Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

10 x Brieven

op 17 oktober 2017 door

9 Oktober is het Wereld Post dag. Maar door het gebruik van email loopt het nogal terug met het schrijven van brieven. Gelukkig worden er nog wel veel boeken geschreven met brieven als thema. Wij zetten er een aantal op een rijtje

bc02c0a37264e1dddb0bb62617dca740.jpg

De laatste brief - Sarah Blake

Prachtig oorlogsverhaal voor de liefhebbers van Een keukenmeidenroman
1940. De Amerikaanse radiojournaliste Frankie Bard verslaat vanuit Londen als eerste vrouw de oorlog. Terwijl er elke nacht bommen vallen en joodse vluchtelingen in paniek door Europa vluchten, probeert Frankie het juiste verhaal te vinden dat Amerika tot actie zal bewegen. 
Vanuit Franklin, Massachusetts, luistert Iris James naar Frankies uitzendingen. Het is een kwestie van tijd voor de oorlog ook haar dorp bereikt. Als hoofd van het postkantoor ziet ze het als haar taak om andermans geheimen te bezorgen en te bewaren. Ook het doktersechtpaar Will en Emma Fitch luistert elke avond naar Frankie. Wanneer Will besluit naar het front te gaan, botsen de levens van de drie vrouwen op onverwachte wijze. 
Sarah Blake is geboren in New York waar ze Engels gaf op een middelbare school en aan de universiteit. Tegenwoordig woont ze in Washington met haar man en twee kinderen.

De vijfde brief - Nicola Moriarty

Nicola Moriarty schreef de feelgoodroman ‘De vijfde brief’(The Fifth Letter) Moriarty komt uit een schrijversfamilie; ook haar zussen Liane Moriarty en Jaclyn Moriarty staan regelmatig in de bestsellerlijsten.
Al op de middelbare school waren Joni, Deb, Eden en Trina de beste vriendinnen. Ze deelden altijd alles – roddels, verliefdheden, geheimen. Maar sindsdien zijn hun levens elk een eigen richting op gegaan, en zelfs hun jaarlijkse weekje weg met z’n vieren voelt steeds meer als een verplichting. Dit jaar heeft Joni een plan: eindelijk weer eens écht naar elkaar luisteren. Elk van hen schrijft een brief, met daarin een geheim dat ze nog nooit met elkaar gedeeld hebben. De uitkomst maakt pijnlijk duidelijk dat ze elkaar lang niet zo goed kenden als ze dachten. Dan ontdekt Joni een vijfde brief, een brief waarin een van hen vertelt hoezeer ze een van haar vriendinnen háát om iets wat jaren geleden is gebeurd, en hoe vaak ze op het punt heeft gestaan haar iets aan te doen. 
Wie van hen heeft dit geschreven? En wie kan Joni nog vertrouwen?
voor de fans van Jojo Moyes en Liane Moriarty
‘Wie is de schrijver van de vijfde brief? Deze roman laat treffend zien hoe onbetrouwbaar zulke lange vriendschappen soms kunnen zijn.’ Publishers Weekly.

De laatste liefdesbrief - Jojo Moyes

Als de jonge journaliste Ellie in De laatste liefdesbrief van Jojo Moyes door de archieven van de krant snuffelt op zoek naar een goed verhaal, stuit ze op een brief uit 1960 waarin een man aan zijn geliefde vraagt haar echtgenoot voor hem te verlaten. Het raakt een gevoelige snaar bij Ellie – zelf verwikkeld in een relatie met een getrouwde man – en ze gaat op zoek naar het verhaal achter deze brief.

In 1960 wordt Jennifer wakker in een ziekenhuis na een auto-ongeluk. Ze kan zich niets herinneren, van haar man, haar vrienden, wie ze was. Als ze thuiskomt ontdekt Jennifer een verborgen liefdesbrief en ze begint een zoektocht naar de man voor wie ze alles wilde opofferen…

De verzegelde brief - Emma Donoghue

Admiraal Harry Codrington heeft een ongelukkig huwelijk. Zeven jaar leven hij en zijn vrouw Helen in aparte slaapkamers tijdens zijn dienstjaren op Malta. Het enige dat hij en Helen gemeenschappelijk hebben zijn hun twee kinderen. Na terugkeer in het victoriaanse Londen droomt de admiraal van een nieuwe oorlog. Helen hernieuwt de vriendschap met Fido Faithfull, een uitgeefster die ervoor pleit dat vrouwen mogen werken. Wanneer Codrington zijn vrouw beschuldigt van overspel en een echtscheiding aanvraagt breekt de hel los.

De verzegelde brief is een literaire rollercoaster over huwelijk, vriendschap, ouderschap, werk en de wet, kortom over alles wat 'heilig' was en nog steeds is. Emma Donoghue heeft met deze roman, gebaseerd op een werkelijk bestaande rechtszaak, opnieuw een monument opgericht voor vrouwen.

Liefdesbrieven in Rose harbor - Debbie Macomber-3

De zomer is een drukke tijd in de bed & breakfast van Rose Harbor, en eigenares Jo Marie Rose en klusjesman Mark Taylor hebben samen veel tijd doorgebracht met het draaiend houden van de zaak. Ondanks goedbedoelde hints van anderen houdt Jo Marie vol dat Mark niet meer is dan een vriend. Maar dan wel een vriend aan wie ze verdacht veel denkt. Omdat hij niet graag over zichzelf praat weet Jo Marie weinig over Marks leven. Ze neemt zich voor meer over hem te weten te komen, maar eerst moet ze haar eigen verleden onder ogen zien en ze moet ook nog drie nieuwe bezoekers verwelkomen die, net als Jo Marie tot voor kort, op zoek zijn naar nieuwe wegen in hun leven. Wat hen allemaal bindt is de zoektocht naar liefde. Maar het vereist moed om die te kunnen toelaten.

