Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Op het boekenbankje bij Marieke, week 17 en 18 2024

op 06 mei 2024 door

Nieuwe blog, nieuwe kansen. Roept u maar! Hoor ik daar een boekenfan? Dan bent u op het juiste adres. Schuif aan op het boekenbankje en lees mee met wat er gelezen is de afgelopen weken. Ging het goed, of juist slecht? Of was het precies goed. Spannend, spannend, spannend, want met de leesweken voor de deur is de intro van de blog klaar en de schrijfster ervan heeft nog geen idee wat er gaat gebeuren. Dus neem plaats en laat je verrassen.

- door Marieke

Zo de intro staat, nu kan het worden ingevuld. De blog van week 13 tm 15 staat net online als ik dit zit te typen. Ik kom net terig van een inhaalles yoga die ik miste door de griep van afgelopen weken. Buiten kletsten de hagelstenen weer naar beneden en was de auto een uitkomst. Twee leesweken liggen voor me en ik heb er zin in.

6d7782d29bb0c81b742667675fd4748c.jpg

Week 17 en 18

Week 17 was de laatste week van april, koud en regen en hagel, maar ook met koningsdag. Ik ging 'shoppen' en was selectief. Ik nam slechts drie boeken mee naar huis. De burn-out van Sophie Kinsella, Storm boven de velden van Marie Lacrosse en Ugly love van Colleen Hoover. Die laatste voor mijn dochter.

In week 18 begon mei. Ho, wacht even, mei? Ja mei. Het is alweer de vijfde maand van het jaar. Het was de week van onze trouwdag, waar we heerlijk uit eten zijn gegaan. En we zijn nog een dagje naar Drenthe geweest waar we een museummolen tegenkwamen die we door mochten met een gids en die verrassend leuk was.
Deze week was ook de week dat het wel mooi weer was en ik een paar keer buiten heb kunnen zitten lezen!

Het resultaat is dan ook niet slecht, er ging veel uit. Een logisch gevolg van de vorige weken, waar ik veel begon, maar weinig uitlas. Die boeken gingen nu wel uit.

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

Week 17

e1c81534c155588b6dbed37f2ff17d4f.png

De man van Tsinegolde - Alexandra Terlouw - Van Hulst

In de Mezza van de boekenweek mochten bekende schrijvers een boekentip geven. Jan Terlouw tipte het boek van zijn vrouw over een gezin met Joodse moeder tijdens de oorlog. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van de auteur zelf, die als jong meisje in dat gezin leefde. De vader deed veel verzetswerk en er waren onderduikers in huis. Ik las de Mezza bij mijn moeder thuis en zei dat het me wel wat leek. En als verrassing stuurde ze het me later op. Zo lief. En wat een prachtig boek! Het was in het begin even wennen met heen en weer springen in tijd, maar ik heb echt genoten van dit verhaal.

  • Roman/Boek/LUEk/320 pgn/5 sterren
  • Challenge: Lees een gevaarlijk boek

Het meisje met de halve ster - Judith Visser

Een oorlogsroman, maar net even anders. Naast een hoofdpersonage als Debra, een jong half Joods meisje, speelt een wolf een grote rol en wordt de helft van het verhaal vanuit zijn perspectief verteld. Halverwege het boek komen de verhalen samen en ontstaat er een bijzondere band. Een mooi verhaal. Ik heb het boek geluisterd, het is ingesproken door Dafne Holtland en dat is een fijne stem die er prima bij past. Helaas is het luisterboek slechte gemonteerd en zitten en fouten in, dubbel stukken, hoest en verschil in geluid. Jammer, want dat is best irritant.

  • Historische roman/14u40m/Luisterboek/Bookchoice
  • Lees een beestachtig boek

Ik besta niet - Cristin Terril

Dit boek zag ik in de leeslijst van Maartje, zij had het in het Engels gelezen. De bieb had de vertaling, dus die heb ik geleend. Wat een bijzonder verhaal. Het is dystopisch, maar toch ook weer niet. Het begint in de toekomst, waar het een grote puinhoop is op de wereld. Het hoofdpersonage zit in een cel, maar wil eruit. Ze heeft informatie die van belang is. Er komt een boodschap vanuit de toekomst, waarbij haar wordt gezegd dat ze iemand moet vermoorden. Wat volgt is een spannende race tegen de klok in het verleden om recht te zetten wat er mis ging in de toekomst. Een intrigerend plot, spannend tot het einde.

