Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

7x Zweedse SF&Fantasy boeken

op 07 oktober 2019 door

Komende maand ruilt VIP lid Cindy het kleine Nederland in voor een Fantastisch avontuur in het grote Zweden. We zwaaien haar uit met een klein overzicht van bekende, klassieke en nog onbekende Zweedse SF&Fantasy boeken. 

(Gelukkig is er ook internet in Zweden en blijft Cindy een VIP)

SF&Fantasy verhaal: Ronja de Roversdochter In Ronja's geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder.

* Astrid Lindgren (1907–2002)  was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen. Ze heeft voor kinderen zowel idyllische verhalen als detectiveverhalen of verhalen over eenzame kinderen geschreven. Daarnaast schreef Lindgren essays en boeken voor volwassenen, plaatjesboeken, liedjesteksten en scripts voor film en theater. Zelf zei ze dat ze altijd "een soort speelsheid ten opzichte van het leven" had. Ze bedoelde dat kinderen een speciaal soort humor hebben en dat die aanwezig moet zijn in kinderboeken. Bovendien vond ze dat kinderen behoren te weten van verdriet, kwaad en de dood. Die zijn aanwezig in de wereld en kinderen moeten daarmee leren omgaan. 

SF&Fantasy verhaal: De Cirkel
Op een nacht, wanneer de maan mysterieus rood kleurt, worden zes meiden naar een afgesloten park geleid. Ze hebben niets met elkaar gemeen. Ze weten niet hoe ze daar gekomen zijn of waarom ze daar zijn, maar zonder elkaar zullen ze het niet overleven. Kort daarvoor zijn Minoo, Rebecka, Vanessa, Anna-Karin, Linnéa en Ida in het stadje Engelsfors aan een nieuw schooljaar begonnen. Ze kennen elkaar niet, maar alle zes merken ze dat er vreemde dingen gebeuren en dat ze bijzondere gaven hebben. Wanneer ze op onverklaarbare wijze 's nachts in het park terechtkomen, krijgen ze te horen dat er een eeuwenoud Kwaad in Engelsfors huist. En volgens een even oude voorspelling zijn zíj uitverkoren om het Kwaad te verslaan. Alleen als ze samenwerken, kunnen ze de duistere machten overwinnen en veel tijd is er niet meer...

* Schrijvers duo Mats Strandberg en Sara B. Elfgren

Mats Strandberg (1976) is een Zweedse journalist, auteur, en fantasyschrijver voor young adults. 
Strandberg debuteerde in 2005 met de roman Jaktsäsong. Daarna schreef hij nog twee romans: Bekantas bekanta (2007) en Halva liv (2009). In 2011 maakt hij zijn thrillerdebuut voor young adults met de zogeheten Engelfors-trilogie. Het eerste deel Cirkeln werd vertaald als De cirkel. Daarna volgden in 2012 Eld (Vuur), en in 2013 Nyckeln. Hij schreef de trilogie samen met co-auteur Sara B. Elfgren.

De Zweedse Sara B. Elfgren (1980) is dramaturge en werkte mee aan diverse grote film- en tv-producties. Haar samenwerking met auteur Mats Strandberg zorgde voor haar debuut als schrijfster. De twee ontmoetten elkaar in 2008 en ontdekten al snel dat ze allebei een liefde hadden voor bovennatuurlijke fictieverhalen over young adults. Ze besloten om samen te werken, en in augustus 2009 begon het tweetal te schrijven aan de Engelsfors Trilogie. Elfgren schrijft ook toneelstukken en scenario's voor stripverhalen.

SF&Fantasy verhaal: Het Zeewezen 
Op een mooie winterse dag staan Anders en zijn zesjarige dochter Maja boven in de vuurtoren van het eilandje Gåvasten voor de kust van Stockholm, en kijken uit over het ijs, dat zo ver het oog reikt met sneeuw is bedekt. Als Maja aan de einder iets opmerkelijks ziet en op onderzoek uitgaat, eindigt het uitstapje in een nachtmerrie: Maja verdwijnt spoorloos en het gelukkige leven op het eiland is voorbij. De zee, een eeuwenoude bondgenoot van de eilanders, wordt steeds gulziger naar nieuwe offers.

