Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

SFF-boek van het jaar verkiezing 2023

op 23 december 2023 door

Het einde van het jaar nadert. De tijd van de terugblikken, evalueringen, lijstjes en nog meer lijstjes. Zo ook bij de Hebban Club van Scifi/Fantasy. Wie dit jaar onze spot heeft gevolgd, kan tot de ontdekking zijn gekomen dat de genres SF/Fantasy/Horror heel veel diversiteit aan boeken waarborgen. Die diversiteit komt ook terug bij de lezers en bij de Clubleden. Nu leek het ons wel leuk om eens te kijken naar wat het Boek van het Jaar zou zijn bij jullie en bij ons. Welk boek, dat je dit jaar hebt gelezen, spreekt het meest tot je verbeelding, maakt de diepste emotie bij je los, geeft de beste verrassingen tijdens het lezen of laat je nog weken nasidderen? Wij willen het graag weten en daarom kondigen wij nogmaals aan...

Het favoriete SFF-boek van het jaar 2023!

Wij - Vanessa, Lieke, Janneke en Yvette - maken een eindejaarslijstje met favorieten. Wat is dat moeilijk, zeg. Een top 3, een top 5, alleen fantasy of ook SF? En wat te denken van genremelanges en horror? Na lang beraad maken we allemaal een top 3, maar de lijst had nog eindeloos door kunnen gaan. We kiezen ze gewoon allemaal, want ons genre is net zo divers als onze lezers.

Onze favorieten

Vanessa

Mijn favoriete boek van 2023 is voor mij Murtagh.

Het begin van dit boek wordt ook verteld als een kort verhaal in zijn vorige boek De Drietand de heks en de draak, maar dan vanuit een ander perspectief. Net voor het uitkomen van Murtagh had ik al zijn boeken herlezen waardoor de herkenning van dit verhaal een grappig gegeven was. Het was even wennen om nu Murtagh als hoofdpersoon te hebben, een heel ander karakter dan Eragon, maar het was al snel gewoon. Het was heerlijk om weer een nieuw verhaal te lezen van de hand van Christopher Paolini en terug te gaan naar de wereld van het Erfgoed.

Mijn tweede favoriet is Empire of the Vampire. Weer een spannend verhaal van Jay Kristoff. Helaas nog niet vertaald.
Het verhaal heeft dezelfde harde directheid en humor als Nimmernacht, maar een verhaalopbouw als De naam van de wind, wat een geweldig boek oplevert. Nu wachten op deel twee Empire of the damned.

Een derde favoriet is Stad vol geesten. Een boek voor de wat jongere YA lezer. Over een jong meisje dat geesten kan zien. Het is een vlot geschreven verhaal, spannend maar niet eng. Gelukkig gaan de avonturen nog verder in komende vervolgdelen.

Bonus boek

Ik heb ook super genoten van het jeugdboek De flat aan het einde van de wereld. Onder het vermakelijke verhaal van Bjork die ineens op een klein eiland aan het einde van de wereld komt te wonen schuilt een wereld aan prachtig geschreven levenslessen.

Lieke

Mijn favoriet is The Sandman: Overture van Neil Gaiman. Ik ben me al lang bewust van de legendarische status van deze graphic novel reeks, maar de Netflix-serie heeft me pas echt wakker geschud. Overture is tegelijkertijd begin en sluitstuk, dus ik kijk er nu al naar uit om het boek opnieuw te gaan lezen als ik de rest van de reeks bij elkaar heb gespaard. Het is zo surrealistisch en existentialistisch. Plus, super cool, divers en mooi vormgegeven.

Op twee staat Exhalation van Ted Chiang met een gave mix van scifi en zelfs een beetje fantasy verhalen. Hij gebruikt technologie en magie om hele menselijke vragen te beantwoorden en te onderzoeken. Ik moest soms echt even nakauwen op een verhaal. Het zet je aan het denken, terwijl je ondertussen vermaakt wordt.

Op de derde plaats staat Heart-Shaped Box van Joe Hill, waarin een oude rocker de dode stiefvader van een ex-scharrel achter zich aankrijgt. Het concept is op het eerste gezicht dat van een vrij standaard spookverhaal, maar Hill slaagt er toch in om daar iets heel eigens en bloedstollends van te maken. Absoluut niet geschikt voor tere zieltjes.

