Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de meeleesclub februari

op 21 januari 2023 door

In februari duiken we de oudheid in en wanen we ons in de wereld van mythes en goden.  

Voor de lezers die meelezen met de Reading Challenge, kan er ook nog wat afgevinkt worden, namelijk:

  • Een boek met een sterke vrouw als hoofdpersoon (Het hart van de heks, Circe, Gods of Jade and Shadow)
  • Een boek met een eng of boos persoon (Noorse Goden)

Wat houdt een Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van februari

Waar kun je uit kiezen? (wij nemen de term "klassiek" deze maand wat ruim, aangezien het moeilijker is om aan boeken te komen, kiezen we vooral voor online toegankelijke boeken).

1) Het hart van de heks - Genevieve Gornichec (verkrijgbaar bij de onlinebieb NL)

Wanneer een verbannen heks verliefd wordt op de legendarische god van chaos en leugens Loki riskeert ze de toorn van de goden. Angrboda’s verhaal begint waar de meeste heksenverhalen eindigen: met een verbranding. Als straf van Odin voor het delen van haar toekomstvisioenen met de verkeerde mensen, laat het vuur Angrboda gewond en krachteloos achter, en ze vlucht naar de verste uithoeken van een afgelegen bos. Daar wordt ze gevonden door een man die zich ontpopt als de schelm Loki, en haar aanvankelijke wantrouwen jegens hem groeit schoorvoetend uit tot een diepe en blijvende liefde. Hun verbintenis brengt het belangrijkste in haar lange leven voort: drie eigenaardige kinderen, ieder met een geheime lotsbestemming, die ze graag aan de rand van de wereld wil grootbrengen, veilig verborgen voor Odins alziende oog. Maar terwijl Angrboda langzaam haar profetische krachten terugkrijgt, komt ze erachter dat haar leven – en het bestaan van de mensheid – in gevaar is.

2) Gods of Jade and Shadow - Silvia Moreno-Garcia

Here we shall begin to tell a story: a tale of a throne lost, of monsters and magic. A tale of gods and of the shadow realm. But this, our story, it begins in our world, in the land of mortals. It begins with a woman. For this story, it is her story. It begins with her. The Jazz Age is in full swing, but it's passing Casiopea Tun by. She's too busy scrubbing floors in her wealthy grandfather's house to do anything more than dream of a life far from her dusty, small town in southern Mexico. A life she could call her own. This dream is impossible, distant as the stars - until the day Casiopea opens a curious chest in her grandfather's room and accidentally frees an ancient Mayan god of death. He offers her a deal: if Casiopea helps him recover his throne from his treacherous brother, he will grant her whatever she desires. Success will make her every dream come true, but failure will see her lost, for ever. In the company of the strangely alluring god and armed only with her wits, Casiopea begins an adventure that will take her on a cross-country odyssey, from the jungles of Yucatan to the bright lights of Mexico City and deep into the darkness of Xibalba, the Mayan underworld. Mixing the excitement of the Roaring Twenties with Pre-Hispanic mythology, Gods of Jade and Shadow is a vivid, wildly imaginative historical fantasy.

3) Noorse Goden- Neil Gaiman (verkijgbaar bij de online bieb NL)

Gaiman verwerkt de losse Noorse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw - lastig, met een baard en onstilbare honger - om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir - de scherpzinnigste god van allen - wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.

4) Circe - Madeline Miller (verkrijgbaar bij de onlinebieb NL)

Van de met de Orange Prize bekroonde auteur van Het lied van Achilles verschijnt nu het indrukwekkende verhaal van de mythologische heks Circe, geïnspireerd door de Odyssee van Homerus. In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt. De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden. Madeline Miller brengt de oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal van goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

En nu jullie, welke wordt het?



Reacties op: Lees mee met de meeleesclub februari

Meer informatie

Gerelateerd