘weg’ is. Onlangs deed ik een poging om mijn boekenkast te her-reorganiseren en ik kan verklappen dat het niet lukte. Binnen No time zat ik bij de pakken neer. Ik zag door de boeken de kast niet meer. Het was te vol.

Veel boeken hebben is toch niet zo erg? Nee, niet echt, maar ik kwam zoveel boeken tegen die ik nog niet gelezen heb en die ik toch zo graag wel wil lezen dat ik er een heel klein beetje treurig van werd. Niet lang natuurlijk want ik word altijd weer opnieuw blij van mijn boeken. Ik sloot mijn ogen voor de jongste stapel nieuwe schatjes. De boeken die ik onlangs op de Deventer boekenmarkt kocht. Ik probeerde maximaal vier boeken daar te kopen maar kwam met een aanzienlijk groter aantal thuis.

Het moest anders. Ik ruimde enkele planken leeg om alle ongelezen boeken te verzamelen en klaar te zetten voor spoedige lezing. Een foto van (al) die planken durf ik niet te tonen maar een greep uit deze boeken stapel vinden jullie hier onder.

9e6df1e306bf89fe3bfd3f1f2d93dbc5.jpeg

edeb8ec46766705748183e2b7e0f6b01.jpeg

Vooral deze boeken-collage zullen jullie binnenkort nog eens terug zien. Ik heb grootse plannen met die stapel.

Vinden jullie ook dat ik Rien ne va plus moet zeggen tegen mijn boekenkast zolang er niet het een en ander gelezen is? (Ik ben zo blij dat ik zeker weet dat mijn boekenkast geen oortjes heeft)



Reacties op: Rien ne va plus

Meer informatie