  • YA-dystopische roman/boek/bieb/319 pgn
  • Lees een mysterieus boek

De vrouw die vergat te leven - Corine Hartman

Deel één las ik al eens eerder, en onlangs luisterde ik het korte verhaal van deze serie die speelt in Vorden. Nu ik het vierde deel kreeg als recensieboek voor Hebban, besloot ik voor de volledigheid ook deel drie te lenen bij de bieb en wel als luisterboek.
Kunstenares Eva Romeijn heeft nogal wat persoonlijke issues, een terminale vriendin en geen inspiratie om te gaan schilderen. Ze geeft wel les, maar een van haar leerlingen komt te overlijden en later sterft er nog iemand uit het dorp. Beide overlijdens lijken niet verdacht, maar toch heeft Eva het gevoel dat er iets niet klopt. Als amateurspeurder kan ze het niet loslaten en gaat op onderzoek uit. 
Lekkere, leuke cosy crime. Zit goed in elkaar, op naar deel vier.

  • Cosy crime/8u10m/Luisterboek/Online bieb/Voorgelezen door Christel Schimmel
  • Lees een dichtbij boek

Vluchtroute - Eve W Borghs

Ik ben altijd wel te porren voor een boek van een debuterende auteur. Deze Vlaamse schrijfster heeft onder pseudoniem een slow burn verhaal geschreven, met als thema huiselijk geweld en stalking. Ze verplaatst haar personage naar LA, waar ze haar onbekende vader leert kennen, wat niet gaat zonder slag of stoot, maar waar ze wel snel beschermende vrienden vind en de ook de liefde. Beetje spice en wat spanning op het einde. Zo klinkt het niet slecht. Toch wist het verhaal me niet te overuigen, heb ik me door het boek heen geworsteld, moest irritaties overwinnen en heb vervolgens mijn best gedaan om een eerlijke en nette recensie te schrijven, waarbij ik helaas niet meer kon geven dan twee sterren. Ik ben weer eens een uitzondering...

  • Romantic suspence/Ebook/388 pgn
  • Lees een ver boek

Week 18

d4f40745c4c60e67e17b9c77b281fdbd.png

Arlettes lot - Anne Jacobs

Deze schrijfster schrijft mooie historische romans, ik lees ze graag. Toen ik zag dat dit verhaal speelt in 1025, was mijn interesse gewekt. Na reservering bij de bieb ogehaald en begonnen met lezen. Het viel me niet mee. De wijze van schrijven van prima, daardoor ging ik nog redelijk snel door het verhaal, maar er zijn veel namen, veel gedoe met politieke spelletjes tussen de hertogen en andere machtshebbers, gekonkel aan het hof en het hoofdpersonage is een egoistische vrouw. Zij is van lage komaf en klimt op binnen het hof van een hertog, maar veel geluk heeft ze niet als haar kinderen haar worden afgenomen en ze zelf wordt uitgehuwelijkt. Het geeft een mooi beeld van die periode, maar het was toch niet wat ik had verwacht. 
Ik kreeg het boek niet eens op tijd uit en bracht het terug naar de bieb. Maar wilde het toch uitlezen (ik was ruim over de helft), dus opnieuw gereserveerd. Na anderhalve maand kon ik het weer ophalen en nu las ik het uit.
Vond het niet het beste boek van Anne Jacobs.

  • Historische roman/Boek/Bieb/479 pgn
  • Lees een oud boek

De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Deel vier uit de Eva Romeijn cosy crime serie die speelt in Vorden. Deze keer ontfermd Eva zich over een jonge erfgename die ooit ontvoerd is geweest en wacht op de terugkeer van haar verdwenen vader. Of het slim is om haar in huis te nemen? Toch doet ze het, maar er gaan een paar mensen dood en er lijkt een connectie met het meisje. Eva gaat weer op speurderspad en ontdekt hoe het zit.
Recensie volgt.

