Wat is..." />
Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenblogklus: Gerechtigheid

op 29 augustus 2016 door

Tussen de boeken voor een boekenblogklus zag ik het boek "Gerechtigheid" staan van Mark van Dijk. Daar had ik al eens iets over gelezen in een magazine en stond op mijn lijst om te lezen.

Wat is gerechtigheid:
definitie:

Gerechtigheid. Een term die niet alleen inhoudt dat recht wordt gedaan aan iemand die onrecht lijdt, maar ook aangeeft dat de boosdoeners worden gestraft.
Gerechtigheid is verder een theologisch begrip: God spreekt de zondaars om Christus' wil vrij van schuld.

Korte samenvatting boek

Een drinkende vader, een liefdeloze moeder, een verongelukt zusje en een vriend met losse handjes. Daisy Guldemondt heeft het niet makkelijk. Op haar 26ste heeft ze al onvoorstelbaar meer meegemaakt dan een ander in heel leven. Het geluk lijkt haar eindelijk toe te lachen als ze op een dag een aanzienlijke som geld in de schoot geworpen krijgt; het is het begin van Gerechtigheid

Voor mij genoeg uitnodiging om het aan te vragen voor mijn boekenblog: "een boek als Gerechtigheid (Mark van Dijk), dat lijkt me wel wat. Als het leven niet meezit, zal dan een pak geld de oplossing bieden? ik zoek het graag uit."

Het verhaal

Daisy heeft het niet gemakkelijk gehad in haar leven. Een dronken vader die zijn dochters mishandelde, een moeder die haar kinderen verwaarloosde, een overleden zus, een vriend die haar het ziekenhuis in heeft geslagen en de zoon van de baas met heel eigen ideeën over omgaan met vrouwen.

Maar na al die ellende heeft ze het eindelijk goed voor elkaar. Samenwonen met een leuke vriend, en via het werk een geweldige vriendin: Femke.

Dan blijkt haar leuke vriend toch niet zo leuk te zijn en schopt ze hem het huis uit.  Als ze vervolgens in haar huis een heuse schatkamer ontdekt, heeft ze ineens de middelen om te doen wat ze wil. En ze weet wat ze wil, ze wil wraak!

De cover

Het is een hardcover boek, met omslag. Het boek zelf heeft een diep donkerrode kaft met zilveren letters. De zwarte omslag is voorzien van een hart met daaromheen prikkeldraad. Op de omslag zijn de letters "Gerechtigheid"  bloedrood.

Het hart met het prikkeldraad symboliseert het persoon Daisy, zij die haar hart bewaakt, nadat ze al door zoveel mensen is misbruikt. Een "rusteloos hart vol wraak."

(blz 123) Alleen haar vriendin ziet haar diepgewortelde haat, opgekropte woede en pijn:
"Jij laat niemand dichtbij komen en je moet je soms zo eenzaam voelen, maar dat hoeft niet, ik zal er altijd voor je zijn."

e6a301a75b79ccd049a1c4f26c1b792c.jpgDe schrijver

Mark van Dijk (1979)  debuteerde in 2010 met de Young Adult thriller Kwade geest. Een spannend verhaal over vriendschap, liefde en de dood. In oktober 2012 kwam zijn tweede boek uit, de thriller Bloeddorst, die een jaar later al de derde druk bereikte. In 2014 heeft Van Dijk zijn eerste kinderboek afgerond; Het Mysterie van de Poldergruwel. Een avontuur dat hij moest schrijven, omdat het verhaal hem maar niet losliet. Zijn nieuwste boek is Gerechtigheid (2015).

Hij is een enorme bibliofiel. Al bijna 15 jaar verzamelt hij gesigneerde eerste drukken van populaire schrijvers van over de hele wereld. Ook verzamelt hij klassieke eerste drukken van zijn persoonlijke favorieten; Charles Dickens (Christmas Carol), R. L. Stevenson (Schateiland), Alexandre Dumas (De Graaf van Monte Cristo) en A. A Milne (Winnie de Poeh).

Zijn inspiratie haalt hij uit alledaagse dingen. Krantenartikelen, Facebook, gebeurtenissen uit zijn (of iemand anders’ leven) of uit iets dat tegen hem gezegd wordt. Hij schrijft omdat hij dat leuk vindt

(bron http://www.markvandijk.eu/biografie/)

Het boek

De indeling van het boek is best bijzonder, met een voorwoord van de hoofdpersoon, dan het verhaal in 2 delen. Eerst de situatie nu en wat daar uit voortvloeit ("de Ommekeer") en het tweede deel met het verhaal over Daisy van voor het nu ("Hoe alles begon"). Dan sluit het boek met een nawoord van de hoofdpersoon, een nawoord van de beste vriendin en een nawoord van de schrijver!