* John Ajvide Lindqvist (1968) is een veelgeprezen Zweedse auteur van misdaadromans met horror- en bovennatuurlijke elementen, hij wordt ook wel de Zweedse Stephen King genoemd.

SF&Fantasy verhaal: Het Oslo-Virus 
Als in 2019 een onbekend virus toeslaat in Zweden, kan men nog niet vermoeden wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het virus verandert mensen in rap tempo in psychotische wezens die alleen leven om met moord en doodslag hun basisbehoeften te vervullen, net zolang tot ook zij bezwijken aan de besmettelijke ziekte. Rob en Selma, een Nederlands stel dat in Zweden woont op een afgelegen landgoed, weten zichzelf goed te beschermen. Samen met vier andere stellen hebben zij zich voorbereid op een ramp en ze doen er alles aan te overleven.

* Rolf Östenberg (pseudoniem) is de zoon van een Zweedse moeder en een Nederlandse vader. Zijn kinderjaren bracht hij in Zweden door, maar op tienjarige leeftijd verhuisde hij met het gezin naar Nederland. Momenteel is Rolf fulltime schrijver en woont in Zweden. De reden dat hij onder pseudoniem schrijft, is dat hij niet in de publiciteit wil treden.

SF&Fantasy verhaal: De sprookjes wereld 
Een schitterende collectie Zweedse volksverhalen en sprookjes, die trollen, feeën en kabouters tot leven wekt met betoverende illustraties. Centraal in dit Jugendstilwerk staat het natuurbeleven en zijn gevoel voor de wereld van het onzichtbare volkje dat de uitgestrekte Zweedse bossen en het gebied rond de grote meren bevolkt. Met verhalen van onder andere Elsa Beskow, Anna Wahlenberg, Helena Nyblom, Jeanna Oterdahl en P.A. Lindholm.

* John Bauer (1882 -  1918) was een Zweedse illustrator en schilder. Hij is voornamelijk bekend om zijn illustraties van sprookjes. Bauer hield zich al vroeg bezig met tekenen en schetsen. Als 16-jarige ging John naar Stockholm om daar kunst te gaan studeren. Twee jaar later ging hij aan de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten studeren. Tussen 1907 en 1915 illustreerde John Bauer sprookjes in Bland tomtar och troll ("Onder elfen en trollen" - zie ook tomte), een boek dat jaarlijks met Kerstmis werd gepubliceerd. Hiermee werd hij de meest geliefde Zweedse sprookjesillustrator. Naast zijn werk als illustrator hield Bauer zich bezig met het schilderen van fresco's en het schrijven van libretto's en toneelstukken op basis van sprookjes voor kinderen.

SF& Fantasy verhaal: Kallocaïne

Kallocaine is een dystopische roman. Gezien door de ogen van de idealistische wetenschapper Leo Kall. Die in deze kille maatschappij waar de ogen en oren van de politie alles in de gaten houden, een waarheids medicijn ontdekt. Kunnen prive gedachten echt worden verbannen? 

* Karin Boye (1900-1941) Dichter en schrijfster, werd geboren als dochter van een ingenieur van Duitse komaf. Ze werd eerst onderwijzeres en studeerde daarna letteren te Uppsala. Boye werd in toenemende mate gekweld door gespleten gevoelens en spanning tussen een streng moralisme en een meer open levenshouding op basis van vertrouwen in de mens. Daarnaast manifesteerde zich in toenemende mate een drang tot zelfvernietiging.Haar werk is sterk beïnvloed door T.S. Eliot en de Franse surrealisten, maar ook door de psychoanalyse (ze was zelf onder behandeling). 

SF&Fantasy verhaal: Jagannath ( Engels) 
A child is born in a tin can. A switchboard operator finds himself in hell. Three corpulent women float somewhere beyond time. Welcome to the weird world of Tidbeck. These are stories in which fairies haunt quiet towns, and an immortal being discovers the nature of time.

* Karin Tidbeck the visionary Swedish author of literary sci-fi, speculative fiction, and mind-bending fantasy. 

Heb je nog Zweedse (boeken) tips laat het hieronder weten.



Reacties op: 7x Zweedse SF&Fantasy boeken

Meer informatie

Gerelateerd