Speciale vermelding voor The Book of Form and Emptiness van Ruth Ozeki en The Bees van Laline Paull: kunststukjes! Oh, en voor Crooked Kingdom van Leigh Bardugo en The Screaming Staircase van Jonathan Stroud die ik ook allebei heb opgepakt naar aanleiding van de verfilmingen en die de verwachtingen ruimschoots waar hebben gemaakt.

Yvette

Toppers heb ik gelezen, maar niet allemaal in het SFF-genre en dus toen ik moest nadenken over de beste gelezen SFF-boeken had ik vooral goede tweede plekken op de lijst. Behalve eentje! Mijn eerst gelezen meeleesboek was gelijk ook de beste: Kindred van Octavia Butler. Dit boek is steengoed, het leest als een film, heel snel, met emoties en heel beeldend. Het raakt nog steeds de huidige maatschappij ondanks dat dit boek uit 1976 komt (wat je overigens nergens aan merkt) en zeker ook nadat je weet wat voor weg de schrijfster heeft moeten afleggen. Daarbij is dit boek voor iedereen te lezen, niet alleen voor SFF-lezers, voor iedereen die wilt leren over geschiedenis in de slaventijd, over rauwe emoties en boeken vanuit de onderdrukte (zwarte) vrouw.

Als tweede en derde plek kies ik De middernachtbibliotheek van Matt Haig en Vox van Christine Dalcher. Die laatste vooral omdat er herkenbare situaties inzaten voor mij als moeder, maar ook de hele Covid-periode kwam hier eigenlijk in terug. Hoe gaan mensen om met extreme maatregels etc.

De middenachtbibliotheek vond ik heel speciaal. Als je nog nooit depressief of depressieve gevoelens hebt gehad, dan spreekt dit boek je niet of minder aan, dan zie je waarschijnlijk alleen het roman-gedeelte. Maar dit boek voel je wel, als je dat wel eerder hebt ervaren en dan komt het hartstikke binnen en misschien zelfs te dichtbij. Als je als schrijver emoties kunt loshalen bij een lezer, wat voor emoties dan ook, dan vind ik dat je knap schrijft. En ook ik heb wel eens gefantaseerd hoe dingen zouden zijn gelopen als ik andere keuzes had gemaakt. Het feit dat het hiernamaals een bibliotheek zou zijn, vind ik helemaal een plus voor dit boek.

En mag ik dan ook een klein applausje voor mij? Want tatatatata, ik heb eindelijk eens Harry Potter gelezen.....!

Dan voeg ik bij deze nog een categorie voor dit jaar er aan toe: boek met de hoogste verwachting, maar teleurstellend bij lezen: Fairytale van Stephen King.

Jullie top 3

Wij hebben onze keuzes al gemaakt. Aan jullie de taak ook een top 3 door te geven in het opmerkingenveld beneden. Let op:

  • Geef maximaal een top 3 gelezen boeken. Nummer 1 levert drie punten op, Nummer 2 twee punten en Nummer 3 één punt. Op de laatste dag van het jaar maken we de uitslag bekend. De titel met de meeste punten krijgt de titel Het favoriete SFF-boek van het jaar 2023.
  • Het boek MOET dit jaar gelezen zijn, het mag dus een ouder boek zijn. Zet het ook op je heb-ik-gelezen-lijst.
  • Novelles en korte verhalen tellen ook mee, gedichten niet.
  • Zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken dingen mee, het gaat tenslotte om jouw favoriet.
  • Geef van je nummer 1 ook een reden waarom je deze nu net zo goed vindt. Wie weet overtuig je anderen om deze ook te gaan lezen.
  • Vul je favorieten in voor 31 december (dus niet voor 1 januari)!

Veel succes! Denken jullie er ook aan mee te doen met de Hebban Reading Challenge 2023?



Reacties op: SFF-boek van het jaar verkiezing 2023

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Octavia E. Butler

Octavia E. Butler

Octavia Butler (1947-2006) was een wereldberoemde Amerikaanse schrijver van vele...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Ted Chiang

Ted Chiang

Ted Chiang werd geboren in Port Jefferson, New York en werkt als technisch schri...

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zo...

Ruth Ozeki

Ruth Ozeki

Ruth Ozeki is schrijfster, filmmaakster en een boeddhistische priester. Een tijd...