Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek versus serie: Bridgerton

op 05 februari 2021 door

In april 2019 verscheen er een boek van Julia Quinn, De ongetrouwde hertog. Een regency roman over acht telgen uit een familie die in de ton van Londen aan de man of vrouw moeten geraken. De eerste reacties waren positief. De belofte was, dat na dat eerste deel nog zeven andere delen uit zouden komen waarin in elk deel een zus of broer van de Bridgerton familie centraal zou staan. Inmiddels zijn er zes delen beschikbaar. 

- door Marieke -

ab89462bdaf0f01c772be583c6255253.jpg

Leuk dat intro, acht boeken over acht jonge mensen in de 19e eeuw, maar is het nu echt zo geweldig? Ja, en dat is niet alleen door de boeken. Inmiddels heeft iedereen wel eens van de Bridgerton familie gehoord. Dat is te danken aan de gelijknamige Netflix serie. Die heeft een eerste seizoen online gezet, met acht afleveringen en dat eerste seizoen is gebaseerd op het eerste deel De ongetrouwde hertog van Julia Quinns boekenreeks.

Marieke en Netflix

Ik lees veel. De meeste tijdwinst haalde ik uit het niet meer tv kijken. Soms kijk ik nog met een half oog naar de tv en kan zo meepraten over wat daar speelt, maar ik zal het ding niet zo snel zelf aanzetten. Hier in huis kijkt men wel graag, en vooral sinds Netflix zijn intrede heeft gedaan. Kijken wanneer je wilt, wat je wilt en zonder reclame. Stoppen op elk gewenst moment en weer verder kijken wanneer het uitkomt. Ideaal, maar een gruwel voor mij. Wat een hoop leestijd zou er verdwijnen als ik me zou laten verleiden...

En toen was er Bridgerton. "Dit is wel wat voor jou", zei mijn man. "Zal wel, geen behoefte aan", zei ik nog.... om vervolgens weg te zwijmelen bij de verfilming van Bridgerton. Die kleuren, die pracht en praal, die diversiteit en vlotte dialogen. Je raadt het al, ik was verkocht. Toch wist ik me in te houden en besloot eerst het boek te lezen voor ik de hele serie ging bingewatchen. Wat gelijk opviel was dat het boek erg leuk was, maar dat er voor de serie nieuwe personages waren bedacht en dat de verhaallijnen ook enigszins zijn aangepast. Het leesplezier was er niet minder om. De ongetrouwde hertog is een heerlijk boek en ik las het achter elkaar uit.

Het boek

Julia Quinn is schrijfster van een achtdelige regency serie over de ton (de high society) van Londen in de 19e eeuw. De rijke families zijn vooral bezig met de feesten en gezien worden. Dochters worden geïntroduceerd in de ton, in de hoop om een goede huwelijkspartner te vinden.

Zo ook het gezin Bridgerton met acht kinderen, waarvan de namen in volgorde van het alfabet zijn gegeven. Vader is overleden en moeder Violet is er alles aangelegen om haar oudste dochter Daphne aan de man te helpen. Haar drie grotere broers maken het haar niet makkelijk en schrikken geschikte kandidaten af. Dan keert hertog Hastings terug naar Londen. En hoewel Daphne niet in hem is geïnteresseerd en haar broers hem totaal ongeschikt vinden, blijken ze elkaar wel aardig te vinden. Ze spreken af om zich zogenaamd te verloven, zodat Daphne weer interessant wordt voor andere mannen, en Hastings verlost is van moeders en dochters die zich aanbieden. Dan gebeurt wat onvermijdelijk is, ze worden verliefd.

De roman heeft humor, het verhaal gaat vlot, de dialogen zijn scherp, de personages zijn leuk en herkenbaar en de setting van de Londense ton van de 19e eeuw is weer eens wat anders. Het verhaal is niet geheel verrassend, maar heeft toch een paar leuke wendingen. Daphne is een sterke vrouw en Simon een droomman met een gebruiksaanwijzing. Er zit ook nog een boodschap in het boek: Weet dat het goed is zoals je bent en dat liefde dingen zoveel makkelijker maakt.

Leuk is dat het boek afsluit met een epiloog en met nog een extra epiloog. De schrijfster schreef later over haar personages een vervolg, welke nu per deel zijn toegevoegd aan de boeken, waar Daphne 42 is en de kinderen groot. Leuke toevoeging.

Bridgerton is een modern verhaal in regency stijl en is heerlijk om bij weg te dromen. Het geeft een gevoel van jammer als het boek uit is, maar gelukkig volgen er nog zeven delen.

ab89462bdaf0f01c772be583c6255253.jpg

Netflix

Nadat het boek uitgelezen was, wilde ik me storten op de serie. Helaas ging dat niet zo makkelijk. Mijn voorkeur ging uit naar Netflix op de tablet, maar een iets oudere tablet was niet goed genoeg voor de nieuwste Netflix versie. Het koste dan ook wat moeite, maar via de telefoon van mijn man en iets delen, is het toch gelukt. Ik riep vervolgens nog: Nee ik ga echt niet bingewatchen, maar had aan het einde van de dag al vijf van de acht afleveringen bekeken. Een nieuwe roman lag te jammeren op de bank want die kwam niet aan de beurt.

Wat een prachtige serie. Er is zoveel aandacht besteed aan de kostuums en de setting. Ze leven in de upperclass van Londen -de ton- en gaan van feest naar feest. De setting van de feesten is prachtig, de acteurs zijn net als de kleding en de omgeving kleurrijk en vol diversiteit en dat maakt een serie die speelt in de 19e eeuw zeer modern en anders. Het toevoegen van nieuwe personages (Koningin, prins, operazangeres, nichtje, vriend), maken het verhaal beter en uitgebreider, terwijl de basis - de ontluikende liefde tussen Daphne Bridgerton en de hertog van Hastings - in stand blijft.


Wat is beter het boek of de serie?

Altijd een dilemma en ik moet zeggen dat meestal het boek beter is dan de film of de serie. Deze keer kies ik voor de serie. Er zijn meer verhaallijnen en meer personages en de serie is prachtig gemaakt. Ook de hoofdrolspelers zijn goed gekozen en maken het een feestje om naar te kijken. Dus ik raad aan: Lees eerst het boek en geniet daarna van de serie.

Read-a-long

Het kijken van de nieuwe regency serie Bridgerton is mede de aanleiding voor de keus van historische meeleesmaand februari. Heb jij al gekeken? Of heb je misschien al de boeken in huis? Dat laatste is leuk, want als er genoeg interesse is wil Mandy graag de serie samen lezen. Dat hebben we eerder gedaan met de Voor jou serie van Jojo Moyes. Laat maar weten in een reactie onder deze blog.

Wat te lezen na de Bridgerton boeken?

Ook de Hebban crew heeft de interesse voor de Bridgerton serie gespot. Maar zij kijken alweer een stapje verder. Want wat moet je lezen als je door alle boeken van deze reeks heen bent? Morgen komt er een list mania online!

Heb jij de serie al gekeken? Wat vond jij beter, het boek of de serie?



Reacties op: Boek versus serie: Bridgerton

Meer informatie

Gerelateerd