Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekbespreking: Hier ben je veilig - Damian Barr

op 02 april 2021 door

Nieuwe boeken die verschijnen zijn voor leesfans altijd weer een mooi moment. Zeker als een titel je aanspreekt en al een tijdje naar je lonkt. Ik kreeg dit gevoel bij Hier ben je veilig van Damian Barr en toen ik de kans kreeg deze te bespreken was dit geen moeilijke keuze. Maar zijn mijn verwachtingen uitgekomen? 

0af52f1c76859d7fe2aafc15f1973f13.jpg

- Door Antoinette -

Korte samenvatting Hier ben je veilig

Een rauwe, op waargebeurde feiten gebaseerde roman over twee oerkrachten: macht en liefde. De roman speelt zich af in Zuid-Afrika – van de Boerenoorlog tot de wrede strafkampen voor tienerjongens vandaag de dag.

Zuid-Afrika, 1901. Tijdens de Boerenoorlog worden Sarah en haar zoontje afgevoerd naar concentratiekamp Bloemfontein. Voor hun eigen veiligheid, zo verzekeren de Britten hun.

Een eeuw later heeft een nazaat van Sarah op hetzelfde terrein een paramilitair trainingskamp gesticht. Hier worden tegendraadse jongens getransformeerd tot echte mannen, zo beloven ze. Het wordt de zestienjarige Willem bijna fataal.

Een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal dat laat zien hoe extreme omstandigheden tot extreme opvattingen kunnen leiden.

Mijn recensie

Hier ben je veilig is de eerste roman en tevens debuut van Damian Barr, en is ook nog eens op waargebeurde feiten gestoeld. Het boek is opgedeeld in vier delen en wordt in chronologische volgorde verteld, waarvan een gedeelte in dagboekvorm. Het begint met de Boerenoorlog en eindigt met een wreed strafkamp voor jongens.  

Het eerste deel gaat over Sarah en haar zesjarig zoontje. Wanneer hun boerderij wordt platgebrand door de Britten worden ze meegenomen naar het concentratiekamp Bloemfontein. Het zou zijn voor hun eigen veiligheid, maar al snel leven ze onder erbarmelijke omstandigheden. Sarah schrijft stiekem in een dagboek aan haar man Samuel in de hoop dat hij deze ooit kan en mag lezen. Ze begraaft het boek om te zorgen dat anderen deze niet onderscheppen, maar lukt het haar om het kamp te overleven? En zal Samuel ooit terugkeren uit het veld?

De andere delen gaan over Willem, een jongen die anders is dan anders en grotendeels opgroeit zonder zijn verslaafde en dealende vader. Hij wordt opgevoed door zijn moeder en oma. Als zijn moeder een andere man ontmoet, en hij door een gebeurtenis van school wordt gestuurd, komt hij terecht in een strafkamp. Deze blijkt geleid te worden door een nazaat van Sarah, die hier een eeuw geleden in het kamp zat. Nog steeds is de situatie verschrikkelijk en erbarmelijk, maar hoe kan dit worden gestopt?

Conclusie

Ik moest in het begin erg wennen aan de schrijfstijl en de vele personages die het boek kent. Toen het eerste deel gelezen was, leek het boek wel weer opnieuw te beginnen met een volkomen ander verhaal. Uiteindelijk wordt het voor de lezer duidelijk waarom de verhalen zo verschillend zijn, maar toch met elkaar te maken hebben. Het verhaal vraagt zeker aandacht tijdens het lezen, deels door de wat afstandelijke schrijfstijl.

Nadat ik het boek uithad moest ik het echt even laten bezinken. Wat een verschrikkingen kennen deze twee kampen en wat weet Barr dit op een pakkende en aangrijpende wijze te delen met de lezer. Barr heeft dan ook veel research gedaan voordat hij het boek schreef en heeft er ook een vijftal jaar over gedaan. 

Hier ben je veilig is een roman die afspeelt in Zuid-Afrika en in het boek zijn woorden uit deze taal terug te vinden. Achter in het boek worden deze vertaald. Ook is er achter in het boek te lezen hoe de auteur tot dit verhaal kwam, en is een register en dankwoord opgenomen.

Voor mij was dit een boek dat mij wel even op het verkeerde been zette. Ik had een ander soort verhaal verwacht en kwam er dan ook niet lekker in. Maar naarmate het boek en de delen, dus ook tijdsperiode, zich vorderde was ik steeds meer overtuigd van de kracht van dit verhaal. Het vertelt een verschrikkelijk verhaal dat zeker belangrijk is geweest voor de Zuid-Afrikaanse bevolking. Wie dit boek een kans geeft zal zeker beloond worden met een goed uitgewerkt verhaal. Ik geef het dan ook 4****.

Hier ben je veilig is zeker geen feelgood, maar wel een boek dat je tot nadenken stemt. Heb jij het boek al gelezen en wat vond jij van dit verhaal?



Reacties op: Boekbespreking: Hier ben je veilig - Damian Barr

Meer informatie

Gerelateerd

Over