Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Antoinette las Engele van Johanne A. van Archem

op 29 oktober 2021 door

Het is Hollandse maand bij Fabulous Feelgood!. Ik maakte vorige maand via het KoboPlus abonnenment kennis met de auteur Johanne A. van Archem toen ik Een uur van onbedachtzaamheid las. Ik genoot van deze historische streekroman en wilde daarom ook graag het vervolg op dit verhaal lezen. Ik las voor de Hollandse maand dan ook het tweede deel in deze streekroman Engele.

7f33a448bf308ddc6aa4fdd6ead8a42c.jpg

Over Engele

Johannes Souburg zit in de gevangenis. Hoewel zijn vrouw Engele bang is dat hij haar iets kan aandoen, weet ze dat ze voorlopig geen last van hem heeft. Engele gaat naar Utrecht, waar ze wordt geplaatst in een opvang voor daklozen en een baan krijgt in het lokale ziekenhuis. Samen met heilsoldaat Lammert en zuster Maria probeert ze haar dochter te vinden. Maar dan wordt haar grootste angst werkelijkheid: Johannes is ontsnapt en komt achter haar aan. Engele is dichter bij haar dochter dan ze denkt, maar Johannes zit haar op de hielen.

Engele van Johanne A. van Archem is een meeslepende en herkenbare historische streekroman die laat zien hoe ver de liefde van een moeder voor haar kind kan gaan.

7f33a448bf308ddc6aa4fdd6ead8a42c.jpg

Wat vond ik ervan?

Vanaf de eerste bladzijden zat ik weer in het verhaal. Engele is een vrouw die veel te verduren heeft gehad. In Een uur van onbedachtzaamheid zag ik haar groeien van een onderdanige vrouw naar een sterke vrouw die wil vechten voor het goede en gerechtigheid. Naast Engele lezen we ook het verhaal van Johannes en hun dochter Maria. Want één ding wil Engele nu bereiken: ze wil haar dochter vinden!

De zoektocht, de pijn, hoop en overlevingsdrang is groot van Engele. Ze hoopt zo dat ze aan haar dochter kan vertellen wat er is gebeurd. Maria daarentegen heeft een fijne plek gevonden waar ze kan werken. Ze mist haar moeder, maar ze is ook gegroeid naar een zelfstandige vrouw.

Johannes heeft het niet makkelijk in de gevangenis, maar hij zit er door zijn eigen toedoen. De auteur weet goed de situatie te schetsen hoe het destijds was in de gevangenis.

Engele is een streekroman die zich afspeelt in het oosten van het land en nu ook in Utrecht. Het is een verhaal dat enigszins voorspelbaar is, maar het kent een goede opbouw. Door afwisselend vanuit de personages te schrijven, krijgt het verhaal het juiste evenwicht en wil je als lezer weten hoe het verhaal precies zal eindigen. Net zoals het eerste deel, eindigt dit verhaal ook met een open einde. Er zijn ook nog genoeg open lijntjes voor een vervolg en misschien zelfs wel voor meerdere delen. 

Conclusie

Johanne A. van Archem was tot voor kort voor mij een nog onbekende auteur. Als ik geen KoboPlus had gehad, had ik haar waarschijnlijk ook niet snel ontdekt. Ik was op zoek naar een Nederlandse historische roman en zo heb ik deze Nederlandse auteur ondekt. Ik geniet van haar schrijfstijl en de gebeurtenissen die zij beschrijft in haar boeken. Het leest filmisch zonder moeilijk taalgebruik. Ik vind haar een auteur om in de gaten houden. 

Inmiddels heb ik haar naam gegoogeld en blijkt dat ze al meerdere boeken heeft geschreven. Voorlopig houd ik mij even bij deze reeks, maar ik zal in de toekomst haar andere boeken zeker nog eens opzoeken en lezen. 4****

7f33a448bf308ddc6aa4fdd6ead8a42c.jpg

Hebben jullie al eens een boek gelezen van Johanne A. van Archem?



Reacties op: Antoinette las Engele van Johanne A. van Archem

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Johanne A. van Archem

Johanne A. van Archem

Johanne van Archem (1947) debuteerde in 1993 met haar eerste roman in de Spiegel...