Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

BEHIND THE BOOKS #1: Kletsen met uitgeefster Maaike van Boekerij

op 28 april 2017 door

Vanaf vandaag kent We Love Feelgood een nieuwe rubriek: BEHIND THE BOOKS! Om de maand verschijnt er een artikel met daarin allerlei informatie voor achter de schermen. Denk bijvoorbeeld aan interviews met uitgevers, drukkerijen of bijvoorbeeld een vertaler! De rubriek start met een interview met uitgeefster Maaike le Noble van Boekerij. Een aantal van ons mochten haar ontmoeten bij het Best of Romance-event in Amsterdam en ze beantwoordde met veel plezier onze vragen! Lees snel verder om te leren over de bijzondere wereld achter onze favoriete boeken! 

Door: Marleen

Even een kleine introductie: Maaike le Noble, uitgeefdirecteur bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij in Amsterdam. Volgens haar Twitter dol op jurken en natuurlijk boeken en wil ze graag alles weten. Vandaag een kijkje in het leven van deze boekenkoningin!

Van kopiëren tot de fijnste feelgood uitgeven

Ik denk dat iedereen heel nieuwsgierig is hoe je zo’n droombaan kunt bemachtigen. We vroegen Maaike dan ook hoe ze in de uitgeverswereld terecht is gekomen. Net als vele anderen begon ze klein. Na haar opleiding Moderne Nederlandse Letterkunde is ze stage gaan lopen bij een uitgeverij. Ook al stond ze de hele dag te kopiëren, ze vond het geweldig. Na haar stage ging ze aan de slag als redacteur en was gelijk verkocht. Nou, we weten waar ze nu terecht is gekomen!

Als uitgeefdirecteur ben je verantwoordelijk voor al die fijne en heerlijke boeken die verschijnen. Maaike zit de hele dag met haar neus tussen de boeken (waar mag ik solliciteren?), maar hoe zit een gemiddelde dag er voor haar uit? ‘’Als uitgever ben je de hele dag bezig om je boeken te ‘verkopen’: in vergaderingen met collega’s, in de teksten die je schrijft, in de omslagen die je laat ontwerpen. Op een gemiddelde dag heb ik veel afspraken, met mensen intern en extern, en besteed ik onnatuurlijk veel tijd aan het beantwoorden van mail,’’ aldus Maaike.

Een echt uitgeefhuis

Als we enkel kijken naar de feelgood-afdeling bij Boekerij hebben ze behoorlijk wat toffe auteurs in hun fonds zitten. Denk bijvoorbeeld aan Sante Montefiore, Kristin Hannah en Nora Roberts. Auteurs die stuk voor stuk veel fans hebben en waarschijnlijk voor concurrentie zullen zorgen tussen uitgeverijen. Hoe zorg je ervoor dat deze auteurs bij jouw uitgeverij blijven? Volgens Maaike is het belangrijk om auteurs een echt thuis te bieden. Bij Boekerij proberen ze de schrijvers en schrijfsters een echt uitgeefhuis te bieden met goede redactionele begeleiding en aandacht op de lange termijn.

Zoals hierboven al beschreven heeft Boekerij een hele berg fantastische auteurs die de mooiste boeken voor hun schrijven. Voor Maaike is het dan ook onmogelijk om te kiezen op welke auteur ze het trotst is. Het is voor haar wel iets makkelijker om een favoriete feelgood-auteur (nou ja, meerdere) aan te wijzen. Haar favorieten? Alle boeken van Santa Montefiore, Sarah Jio en Kate Morton. En Twintig regels liefde van Rowan Coleman.

‘Zaten ze maar bij ons…’

Ik denk dat veel boekenliefhebbers dit kunnen beamen: van boeken krijg je nooit genoeg! Er staan daarom altijd nog auteurs op het ‘verlanglijstje’ van Maaike en zijn er ook auteurs die ze graag zelf in haar fonds had willen hebben (en die dus bij een andere uitgeverij op het salarisstrookje staan). Zo had ze graag Het parfum van Patrick Süskind willen uitgeven, of de Harry Potter-boeken en de boeken van Ira Levin.

Ben jij een beginnend schrijver en zou je graag ooit ook je eigen boek in de winkel willen hebben liggen? Maaike heeft tips: ‘’Ben je er echt klaar voor om je werk te laten lezen door een uitgeverij? Is het echt het beste manuscript dat jij op dat moment kunt schrijven? Vaak heb je maar één kans. Kijk goed naar welke uitgeverijen je je werk stuurt (passen ze bij jou?) en schrijf erbij waarom je dat hebt gedaan.’’ Bij Meulenhoff-Boekerij worden alle manuscripten gelezen en beoordeeld, dus je hoeft niet bang dat jouw dierbare verhaal ergens ongelezen achterin een kast beland!

Natuurlijk stelde ik Maaike ook de vraag der vragen: Wat is feelgood voor jou? ‘’Ik hou van boeken met een goed verhaal, met humor, met liefde, waar ik soms* ook om moet huilen,’’ aldus Maaike.

Om lekker feelgood af te sluiten hebben we een erg leuk nieuwtje ontvangen van Maaike: Als eerste ter wereld geven zij een nieuwe roman van Jenna Blum (auteur van het familieportret) uit! Het verschijnt hier zelfs een half jaar eerder dan in de Verenigde Staten, wauw! De verdwenen familie ligt vanaf november in de winkels.

* Behoorlijk vaak



Reacties op: BEHIND THE BOOKS #1: Kletsen met uitgeefster Maaike van Boekerij

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Santa Montefiore

Santa Montefiore

Santa Montefiore begon al op jonge leeftijd met schrijven, maar haar eerste boek...

Kristin Hannah

Kristin Hannah

Kristin Hannah is een New York Times-bestseller­auteur van meer dan twintig roma...

Nora Roberts

Nora Roberts

Nora Roberts (Silverspring, Maryland, 1950) geboren als Eleanor Marie Rober...

Sarah Jio

Sarah Jio

Sarah Jio is een New York Times-bestsellerauteur. Daarnaast is ze journalist en ...

Kate Morton

Kate Morton

Kate Morton (1976) is geboren in Australië. Ze studeerde Engelse literatuur...

Rowan Coleman

Rowan Coleman

Rowan Coleman is auteur van twaalf romans, waarvan Twintig regels liefde de eer...