Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Antoinette leest: Een nieuwe naam - Greetje van den Berg

op 26 april 2021 door

In het najaar van 2020 verscheen Onder de linde, het eerste boek in deze familieroman-serie. Ik las dit boek met veel plezier en gaf het 4 sterren. Nu kwam eind maart het tweede boek in deze reeks uit met de titel Een nieuwe naam. Dit boek stond al langere tijd op mijn wenslijstje, dus toen ik de kans kreeg om deze te lezen, pakte ik deze natuurlijk met beide handen aan.

- Door Antoinette-

74d640e664a378de46c9f26603350c7c.jpg

Korte samenvatting

In Een nieuwe naam probeert Célina, na de geboorte van haar zoontje Kaj, als alleenstaande moeder de draad weer op te pakken. Net als ze haar draai begint te vinden, duikt Kajs vader op, zeer tegen de zin van Célina’s ouders. Daarnaast heeft Ruud zijn droom van een eigen bakkerij moeten opgeven en herstelt Gemma langzaam van de ziekte van Lyme. Nu de oude linde waarnaar hun huis is genoemd is gestorven, lijkt alles te zijn veranderd. Samen zullen ze de schoonheid moeten ontdekken in nieuwe dingen.

Een nieuwe naam is het vervolg op de eerder verschenen familieroman Onder de linde. In Een nieuwe naam keert Van den Berg terug naar het gezin van Ruud en Emma en laat ze zien dat liefde alles overwint.

Mijn recensie

Een nieuwe naam begint waar Onder de linde eindigde. Gemma is bijna hersteld van haar lange ziekteperiode en het gezin is nog steeds een grote gezellige boel. Célina woont met haar zoon Kaj nog thuis en begint weer met haar studie. Ondertussen is Thomas met zijn vriendin Lotte en ouders verhuisd naar New York. 

Ondanks dat Ruud nog steeds zijn bakkerij mist, weet hij dat hij voor zijn gezin moet zorgen. Gemma heeft de zorg voor de kinderen en Kaj, en hij zorgt voor het inkomen. Ondertussen hebben Gemma en Ruud hun zorgen om Sem. Hun zeventienjarige zoon spijbelt en heeft een vriend die de regels niet zo nauw neemt. Maar hoe kunnen ze Sem helpen?

De andere kinderen maken het gezin compleet, maar brengen ook drukte mee. Gemma heeft soms moeite met de drukte van de dag, maar ook met de keuzes die haar kinderen maken. Célina heeft namelijk de relatie met de vader van Kaj weer opgepakt, Sem lijkt steeds verder af te glijden en Thomas zijn relatie strandt in New York. Maar Gemma weet ook dat ze haar kinderen moet loslaten.

Dan wordt Ruud ziek en komt Gemma tot een ontdekking die haar onzeker maakt. Kan ze op Ruud steunen, nu ze zich zorgen maakt om haar oudere kinderen?

Greetje van den Berg weet met deze roman het leven van een groot gezin goed te beschrijven. Ze weet naadloos over te schakelen tussen de personages en hun gedachtegang. Dit keer voel je de twijfel van Gemma over de keuzes die haar man en haar oudste kinderen maken. Ze twijfelt of ze het goed doet, maar wil alles op alles zetten om het gezin bij elkaar te houdent.

Op het eind van het verhaal gebeurt er nog iets binnen de familie, waardoor de banden versterkt worden. Ondanks dat Van den Berg niet enorm in detail treedt, weet ze wel de lezer de emoties te laten voelen van de personages en de gebeurtenissen. Toch miste ik dit keer wel meer emotie en feeling in vergelijking tot het verhaal van Onder de linde.

Toch heb ik het gezin Linde nog beter leren kennen en kijk ik uit naar het volgende boek over dit gezin. Doordat de kinderen in verschillende leeftijdsfases zitten, maken zij ook ontwikkeling door, die het verhaal levendig houden. Al met al is Een nieuwe naam een mooi tweede verhaal in deze serie en is er nog genoeg ruimte voor de ontwikkeling van dit grote gezin.

74d640e664a378de46c9f26603350c7c.jpg

Conclusie

Zoals gezegd is dit verhaal een mooie opvolger in deze serie. Ondanks dat het boek een Christelijke inslag kent, is hier in het verhaal weinig van te merken. Omdat het boek naadloos aansluit op het eerste boek, zit je als lezer zo weer in het verhaal. Ik sloot het gezin dan ook direct weer in mijn hart en ik was nieuwsgierig naar de ontwikkelingen. Van den Berg weet goed emotie in haar verhaal te verweven. Je voelt de onzekerheden, het loslatingsproces, de liefde en genegenheid die de toon zet in dit gezin.

Wanneer het derde deel uitkomt heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar ik weet wel dat ik dit boek graag zou willen lezen. Het gezin Linde is een hecht gezin, ook al kent iedereen zo zijn mooie en minder mooie momenten, maar de liefde staat voorop.



Reacties op: Antoinette leest: Een nieuwe naam - Greetje van den Berg

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Greetje van den Berg

Greetje van den Berg

Greetje van den Berg is een Nederlandse romanschrijfster. Van den Berg studeerde...