Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Fantastische geliefden

op 14 februari 2017 door

Valentijnsdag is het perfecte moment om het over romantiek in sciencefiction en fantasy te hebben. Zoals in bijna elk fictief boek is er ook in deze genres romantiek te vinden, maar wij van We Love Scifi & Fantasy hebben dieper gegraven. We hebben een aantal koppels gevonden die bijzonder zijn om de een of andere reden en die het verdienen om uitgelicht te worden. Want als er één ding zeker is, dan is het dat stellen uit deze genres allesbehalve gewoon zijn.


Een intergalactische liefde

Uit: De prinses van Mars van Edgar Rice Burroughs

Al meer dan 100 jaar vormen ze een liefdeskoppel. Zij kan echter 1000 jaar oud worden, dus is het eigenlijk nog een prille tienerliefde. John Carter en Dejah Thoris uit de Barsoom-serie van Edgar Rice Burroughs vormden de inspiratiebron voor schrijvers als Ray Bradbury en Arthur C. Clarke en zelfs regisseur James Cameron voor het maken van de film Avatar. Het is het klassieke liefdesverhaal, maar dan wat intergalactischer. De soldaat uit de Amerikaanse burgeroorlog redt een Martiaanse prinses uit handen van de engerd met wie ze zou moeten trouwen om haar volk te redden. Nee, deze stoere chick doet natuurlijk niet wat papa wilde en belandt zo in de armen van John Carter. Na wat moedige samenwerkingen en het verslaan van vijanden trouwt Carter vervolgens zelf met Dejah. Samen worden ze de heersers over Helium en beëindigen ze de oorlog. Carter wil de rest van zijn leven op Mars doorbrengen, maar wordt tegen zijn wil toch terug naar aarde gestuurd. Er zijn in totaal 11 boeken, dus als je wil weten hoe dit liefdesepos afloopt, lees dan vooral de delen na The princess of Mars.


Een legendarische liefde in en tussen vele levens

Uit: Het Rad des Tijds van Robert Jordan

Birgitte en Gaidal Cain zijn twee helden van weleer die in vele verhalen en legenden met elkaar verbonden zijn. Om hun liefde te begrijpen moet je weten dat het Rad des Tijds eeuwig ronddraait, zonder begin en eind. Eeuwen komen en gaan en laten herinneringen achter die sagen worden, die vervagen tot mythen, tot ook deze allang zijn vergeten bij de wederkomst van de Eeuw die deze verhalen schiep. Birgitte en Gaidal spelen in veel van deze verhalen een belangrijke rol. Ze hebben meer levens geleefd dan ze zich kunnen herinneren en hebben in al deze levens tegen de Schaduw gestreden.
Alle legendarische helden zijn voor eeuwig gebonden aan het Rad des Tijds. Het Rad weeft ze in het Patroon waar ze nodig zijn om dit vorm te geven. Als ze sterven keren ze terug naar de Ongeziene Wereld Tel’aram’rhiod waar ze moeten wachten op de wenteling van het Rad en het begin van hun nieuwe leven. Zodra ze geboren worden, voorbestemd voor nieuwe legendarische avonturen, weten ze niets meer van hun vorige levens.
Birgitte is in bijna elk verhaal, Eeuw na Eeuw, in elk avontuur en in iedere liefdesgeschiedenis verbonden met Gaidal. In elk leven komen ze elkaar tegen. Tot die tijd zoeken ze elkaar zonder te weten waarnaar ze zoeken, want alleen voelen ze zich niet volledig. Uiteraard zijn ze ook in Tel’aran’rhiod samen, tot het Rad besluit dat ze weer nodig zijn. Gaidal wordt meestal eerder geboren dan Birgitte. Hoewel Birgitte hem gewoonlijk haat als ze hem voor het eerst tegenkomt, eindigen ze in vrijwel altijd als geliefden. Hun liefde is zo sterk dat hij zelfs door het Rad niet verbroken wordt.


Een eeuwige vierhoeksrelatie

Uit: De Deverry-cyclus van Katharine Kerr

Ook in de Deverry-cyclus speelt reïncarnatie een grote rol. Vanaf het begin zuigt de schrijfster ons in een eeuwen overstijgende liefdesgeschiedenis. Het is een verhaal over de liefde van drie mannen voor één vrouw waarbij lotsbestemming een grote rol speelt. De aanvang is nogal dramatisch wanneer Prins Galrion zijn verloofde Brangwen laat vallen om het pad van de magie te volgen, niet wetende dat ook zij is voorbestemd voor een leven van magie. Hij levert haar daardoor uit aan haar broer die een ongezonde liefde voor haar koestert. Wanneer zijn beste vriend haar een huwelijksaanzoek doet, kan haar jaloerse broer dat niet verkroppen. Het drama mondt uit in een dodelijke poel van ellende.
Vol berouw belooft Prins Galrion nooit te sterven tot hij zijn schuld heeft ingelost en zijn verloofde naar haar lotsbestemming heeft gevoerd. Galrion heet vanaf dit moment Nevyn en leeft voor eeuwig. De anderen leven en sterven maar hun onderlinge lotsverbondenheid komt iedere keer weer terug. De ene keer begaan ze dezelfde fouten maar soms maken ze betere keuzes. Wanneer Nevyn 400 jaar oud is probeert hij nog steeds haar mentor op het pad naar magie te worden. Hij moet zijn gevoelens voor haar verbergen, want zij is verliefd op een van de andere twee mannen.
Met zoveel aanbidders heeft de lezer nogal wat keuze. Uit de online reacties blijkt dat lezers uiteenlopende ideeën hebben over welke man de beste partner voor haar is. De ene lezer adoreert een personage terwijl een ander hetzelfde karakter juist verafschuwt.
Het gegeven dat ieder mens vrij is om te kiezen aan wie hij zijn liefde geeft en dat dat consequenties voor latere levens heeft, maakt de serie interessant. En met zo’n vierhoeksrelatie zijn de mogelijkheden haast onbeperkt.


