Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: Het witte meisje

op 15 september 2022 door

Ja!! Het is weer tijd voor een nieuwe blogtour. Marieke mocht meelezen met de nieuwe roman Het witte meisje van Tony Birch. De uitnodigende titel en het feit dat het gaat over een aboriginal familie was aansporing genoeg om gelijk te beginnen met lezen van dit boek.

30452ccf9fbe67c7712683ddf52d6f06.jpg

Tony Birch

Tony Birch is een Australische Aboriginal auteur, academicus en activist. Hij is schrijver van poëzie en heeft daarin twee bundels uitgebracht, daarnaast schrijft hij romans en korte verhalen. Het witte meisje is zijn vierde roman.

Over Het witte meisje 

Een literaire roman over het verwoestende Australische beleid van de jaren zestig om inheemse kinderen uit hun families te verwijderen.

Odettes dochter verdwijnt en laat haar kleindochter Sissy bij haar achter. Dat is niet zonder gevaar: de autoriteiten zijn op zoek naar Aboriginal-kinderen om ze bij hun families weg te halen, maar Odette slaagt erin onder de radar te blijven.

Maar dan arriveert er een nieuwe politieagent in het Australische plattelandsstadje, vastbesloten om de wet te handhaven. Odette zal alles moeten riskeren om Sissy te redden.

30452ccf9fbe67c7712683ddf52d6f06.jpg

Mijn leeservaring

Het is bijna jammer dat ik het fysieke boek niet in handen had, want de cover van dit boek is een plaatje (het boek is inmiddels wel in mijn bezit en is erg mooi). De kleur is opvallend en het beeld dat wordt geschetst is van grote liefde tussen een volwassen persoon en een kind. Het maakt direct nieuwsgierig.

Het verhaal is mooi. Het laat zien wat er voor grote misstanden waren in de jaren zestig omtrent de aboriginal bevolking en de 'witte mensen'. De officiële bewoners van Australië werden afgeschilderd als achterlijk en dom, en werden verdreven van hun grondgebied door de kolonisten. Ook de evangelisten werkten daaraan mee. Die gingen nog een stapje verder en haalden kinderen bij hun aboriginal ouders weg om op te groeien in 'witte' gezinnen, of binnen kerkgemeenschappen. Vooral kinderen die geboren werden uit gemengde ouders en dus een lichtere huidskleur hadden werden weggehaald. De overheid in de vorm van de politie werden bij wet voogd van deze kinderen. Een stukje schrijnende en mensonterende geschiedenis is de basis voor deze roman.

Odette woont in een klein huis buiten het dorp, aan de andere kant van een rivier. Ze weet zich prima te redden ondanks de armoedige omstandigheden. Odette heeft een dochter en een kleindochter. De dochter is verdwenen na een ongewenste zwangerschap en liet haar kind Sissy bij Odette achter. Die twee hebben het samen goed. Sissy heeft een lichte huid, maar toch is het Odette gelukt om haar uit handen te houden van de 'goedbedoelende' witte mensen die haar af zouden willen pakken. Maar als er een nieuwe agent in het dorp komt, is dat niet meer zeker.

Het is een mooi en indrukwekkend verhaal. Het geeft een goed beeld van hoe het leven toen moet zijn geweest voor de verdreven aboriginal bevolking. De liefde van Odette is groot en zijn heeft er alles voor over om Sissy bij haar te houden en haar een goede scholing te laten volgen. Soms werd er vrij snel over bepaalde gebeurtenissen heen gewalst, ik miste dan een stukje uitwerking en bleef toch aan het einde met een paar vragen zitten. Maar over het algemeen heb ik het boek met plezier gelezen en veel geleerd over die periode van Australië.30452ccf9fbe67c7712683ddf52d6f06.jpg

Het witte meisje is een mooie historische roman, met bijzondere personages, een origineel verhaal en prettig om te lezen.



Reacties op: Blogtour: Het witte meisje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tony Birch

Tony Birch

Tony Birch is een Australische Aboriginal auteur, academicus en activist.