Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#9-3 De vrienden van Feelgood over: #leesuiteigenkast maand - Boekenkasten

op 16 september 2018 door

In een eerder artikel gaven Jeanet Moorman, Hetty Benedictus en Naomi Leunis jullie al een kijkje in hun mooie boekenkasten. Maar er zijn nog meer Vrienden van de Feelgood Club die jullie graag willen laten meegenieten van hun kasten vol mooie boeken. Vandaag kunnen jullie komen gluren in de boekenkasten van Maartje de Groot, Francisca den Otter, Gerry van Ingen en EllyK. En last but not least maakt ook Hebban Crewlid Debbie van der Zande iedereen jaloers met haar prachtige verzameling boeken in nog mooiere boekenkasten.

- door Helma -

Maartje de Groot

5be2f4ea7dc77bdd5ec33e9a20a147c1.png

Mijn boekenkasten staan verspreid door het hele huis. Een kleine, vrolijk gele, in de woonkamer, een iets grotere in de gang beneden. Dan op de eerste verdieping Billy-kasten op de kinderkamers waar steeds meer, door mij eerst gelezen, Young Adult boeken in terechtkomen. Op de slaapkamer van mijn lief en mij hebben we een boekenwand. Vrienden grappen wel eens dat ik maar een bibliotheek aan huis moet beginnen.

Zoals jullie zien, passen de boeken nu echt niet meer. Er liggen stapels boeken voor de kasten en stiekem onder het bijzettafeltje bij de bank. Daarom wordt het hoog tijd voor een book buying ban, maar o wat is dat moeilijk. De september #leesuiteigenkast maand wordt alvast een beginnetje.

Eens in de zoveel tijd herschik ik mijn boeken weer. Heerlijk om al die pareltjes door mijn handen te laten gaan. Soms staan ze op alfabet, soms op kleur, soms op genre en nu heb ik eerst alle series bij elkaar staan. In mijn kasten vind je veel verschillende genres: fantasy, science fiction, thrillers, literatuur, non-fictie. Ik hou van (bijna) alle boeken. Wat je niet of nauwelijks vindt: kookboeken, horror, muziekboeken (al heb ik wel twee biografieën over Bruce Springsteen) en Comics. De verhouding Engels - Nederlands is denk ik 1:5. Mijn grote favorieten: Harry Mulisch, Leon de Winter, Kate Mosse, Ken Follett, Thea Beckman, Marissa Meyer, Leigh Bardugo en Cassandra Clare.

EllyK

1844ceb2af570fe95b1b132ea76d4bb4.png

Onze grote boekenkast heeft al heel wat meegemaakt. Voor ik mijn lief leerde kennen had hij de kast zien staan in een school. Toen de kast zou worden opgeruimd heeft hij hem gekregen. Hij was al wat beschadigd. Bij een verhuizing moest hij ingekort worden, er werd een stuk van onderen afgehaald. Toen wij elkaar leerden kennen en na een paar jaar gingen samenwonen, kwam de kast ook mee en moest weer ingekort worden. Hij is nu op een paar centimeter na net zo hoog als onze woonkamer. Ik heb ook een gedeelte gebruikt voor mijn boeken, wat steeds meer werd. Op een gegeven moment heb ik een heleboel boeken weg gegeven.

De schoolkast bestaat uit 2 compartimenten, we schatten dat hij stamt uit begin of midden 1900.

De wat oudere boeken links, van mijn lief, staan keurig op volgorde, daar staat ook een aantal boeken voor de kleinkinderen, maar de rechterkant is een allegaartje. Achter de linker deuren zit ook nog een ladenblok. Er is dus best veel bergruimte. Links van de kast zie je nog een klein stukje van een boek van Cats.

We willen alle boeken er een keer uithalen en organiseren of opruimen.

De kleine kast bevat merendeels mijn boeken, maar doordat ik minder goed, lang kan lezen in een papieren boek, mindert die hoeveelheid maar langzaam.

Francisca den Otter

79496eb72e50e5612529fbedd63da094.png

Deze twee lage Billy's staan op 2 andere lage Billy's. In de onderste twee Billy's staan hobbyspullen, woordenboeken, handwerkboeken, spelletjes en nog veel meer. De twee bovenste kasten zijn dus helemaal gereserveerd voor mijn boeken. Maar zoals te zien is, is de kast inmiddels te klein! Er liggen nogal veel boeken bovenop de boeken en erg netjes vind ik dat niet. De vier boeken die over Zuidelijk Afrika gaan en die ik inmiddels uitgelezen heb (Trevor Noah, Bookey Peek enz) moeten eigenlijk naar de kast in de woonkamer. Daar heb ik namelijk drie planken met boeken die zich in Zuidelijk Afrika afspelen of boeken van Zuid-Afrikaanse schrijvers, maar je raadt het al, deze drie planken zijn ook vol... De twee boeken van Sally Andrew zijn overigens ook nog niet gelezen, dat waren souvenirs van onze laatste vakantie naar Zuid-Afrika.

De boeken staan zoveel mogelijk op alfabetische volgorde van achternaam schrijver. De plank rechtsonder, daar waar het boek van Rachel Hore links in de hoek ligt, is mijn 'nog te lezen plank'. Als ik het boek wat ik nu aan het lezen ben uit heb ga ik een boek van deze plank kiezen. Zoals te zien valt staan er behalve feelgoods ook thrillers en waargebeurde verhalen tussen. Ik heb dus genoeg keuze!

