Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek vs film: The Dressmaker

op 16 april 2019 door

Toen ik op een dag bij mijn ouders aan het kijken was wat voor films zij konden kijken, zag ik dat The Dressmaker er bij stond. Het toeval wilde dat ik al geruime tijd het boek De naaister van Parijs in mijn boekenkast had staan, Mooi moment dus om daar aan te beginnen.

-door Renate-

The Dressmaker / De naaister uit Parijs werd een internationale bestseller en is verfilmd met Kate Winslet als Tilly (Myrtle) Dunnage en Hunger Games-ster Liam Hemsworth als Teddy McSweeney in de hoofdrollen.

Korte samenvatting

‘Die Tilly, die is volkomen onbeschaamd. Ze droeg een vreselijk uitdagende jurk, gewoonweg obsceen. Die gaat nog voor veel problemen zorgen, wacht maar af...’ 

Toen ze nog maar tien jaar oud was, werd Tilly Dunnage gedwongen om haar geboortedorp op het platteland van Australië te verlaten in een zwarte wolk van beschuldigingen. Jaren later keert ze terug om voor haar moeder te zorgen. Ze is dan in Parijs bij de beste coutureateliers in de leer geweest. Tilly’s schitterende jurken wekken de afgunst van de hele bevolking.

Maar Dungatar is een klein dorp, en kleine gemeenschappen hebben een lang geheugen. Eerst lukt het Tilly de wantrouwige inwoners voor zich te winnen met haar haute-couturecreaties. Maar wanneer de excentrieke dorpelingen zich voor een tweede maal tegen haar keren, besluit ze hun een lesje te leren…

08ba6c47ca0e2b9ad0393b93682bf3a4.png

Het boek

De naaister uit Parijs stond al tijden in mijn kast en toen ik een boek zocht om mee te nemen op een stedentrip, viel mijn oog op dit niet zo dikke boek. Het boek dat ik aan het lezen was, was bijna uit en ik had ook geen zin om me een breuk te tillen. In de wetenschap dat ik tijdens een stedentripje toch weinig lees omdat ik altijd zoveel mogelijk in zo min mogelijk tijd van de stad wil zien, was dit boek een perfecte keuze.

Tijdens de tijd op het vliegveld en in het vliegtuig was het boek al voor een heel groot gedeelte uit.

Ik werd tijdens het lezen heel benieuwd naar Tilly, vooral omdat ze terug naar haar geboortegrond ging, wat niet helemaal in goede aarde viel bij de rest van de bewoners. Je gaat je tijdens het lezen dan toch afvragen wat er gebeurd is in de jeugd van Tilly. Voordat ik goed en wel weer thuis was het boek al lang uit. Ik kon bijna niet stoppen met lezen omdat ik meer wilde weten over de onderlinge spanningen en geheimen van de rest van dorpsgenoten.

46a513e715b67dc00d6ca3839f7a91fc.png

De film 

Eigenlijk kijk ik niet vaak de film gelijk nadat ik het boek gelezen heb. Het boek zat daarom nog heel vers in het geheugen, wat natuurlijk prima is, maar ik had alleen een totaal ander beeld van Tilly. Dat zorgde ervoor dat Kate Winslet gewoon niet mijn Tilly was, In mijn hoofd was Tilly tijdens het lezen schuchter en onzeker. Zo kwam Tilly in de film al vanaf het begin helemaal niet over. De Tilly in de film werd door Kate Winslet als een veel zekerdere vrouw. De moeder van Tilly vond ik wel erg goed gecast. 

De film zelf was gewoon helemaal prima. Het Australische landschap werd mooi in beeld gebracht en Tilly maakte de meest mooie creaties. Op die manier wond ze de rest van het dorp om haar vinger. De plaatselijke politieagent vond ik in de film ook leuker dan in het boek.

Wat is beter boek of de film?

Moeilijke vraag zeg! Maar ik denk toch dat ik dan voor het boek ga. Het boek was anders dan de film, hoewel die ook echt leuk was. Tijdens het kijken naar de film verbaasde ik me echt af en toe. Ik vroeg me zelfs op het einde af of ik wel hetzelfde boek had gelezen. Maar misschien heb ik het einde van het boek gewoon niet goed gelezen.

Hebben jullie de film ook al gezien? Hoe vonden jullie die?



Reacties op: Boek vs film: The Dressmaker

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rosalie Ham

Rosalie Ham

// window._wpemojiSettings = {"baseUrl":"https:\/\/s.w.org\/images\/co...