  • Cosy crime/Ebook/Hebban recensie/280 pgn
  • Lees een kwetsbaar boek

De moord op Sandringham castle - SJ Bennet

Waarom ik dit boek uitkoos als volgende luisterboek weet ik eigenlijk niet, want het eerste deel van deze serie met de Britse koningin als amateur speurder vond ik nogal ingewikkeld en dus niet zo leuk. Deze was beter te volgen en zat goed in elkaar. Voorgelezen door Inge Ipenburg heb ik me een paar uurtjes prima vermaakt.

  • Cosy crime/Luisterboek/Online bieb/9u13m
  • Lees een mysterieus boek

The storycollector - Evie Woods

Eerder als ik van deze schrijfster The lost bookshop via Netgalley. Het boek in inmiddels vertaald uitgegeven als De verborgen boekwinkel. Nu kreeg ik een mailtje van Netgalley dat er een nieuwe roman van deze schrijfster te lezen was en of ik geinteresseerd was. Ja zeker, en zo begin ik met The storyteller. Opnieuw een boek met twee tijdlijnen, waar de Amerikaanse Sarah met problemen kampt en naar Ierland vlucht en daar een dagboek vindt van ene Anna. Het boek heeft als rode lijn "the good people", ook wel feeen/elfjes genoemd. Het is mysterieus, zeker als blijkt dat niet alles is te verklaren. Een boek met een happy end voor Sarah en nog wat vraagtekens over Anna. Het einde was iets te snel vond ik en het verhaal minder sterk dan haar vorige boek.

  • Roman/Netgalley/Engels/PDF/260 pgn
  • Lees een mysterieus boek

Thee voor de geesten - Chris Vuklisevic

Niet eerder las ik zo'n vreemd, bijzonder en intrigerend boek vol thee, geesten, vleesetende bloemen, vlinders, storm en bliksem, schoonheid, spiegels en onsterfelijkheid. 
Het boek leende ik van de bibliotheek. Een boek dat best vlot leest, maar dat wat je leest is zo onwerkelijk. Er is een verteller, maar die laat zijn hoofdpersoon veel aan het woord. Het is het verhaal van de tweeling Félicité en Egonia/Agonie en hun voorouders. Ik heb vrij lang gedaan over het boek. Het moest af en toe even worden weggelegd, maar eenmaal weer opgepakt werd ik weer meegevoerd met het verhaal.
Een boek waar ik nog weleens aan terug zal denken, want het is werkelijk anders dan alles wat ik tot nu toe gelezen heb.

  • Roman/Boek/Bibliotheek/367 pgn
  • Lees een mysterieus boek

Koffie verkeerd | Serie Barista! deel 1 - Elsbeth Witt

Dit boek stond al zo lang in mijn kast en was nu eindelijk aan de beurt. Ik heb de drie delen eens op een boekenmarkt gekocht. Het gaat over een koffiebar in Utrecht. Leuke vrolijke jonge barista's op zoek naar de liefde. In dit deel vindt Laura haar droomman, alleen is hij totaal het tegenovergestelde van waar ze ooit van droomde. Ondertussen moet de koffiebar nog worden gered en het eindigt met een cliffhanger, zodat deel twee er gelijk achteraan kan. Ik zag dat de drie boeken ook gebundeld zijn uitgegeven.

  • Roman/Boek/LUEK/206 pgn
  • Lees een smakelijk boek

1747cb2455a2d565bea3aad2a6f6f279.png

Weer twee weken afgesloten met grotendeels mooie boeken. En het lijkt erop dat ik nu echt door de 'moetjes' heen ben en echt boeken uit mijn eigen kast kan plukken. Met het eerste deel van Barista! heb ik daar een begin van gemaakt. Ik kan niet wachten om voor de kast te gaan staan en wat te kiezen, of een boek op te pakken waar in ik wel was begonnen, maar dat werd verdrongen en vergeten. En dan die tassen nog die her en der in huis staan, welke ontdekkingen zal ik daarin terugvinden. Voorpret is het halve werk. Ik zal laten weten hoe het is gegaan in mijn volgende blog.

Tot over twee leesweken!



Reacties op: Op het boekenbankje bij Marieke, week 17 en 18 2024

Meer informatie

Gerelateerd