Gerry van Ingen

9cc61fee50a528087d05f2e261fdb5be.png

Ik vind het zelf ook altijd leuk om in de boekenkast van anderen te gluren, en daarom deel ik mijn boekenkast nu ook met jullie. Mijn boeken zijn verdeeld over twee boekenkasten en niet zichtbaar in een aantal Curver bakken.

In de woonkamer staat een boekenkast met onder andere de hele serie van mijn favoriete thrillerschrijfster Karin Slaughter, de hele serie Camilla Läckberg, Nicci French, veel Santa Montefiore en de nieuwe boeken die ik pas gekocht heb.

In een ander kamertje is een minder geordende boekenkast waar ik boeken in gedaan heb, die in de woonkamer plaats hebben moeten maken voor nieuwe boeken die gek genoeg mijn huis toch steeds weer weten te binnendringen en ook een plaatsje in de boekenkast zoeken en andere boeken er weer uitsturen omdat het anders wel erg krap in de kast wordt. Hier staan onder andere mijn Nora Roberts-collectie, Maeve Binchy en de Shopaholic-reeks van Kinsella. En in dit kamertje staan ook mijn Curver bakken met mijn hele reeks Baantjer-boeken die nog door Appie Baantjer zelf zijn geschreven, maar ook boeken waar ik gewoon geen plek meer voor heb.

Ik heb heel veel boeken in huis die ik nog steeds lezen moet. En dan heb ik nog ergens een stapel bieb boeken liggen.

De boeken in mijn kast hebben vernomen dat het eindelijk #leesuiteigenkast maand is, en vinden het nu geloof ik niet echt fijn dat bieb boeken weer de voorrang krijgen. Ben nu met De buitenstaander van Stephen King bezig en dan komt Schaduw van Lucinda Riley, pas wanneer ik die uit heb duik ik nog wel even mijn kast in voor een eigen boek.

Debbie van der Zande

5b3b1717abc29e7afdd8e6e51dc3ac47.png

Vaak heb ik me wel wat zorgen gemaakt als ik weer een enorme stapel boeken uit de boekwinkel meesleepte naar huis of de pakjesmeneer elke dag met dozen aan de deur stond. Ik was altijd eerst hyperblij, eeuwig pakjesavond, ook al weet ik wat er in alle meegesleepte tassen en ontvangen dozen zit, maar bij het zien van die enorme stapels die niet meer in kasten passen, een klusjesman die steeds creatiever moet worden in waar nog kasten gebouwd kunnen worden en de vondst van minstens tien dubbele boeken bij een beetje herrangschikken, maak ik me toch wel eens zorgen of ik niet té veel boeken heb.

Maar dan denk ik aan het feit dat boeken mijn vak zijn, ik zo blij word van boeken dat ik niet meer op vakantie hoef, het te gek combineert met mijn grote andere liefde, oude beesten (die houden enorm van stilzittende mensen) en ik ook nog eens een partner heb die mijn hobby én werk deelt. En dan verdwijnen die sporadische zenuwen over mijn ziekelijke Tsundoku en voel ik me vooral rijk, heel rijk. Ik heb een huis vol bejaarde dieren en (on)gelezen boeken, laat die geraniums maar komen, ik zal genieten.

Kijk, een eventuele verhuizing gaat een bitch worden. Maar als dat het grootste drama in je leven is, dan ben je wel een eerstewereldburger, he?

Ik heb een enorme woonkamerwand van 7,5 meter boeken. Dit is een groot fictie-alfabet, met een eerste kast vol verhalenbundels. Op de ‘opakast’ staat nog een restje S en T, want dat past er even niet in. De opakast staat vol beestenboeken, hondentrainingsboeken en tuinboeken. Ernaast staat een witte Billy vol sprookjesboeken. De trapkast staat vol schrijfboeken en boeken over boeken. Op de slaapkamer staan wat favorieten, zoals Tolkien en Pratchett. De haard hebben we links en rechts ingebouwd met een rits pockets (niet op de foto). Hmm, en de boeken van vriendlief staan op zijn werkkamer. Op zolder staan nog wat restjes, de minibieb op de oprit is fijn gevuld en de voorraad daarvoor staat in de wc (niet op de foto). Bizar? Sure. Heerlijk. Ja!

Bij het lezen van Spinning Silver kon ik drie versies van Repelsteeltje nalezen en bij het lezen van Trail of Lightning, een debuutroman van een native Amerikaanse schrijfster die haar achtergrond en de geschiedenis van haar volk uitgebreid heeft gebruikt in het verhaal, pluk ik boeken uit de kast om achtergronden van inheemse Noord Amerikaanse mythen en legenden na te kijken. Want dat kan, ik heb dat. Geweldig.

Hoeveel het er zijn? Ik heb geen idee. We zaten in de verhuizing van 2014 met 237 boekendozen op circa 4.000 boeken. We zijn ruim vier jaar en best wat aanwinsten verder …

Wat is het? Scifi & fantasy, heel veel speculatieve en ‘malle’ (quirky) literatuur, naast de al genoemde subrubriekjes. Mijn boekenkast wordt door de gemiddelde lezer met een frons op het voorhoofd bekeken. Ze kennen er niets van, ze hebben het niet gelezen en ze willen het ook niet lezen. Mooi zo, want uitlenen vind ik rampzalig.

Genieten jullie ook zo van deze kijkjes in andermans boekenkast?



Reacties op: #9-3 De vrienden van Feelgood over: #leesuiteigenkast maand - Boekenkasten

Meer informatie