Message in a bottle / De brief - Nicholas Sparks

Sinds haar scheiding gelooft Theresa Osborne niet meer in de liefde. Als ze tijdens een strandvakantie een fles op het strand vindt met daarin een prachtige liefdesbrief, gericht aan ene Catherine en enkel ondertekend met `Garett, wordt ze echter geraakt door de hartstocht die uit de woorden spreekt. Theresa gaat op zoek naar de mysterieuze afzender van de brief. Het wordt een zoektocht naar een bijzondere man en een nieuwe liefde die haar leven voorgoed zullen veranderen. 

Message in a Bottle werd met veel succes verfilmd met Kevin Kostner en Robin Wright in de hoofdrollen.

Brieven van Skye - Jessica Brockmole

De Schotse dichteres Elspeth Dunn heeft het afgelegen eiland Skye, waar ze is geboren en getogen, nog nooit verlaten. Een brief van een fan, de Amerikaanse student Davy, is het begin van een briefwisseling die algauw haar leven beheerst. Als Davey naar Europa afreist om als ambulancechauffeur voor het Franse leger te werken, kan Elspeth niet anders dan het einde van de Eerste Wereldoorlog afwachten op haar afgelegen eiland, bang dat ze Davey zal kwijtraken voor ze hem ooit in zijn ogen heeft kunnen kijken. 

Een generatie en een oorlog later zet Elpeths dochter Margaret zich in voor de evacuatie van kinderen vanuit Londen naar de veiligheid van het platteland. Als haar moeder plotseling verdwijnt, vindt Margaret een stapel brieven van een Amerikaanse soldaat. Uit de geheimen die haar moeder en Davey aan hun briefpapier hebben toevertrouwd probeert Margaret op te maken waar Elspeth zou kunnen zijn - voor de Duitse bommen hen voorgoed van elkaar scheiden.

De verborgen brieven - Reina Crispijn

Vlak voordat Beatrijs van Anrooy overlijdt, doet ze haar kleindochter Tessa een vreemd verzoek: Tessa moet mensen opzoeken en hun vertellen dat Beatrijs altijd van hen gehouden heeft. 

Reina Crispijn combineert heden met verleden
Romantische thriller, fascinerend en meeslepend

Kort nadat haar grootmoeder haar wens heeft geuit, overlijdt ze en kan Tessa niet meer vragen wie de mensen zijn waar ze over sprak. Tessa staat voor een raadsel, totdat ze een bijzonder dagboek erft: brieven verstopt in een herbarium, een verzamelboek voor gedroogde bloemen en planten. Ze leest ze en komt zo achter het geheime leven van haar grootmoeder dat zich afspeelde voor en tijdens de oorlog. Tessa besluit op zoek te gaan. Het wordt een zoektocht met verstrekkende gevolgen…

Brieven uit Londen - Camilla Macpherson

'November 1942. Lieve Elizabeth, Ik heb een nieuwe bezigheid gevonden, om de moed er een beetje in te houden. En het heeft niets te maken met de oorlog. We zijn al zo lang verstoken van elke vorm van kunst hier in Londen, alles wat een beetje waarde had is ver hiervandaan in veiligheid gebracht. Maar de National Gallery laat voortaan elke maand één kunstwerk overkomen en tentoonstellen, zodat iedereen ernaar kan komen kijken. Zo vaak en zo lang we maar willen! Ik heb mezelf plechtig voorgenomen om elke maand te gaan kijken naar het uitgekozen schilderij, en daarna zal ik jou erover schrijven. Dus, wat denk je? Klinkt beter dan sokken breien voor de mariniers of blikjes verzamelen voor de wapenindustrie, toch? Liefs, Daisy'Zeventig jaar later hebben deze woorden van Daisy een onverwacht effect op Claire. Ontroostbaar na een miskraam heeft zij zich van haar dagelijkse leven en haar man Rob afgewend. Terwijl het haar niet lukt de harde realiteit onder ogen te zien, raakt Claire geobsedeerd door de Daisy's brieven en leven. Maand na maand, schilderij na schilderij, beginnen haar een aantal gelijkenissen op te vallen tussen Daisy en haarzelf. Maar Daisy leefde in een andere tijd, en hoewel de schilderijen nog altijd even mooi zijn als op de dag waarop ze werden gemaakt, moet Claire leren accepteren dat het verleden niet kan worden veranderd . Ze moet Daisy loslaten als ze vooruit wil...

De geheime brief - Barbara Taylor Bradford

Justine Nolan, een succesvolle documentairemaakster, past op het huis van haar moeder in het prachtige Connecticut. Als zij een brief van een onbekende afzender tussen haar moeders post vindt, komt de geschiedenis van haar familie in een heel ander licht te staan. De brief bevat onverwachte onthullingen over haar moeder en haar geliefde grootmoeder Gabrielle. Ook Justines tweelingbroer Richard is geschokt en ze besluiten samen de waarheid te achterhalen. Justine reist daarvoor naar Turkije en heeft in Istanbul een ontmoeting met een fascinerende man die meer over haar familie weet. Uiteindelijk ontdekt Justine het aangrijpende, ware verhaal van haar grootmoeder.

bc02c0a37264e1dddb0bb62617dca740.jpg

Er zijn nog veel meer boeken met brieven als thema. Ken je nog een boek waarin brieven centraal staan of een grote rol spelen en die zo mooi is dat we het absoluut nog moeten lezen? Laat het ons weten in een reactie, we horen het graag.

En deze 10 boeken zijn ook terug te vinden als minichallenge

 



Reacties op: 10 x Brieven

Meer informatie

Gerelateerd