Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Hebban reading Challenge 2017

op 16 december 2017 door

Na het succes van de Hebban Reading Challenge 2016, waar ik mijn aantal te lezen boek veel te laag had ingeschat en er ruim overheen ging, begon ik in 2017 met een nieuwe uitdaging van 150 boeken, die ik later heb opgehoogd naar 200 boeken in 2017.

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Weer meer gelezen dit jaar
Daar waar ik voor 2016 (het pré Hebban tijdperk) tot rond de 100 boeken uitkwam, heb ik het aantal gelezen boeken nogal weten op te schroeven. Het lezen met als aanvulling de gezelligheid van een online boeken lees community als Hebban, heeft daar absoluut aan bijgedragen. Tel daarbij op dat de kinderen niet meer klein zijn en minder aandacht vragen (afgezien van Maaaam, waar zijn mijn… (vul maar in)), en het bijna niet meer tv kijken en de winst van gewonnen leestijd is verklaard. Ook de ontdekking van de luisterboeken tellen mee. Al die verloren uurtjes op de fiets en tijdens het hardlopen zijn nu ook gevuld met boeken!

Het toetreden tot de club van 10 Feelgood heeft er ook voor gezorgd dat ik lekker bleef lezen, waarbij het type boek wel wat verschoof. Meer romans, minder thrillers (wat geen verrassing is als de club Feelgood heet). En de Hebban online leesclubs, die me elke keer weer tot het lezen van bijzondere exemplaren lieten verleiden. Was ik anders De wonderjaren van Billy Marvin of Het probleem met bokken en schapen gaan lezen? Waarschijnlijk niet en dan had ik toch hele mooie boeken gemist.

863b0bccbe705270cf18dfea14b4b4b2.jpg

De landen van de landen challenge
Al aan het begin van dit jaar had ik bedacht om het wat betreft de landenchallenge erop aan te laten komen welke landen ik zou bezoeken. Per boek op reis was mijn motto en ik heb me laten voeren naar Europa en ver daarbuiten, tot in fictieve fantasy landen aan toe.

Wat was ook alweer het streven? Ik moest het even opzoeken. In het Reading challenge 2017 artikel zat weer een link naar dit artikel Lees de wereld rond. Er wordt 40 genoemd en 50. Best veel eigenlijk, maar het maken van een lijstje met landen aan de hand van mijn twee wekelijkse blogs (zo handig!) liet me zien dat ik echt wel de hele wereld over ben gegaan. Door 49 verschillende echte landen heb ik mogen reizen en daarnaast nog 5 x naar een fictief land.

Zoals verwacht zijn koplopers Nederland, Engeland en Amerika (die heb ik resp 85, 32 en 47 x in een boek bezocht), met België, Duitsland, Frankrijk en Italië (14, 9, 13 en 8 x) als goeie opvolgers.

Daarnaast is er een hele rij met ‘bijzondere’ landen die ik maar 1 x heb bezocht: Bosnië H, Montenegro, Soedan, Ethiopië, Kenia, Tanzania (dankzij het non fictie boek van Manon Osservoort Op de tractor naar de zuidpool), maar ook uitstapjes naar Peru, Malediven, Birma (myanmar), India, Thailand, Singapore, Sri Lanke en Pakistan, juist door het lezen van (feelgood) Romans. Twee andere boeken waarin ik veel verschillende landen bezocht zijn Zeg me wie ik ben - Julia Navarro en De jager - Tom Wood.

Opvallend is dat ik landen als Rusland, Ierland en China maar weinig heb gezien dit jaar, allen slechts 2x.

fd3bac2891ad5553746f6eece4eac48d.jpg

Uitleesweek
Voor dit jaar staat de teller inmiddels op 214 boeken, opnieuw een leesrecord voor mij, en de laatste maand is nog niet om. Daarbij komt nog de #uitleesweek, om eindelijk eens die boeken uit te lezen waar ik wel in ben begonnen, maar niet heb uitgelezen.

Zo is daar nog de De boekendief, Ik ben pelgrim, Hof van mist en woede, FuzzieDe wetenschap van Tara en Bonita avenue. Het is bijna jammer dat de uitleesweek maar één week is.

In deze boeken ben ik enthousiast begonnen, maar op een of andere manier wist het me niet genoeg te boeien om ze uit te lezen, de meeste strandden op de helft, bij anderen heb ik die helft niet eens gehaald. Het is ook zo dat er zoveel moois is te lezen, dus waarom zou je iets lezen wat niet lekker gaat, zonde van de tijd toch? En toch irriteert het, ze staan op Hebban in mijn 'ben ik aan het lezen' lijstje en daar staan ze al heel lang. Ik geef ze allemaal nog een tweede kans (misschien).

fa82fafc7a6333561ac7abe1e71eb3c5.jpg

Reading Challenge 2018
En nu liggen de plannen voor de reading challenge van 2018 alweer op tafel. Een Challenge die ik qua aantal opnieuw op 200 heb gezet. Ik hoop dat ik net zoveel leestijd kan vrijmaken als dit jaar.

De nieuwe challenge is net als in 2016 met categorien. Ik vind dat wel weer leuk. Waar ik in 2017 me naar verschillende landen liet brengen, zal ik nu weer wat specifieker boeken kiezen die passen bij een bepaalde categorie. Boeken die al wat langer liggen, komen nu weer aan bod. Onderweg met roadie - Thomas Acda kan nu worden gelezen in de categorie boek van Bekende Nederlander en Het nachtcircus - Erin Morgenstern als dikke klepper.

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Maar challenges, landen, categorien, het is allemaal maar een extraatje. waar het om draait, ook in 2018, is het leesplezier en de gezelligheid op Hebban. beide dingen waar ik in 2018 volledig voor wil gaan!



Reacties op: Mijn Hebban reading Challenge 2017

Meer informatie