Het zijn vrij brede pagina's en bevatten veel tekst. De hoofdstukken zijn echter kort, wat het lezen bevorderd.

Mijn mening

Het is een heel apart boek, mede door de indeling. Het begin van het verhaal is in het nu, maar is soms heel moeilijk te begrijpen doordat de geschiedenis van Daisy niet bekend is. Af en toe wordt er een stukje uitgelegd, maar de meeste acties van Daisy vond ik nogal vreemd, met name de gebeurtenis rondom Alexander en de boer. Het voelt nogal ongemakkelijk bij het lezen, het is onwerkelijk en soms over de top. Dat Daisy wraak wil nemen op mensen uit haar verleden is de basis van het verhaal, maar de uitwerking is nogal ongeloofwaardig. De betrokkenheid van Femke is ook dubieus, ze blijkt een spin in het web, regelt van alles, beheert de financiën, maar laat het ook maar allemaal gebeuren.

Pas na het lezen van het tweede deel vallen stukjes op zijn plek, maar het ongemakkelijke gevoel is daar niet mee weg.

Ik had moeite met het doorlezen van het boek. Regelmatig heb ik het weggelegd en had niet echt zin om het weer op te pakken, het heeft me meer tijd gekost dan dat ik had verwacht. De personen spraken me ook niet aan, geen enkele had mijn sympathie, het bleef allemaal een beetje bitter.

Het tweede deel van het boek gaf meer inzicht in de daden van Daisy, maar het bracht niet meer sympathie op voor haar en haar handelen. De personen op wie Daisy wraak neemt zijn echt geen sympathieke aardige mensen. Maar het handelen van Daisy is geen gerechtigheid, slechts pure wraak.

Ik denk dat ik meer een boek had verwacht met een hoofdpersoon wat een hoop onrecht is aangedaan, en die door 'wraak' te nemen wel die sympathie op wist te wekken. Dat je als lezer aan het einde denkt: 'hé lekker'. Ik bleef achter met een onbestemd gevoel. Daar zijn ook de nawoorden voor verantwoordelijk, want wat is nu de waarheid? Is Daisy gek? Leeft ze in een fantasie wereld? Die kans is groot als je eenmaal weet wat ze te verduren heeft gehad. En wat is de rol van Femke in het geheel, die heeft geprofiteerd van de luxe, maar kon ze het qua geweten toch niet aan?

Tijdens het schrijven van dit stuk, zie ik in dat het boek toch meer in zich heeft dan dat ik er in eerste instantie uit heb gehaald. Was ik eerst alleen maar blij dat het uit was, inmiddels heb ik de neiging om toch stukken opnieuw te lezen. Het boek haalt me in en laat me niet los. Voorlopig suddert het nog even na.

Autobiografisch?

De schrijver geeft in zijn nawoord aan dat hij "zijn ziel en zaligheid in de boek heeft gelegd en er veel biografische en autobiografische elementen in heeft verwerkt."

Interessant gegeven, want waar is dat dan in terug te vinden? Ik hoop dat zijn jeugd beter was dan die van Daisy. Wat ik wel heb kunnen vinden en wat ik erg leuk vond, was het beschrijven van de boeken die Kirsten (zus van Daisy) koesterde en alsmaar opnieuw herlas: "de graaf van Monte Christo", "Schateiland" en een "Dickens". Boeken die de schrijver zelf verzamelt en koestert.

Andere recensies

Ik hou er niet zo van om recensies te lezen voordat ik aan een boek begin. Ook bij dit boek heb ik dat niet gedaan. Maar na het lezen en het schrijven van dit blog was ik toch wel nieuwsgierig. Hoe hebben andere lezers dit boek ervaren en beoordeeld. Dat bleek niet veel af te wijken van mijn ervaring, ook verbazing over sommige verhaallijnen en ongeloofwaardige gebeurtenissen en twijfels of gerechtigheid heeft plaatsgevonden.

Conclusie

Ik begon aan dit boek met de vraag:

Als het leven niet meezit, zal dan een pak geld de oplossing bieden?

Ik ben van mening dat een pak geld het leven een stuk aangenamer kan maken, maar dat het ook een hoop problemen met zich mee brengt. Als ineens alles maar kan, waar zijn dan nog de grenzen?

En er zijn altijd mensen die dan misbruik van je willen maken. Was de ellende daar niet mee begonnen?
Een oplossing is het dus niet, bij gebruik met beleid kan het zeker helpen.

Voor Daisy heeft het niet gewerkt, ze heeft wel haar wraak genomen, maar is uiteindelijk toch weer verraden.

6ba9a210b8b5856329790e6fea4384fa.jpg



Reacties op: Boekenblogklus: Gerechtigheid

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark van Dijk

Mark van Dijk

Mark van Dijk (1979), getrouwd en vader van twee dochters, behoort tot een van d...