Een onconventionele liefde

Uit: De Kronieken van de Onderwereld-serie van Cassandra Clare

Diversiteit is soms lastig te vinden in boeken. Een uitzondering daarop is het fantasygenre, en een goed voorbeeld van deze diversiteit is de relatie tussen Alec Lightwood en Magnus Bane uit de Kronieken van de Onderwereld serie. Zoals je misschien al aan de namen kon afleiden, gaat het hier om twee mannen - iets wat nog bijna niet voorkwam in boeken toen het eerste deel van de serie, Stad van Beenderen, uitkwam in 2007. Al helemaal niet in populaire fictie gericht op jongeren. Maar het gaat nog verder: Alec is blank, Magnus half Indonesisch. Alec is half mens half engel en vecht als Schaduwjager tegen alle wezens uit de zogenaamde Onderwereld. Magnus daarentegen is half mens half demoon; een eeuwenoude heksenmeester die op gespannen voet staat met de Schaduwjagers. Het klinkt als de homoseksuele fantasyvariant van Romeo en Julia, maar het is veel meer dan dat. Hun relatie staat symbool voor de acceptatie van niet alleen homoseksuelen, maar ook van verschillende wezens die samen op één wereld moeten leven. Huidskleur, geslacht, type wezen - dat doet er allemaal niet toe. Een mooie boodschap waar wij in de 'echte wereld' nog wel iets van zouden kunnen opsteken.
Dit stel is momenteel heel populair. Vooral bij LGTB+'ers is dit stel belangrijk geweest om zichzelf te accepteren en soms zelfs de moed te geven om uit de kast te komen. Biseksuelen, vaak misbegrepen, hebben in Magnus een positief rolmodel; iemand die zichzelf accepteert en zich niet druk maakt over de mening van anderen. Kortom, dit stel is het perfecte voorbeeld van acceptatie en diversiteit in het fantasygenre.


Een liefde dicht bij huis

Uit: Een Lied van IJs en Vuur-serie van George R.R. Martin

Jaime Lannister en Cercei Lannister delen dezelfde achternaam. Op zich is het misschien nog niet zo heel vreemd als nichten en neven met elkaar trouwen - al helemaal niet in een fantasysetting - maar hier is er toch nèt wat anders aan de hand. Cersei en Jaime zijn namelijk een tweelingbroer en -zus die heel erg op elkaar lijken. Cersei is de koningin van het land Westeros en Jaime is één van de ridders in de koningsgarde. Ze zijn altijd dicht bij elkaar, maar ook weer ver weg. Een tragisch verhaal, maar het gekke is dat het in het verleden zelfs gebruikelijk was voor de Targaryenvorsten van Westeros om met hun eigen broer of zus te trouwen om zo de bloedlijn puur te houden. Natuurlijk zorgde dat ervoor dat elke generatie net ietsje gekker werd, maar zo was de stand van zaken nu eenmaal. Nu regeert er echter een andere familie, de Baratheons, en dat brengt natuurlijk andere normen en waarden met zich mee. Geen goed nieuws voor de tweeling, want die moeten zijn relatie dus verborgen houden - wat al dan niet lukt. Hun relatie is heel interessant om te volgen, want die ontwikkelt zich in verrassende wendingen en is een van de rode draden door de serie heen.
Liefde manifesteert zich op vreemde wijzes, dat is wel duidelijk. Maar het fantasygenre schuwt het niet om die liefdes te tonen. Door het taboethema is dit stel populair bij schrijvers van fanfictie. Of het allemaal ethisch verantwoord is, is een tweede.



Natuurlijk zijn er veel koppels die we niet hebben besproken. Welk stel uit het fantasy- of sciencefictiongenre vind jij bijzonder en waarom?



Reacties op: Fantastische geliefden

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robert Jordan

Robert Jordan

Robert Jordan is het pseudoniem van James Oliver Rigney (1948-2007). Hij was een...

Katharine Kerr

Katharine Kerr

Katharine Kerr is geboren in Cleveland, Ohio in 1944 en verhuisde tijdens haar j...

Cassandra Clare

Cassandra Clare

Cassandra Clare is het pseudoniem van de Amerikaanse bestsellerauteur Judit...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...