Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: Helma leest Vicious van L.J. Shen

op 03 september 2020 door

Als ik het aanbod krijg om mee te doen met een blogtour zeg ik geen nee. Dus ja, natuurlijk ga ik Vicious van L.J. Shen, het eerste deel uit de new adult Sinners of Saints-serie, lezen. Eerder heb ik al DEFY, deel 0.5 uit de serie gelezen als voorproefje op deze serie over de vier ‘HotHoles’ van All Saints High. En daarin was Vicious niet echt mijn meest populaire persoon. Sterker nog: het was een eersteklas, bijna sadistische eikel, die Emilia op alle mogelijke manieren het leven zuur maakte. In DEFY zijn de hoofdpersonen tieners op highschool. De rest van de serie speelt zich zo’n tien jaar later af en zijn de tieners van toen volwassen geworden. Ik was benieuwd of Vicious met zijn verhaal nu wel mijn sympathie kon opwekken.

- door Helma -

8a365b1aa5191f33f333fc1f8f8757d4.png

Over Vicious

Emilia
Ze zeggen dat liefde en haat hetzelfde gevoel zijn, ervaren onder andere omstandigheden. Het is waar. De man waarover ik ’s nachts droom, is ook de man die me opjaagt in mijn nachtmerries.
Hij is een briljant advocaat.
Een crimineel.
Een beeldschone leugenaar.
Een duivel en een engel, een monster en een geliefde.
Tien jaar geleden dwong hij me te vertrekken uit het plaatsje aan de kust waar we woonden. Nu is hij in New York om me op te halen. En pas als ik met hem meega, laat hij me met rust.

Vicious
Ze is een kunstenares die maar amper kan rondkomen. Prachtig en ongrijpbaar, zoals kersenbloesem.
Tien jaar geleden stormde ze onaangekondigd mijn leven binnen en zette alles op z’n kop.
Daar heeft ze een prijs voor moeten betalen.
Emilia LeBlanc is off limits.
Ze is de ex van mijn beste vriend.
De vrouw die mijn meest duistere geheim kent.
Dat zou me wel van haar spoor af moeten houden, maar dat doet het niet. Ze haat me. Niet dat ik me daar iets van aantrek. Ze kan maar beter aan me beginnen te wennen, want ik laat haar niet los voor ik klaar ben met haar.

8a365b1aa5191f33f333fc1f8f8757d4.png

Wat vond ik ervan

Baron ‘Vicious’ Spencer is als volwassen man, inmiddels een keiharde, maar briljante advocaat, nog een graadje erger. Hij is grofgebekt, werkt de ene vrouw na de andere af, heeft lak aan de hele wereld en hij is vervuld van een haatmissie tegen zijn doodzieke vader, maar vooral tegen zijn stiefmoeder Jo. Het is hem er alles aan gelegen om te voorkomen dat ze ook maar een cent opstrijkt van de erfenis als zijn vader zijn laatste adem uitblaast. Voor dit plan heeft hij Emilia nodig.

Emilia, net ontslagen, kan door de zorg voor haar zieke zusje Rosie amper het hoofd boven water houden. Als Vicious haar een baan als zijn persoonlijke PA met een riant salaris en een luxe appartement aanbiedt kan ze niet anders dan zijn aanbod aan nemen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Vicious en Emilia. Als Vicious aan het woord is, straalt alles een enorme boosheid uit. De schrijfstijl van L.J. Shen is daar helemaal op aangepast. Ze laat uit Vicious mond de ene f*ck na het andere schuttingwoord komen. Er zit zoveel opgekropte woede maar tegelijkertijd eenzaamheid in en als lezer heb je geen idee waar dat vandaan komt. Het valt dan ook niet mee om enige sympathie voor deze arrogante eikel die vrouwen behandelt als gebruiksvoorwerpen op te brengen. Dat geldt trouwens ook voor de andere HotHoles die regelmatig in het verhaal langskomen omdat ze samen eigenaar zijn van het prestigieuze advocatenkantoor FHH. Positieve uitzondering hierop is Jaime (hoofdrolspeler in DEFY) die gelukkig getrouwd en vader van een dochtertje is.

Als het verhaal omschakelt naar Emilia kruipt Shen in Emilia’s hoofd en past daar ook haar schijfstijl op aan: liefelijker zonder enig onvertogen woord. Duidelijk is dat Emilia altijd van Vicious heeft gehouden. De eerste vraag die bij je opkomt is, waar deze liefde vandaan komt. Hij heeft haar altijd alleen maar dwars gezeten en vernederd. Gelukkig past ze ervoor om vrouw nummer zoveel van Vicious te worden. Het is grappig hoe ze zich totaal niet laat intimideren door Vicious en hem regelmatig van repliek dient. Hoewel hem dat vreselijk irriteert, kan hij het ook wel waarderen. Dat zorgt voor een leuke interactie tussen de twee. Het grappige is dat Emilia met haar lavendelkleurige haren en ronduit aparte kleurige outfits compleet het tegenovergestelde is van gelikte Vicious in zijn dure designkleren: ‘opposites attract’ is hierop zeker van toepassing.

Langzaam wordt duidelijk wat er in de jeugd van Vicious gebeurd is en begin je hem als personage te begrijpen en kun je zelfs sympathie voor hem opbrengen. Zeker als hij zich zowel letterlijk als figuurlijk blootgeeft aan Emilia, zie je in de volwassen man het kleine jongetje, dat op jonge leeftijd zijn moeder verloor en overgeleverd was aan een afschuwelijke stiefmoeder en haar nog verschrikkelijkere broer, zonder dat zijn vader hem beschermde. Vanaf dat moment komen alle lijntjes bij elkaar en wordt de reden van Vicious allesoverheersende woede verklaard en wordt duidelijk waarom Emilia altijd al van Vicious heeft gehouden.

Zoals gebruikelijk in een new adult komt er een flinke portie seks in voor. Daar heb ik geen problemen mee, maar het enige dat me tegen de borst stuit, is hoe de vier HotHoles vrouwen als gebruiksvoorwerpen zien en er van enig respect geen sprake is. En nog onbegrijpelijker vind ik het dat die vrouwen zich daarvoor laten gebruiken! Pas als de mannen ‘de ware’ ontmoeten komt er respect om de hoek kijken en worden ze monogaam. Maar daarvoor was het elke nacht een ander schatje dat zonder pardon weer buiten de deur werd gezet zonder ze ooit nog een blik waardig te keuren. Ze zijn natuurlijk de ‘bad boys’ in het verhaal en dat verklaart wel hun houding, maar eerlijk gezegd had dat voor mij wel een klein beetje minder gemogen.

Dat is maar een klein puntje van kritiek, want verder heb ik me prima vermaakt met het boek en kijk ik uit naar het volgende deel in de serie waarin Dean de hoofdrol speelt.

Mijn recensie op de boekpagina is hier te lezen.

Hebben jullie DEFY en/of Vicious al gelezen? Ik ben benieuwd of jullie het met mijn mening eens zijn.

d8560f7c516472f680c29ccbc0a62960.png



Reacties op: Blogtour: Helma leest Vicious van L.J. Shen

Meer informatie

Gerelateerd

Over