Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentip-estafette: Helma tipt Nathalie

op 28 juni 2018 door

In de maandelijkse estafettetip tipt een van de Feelgood Club-meiden een boek aan een ander en het is vandaag alweer tijd om het estafettestokje over te dragen! Nadat ik vorige maand een boekentip van Janneke kreeg is het deze maand mijn beurt om een mooie tip aan Nathalie te geven. Dat was een mooie gelegenheid om weer eens rond te snuffelen in mijn eigen boekenkast en mijn boekenplank op Hebban er op na te slaan. Maar eerst mijn ervaringen met de tip van Janneke. Was het een hot or not?

- door Helma –

975c4c53a8ebe3d76131f5e85f89c3c0.png

De tip

Ik was reuze benieuwd welke tip ik van Janneke zou krijgen. Zou ze een boek tippen van mijn nog te lezen lijstje? Dan wist ik zeker dat het een boek zou zijn, waar ik veel plezier aan zou beleven. Of zou ze een boek tippen dat volkomen buiten mijn comfort zone zou vallen en dat ik misschien tegen wil en dank zou moeten uitlezen. Gelukkig maakte ik me voor niets zorgen. Want hoewel Janneke na het raadplegen van mijn boekenplanken besloot om die links te laten liggen, wist ze me te verrassen met een boek dat eigenlijk gewoon al op mijn nog te lezen lijst had moeten staan. Dit schreef Janneke vorige maand in haar tip aan mij:

Lieve Helma, mijn tip voor jou is: Kleine wonderen van Stephanie Knipper.

Dit verhaal heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ik vond het onvoorspelbaar en verbluffend mooi. Daarom hoop ik heel erg dat het boek op jou ook een indruk kan maken, Helma. Maar ik heb al zo’n voorgevoel dat jij dit verhaal ook heel erg gaat waarderen. Ik hoop dat ik gelijk krijg.

Het lezen

De omschrijving sprak me in ieder geval al aan:

Als opgroeiende zusjes waren Rose en Lily onafscheidelijk, maar in hun volwassen leven verwaterde het contact, omdat Lily niet kon omgaan met de veeleisende opvoeding van Rose' autistische dochter Antoinette. Wanneer Rose ernstig ziek wordt, moet Lily terugkeren naar de bloemkwekerij van de familie en moet ze de angst die haar wegdreef onder ogen gaan zien.

Kleine wonderen is geschreven met veel gevoel en begrip voor wat het betekent om 'anders' te zijn. Het is een roman over het belang van familie en over de bergen die mensen kunnen verzetten om hun geliefden te beschermen.

Hot or not?

Lieve Janneke, wat heb je me een bijzonder boekt getipt. Vanaf de eerste bladzijde zat ik in het verhaal. Door het bovennatuurlijke tintje is het weliswaar niet helemaal geloofwaardig, maar de hoop en liefde die er uitspreekt is dat zeker wel. Want Antoinette is niet alleen autistisch maar heeft bovendien een heel bijzondere gave, waardoor ze haar aan een ernstige hartafwijking lijdende moeder elke keer het leven redt. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de beide zusjes en zo beleef je het verhaal vanuit verschillende gezichtspunten. Rose neemt het Lily kwalijk dat ze er na het overlijden van hun ouders niet kon zijn voor haar en haar dochter. Maar de reden daarvoor heeft Lily altijd voor zichzelf gehouden. Eigenlijk zijn ze allebei diepongelukkig dat het contact verbroken is, maar geen van tweeën wil na die jaren eigenlijk de eerste stap zetten. En op het moment dat ze elkaar wel weer ontmoeten, moeten ze elkaar bijna opnieuw leren kennen en proberen ze al die verloren jaren weer in halen. Zo groeien ze toch, samen met Antoinette, langzaam weer naar elkaar toe. Zo nu en dan kom je in de gedachtewereld van Antoinette. Zo’n bijzonder meisje, dat zo graag ‘niet anders’ wil zijn. Je kan gewoon niet anders dan meeleven met de zusjes en Antoinette en ze in je hart sluiten. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de twee mannen in het leven van Lily: haar jeugdliefde, tevens Rose’s buurman, Seth en Lily’s eigen buurman Will. Vooral de zichzelf totaal wegcijferende stap die Will uit liefde neemt om de zusjes, samen met Antoinette, oud te laten worden is zo ontroerend! Er waren nog net geen tissues nodig, maar dat scheelde niet veel. Kortom, ik heb ervan genoten! Dank je wel voor deze bijzondere tip, Janneke!

975c4c53a8ebe3d76131f5e85f89c3c0.png

Mijn tip voor Nathalie

Ik weet dat Nathalie dol is op echte feelgoods en op Ierse schrijfsters en de Ierse natuur. Maar ik ben een klein beetje eigenwijs. De Ierse auteurs leg ik naast me neer, maar ik ben wel op zoek gegaan naar een mooie feelgood. Eerst wel even de boekenplanken van Nathalie erop nageslagen om te kijken of ze het boek misschien al gelezen had, maar voor zover ik kon zien was dat niet het geval.

Het boek dat ik voor je heb uitgekozen heb ik pas onlangs als luisterboek ‘gelezen’ en ik vond het werkelijk prachtig. Ik luister meestal als ik onderweg ben, maar dit boek kon ik gewoon bijna niet uitzetten. De prettige voorleesstem van Bart van der Schaaf droeg daar zeker ook aan bij. Alvast even een korte beschrijving van wat je te wachten staat:

Het verhaal begint als chirurg Ben en schrijfster Ashley, die op het punt staat in het huwelijksbootje te stappen, besluiten een chartervliegtuig te huren als ze in een stormachtige nacht gestrand zijn op een vliegveld. Maar als de piloot een hartaanval krijgt, storten ze midden in de hoge Rocky Mountains neer. Ashley raakt door de crash zwaargewond aan haar been. Ben komt er met een paar gekneusde ribben goed van af. Maar hulp blijft uit. Kunnen ze de lage temperaturen en sneeuw overleven?

Het is het begin van een onmogelijke tocht door de bergen, met pijn, onbeschrijflijke kou en zonder eten of drinken. Gedreven door overlevingsdrang, schuldgevoel en de liefde voor zijn vrouw is Ben in staat onmogelijke krachtsinspanningen te leveren. De kracht om het verdriet te uiten dat hij met zich meedraagt, ontbreekt hem echter. Als Ashley hoort hoe hij een boodschap voor zijn vrouw inspreekt op een recorder, begint ze te twijfelen aan haar eigen liefdesverhaal en realiseert ze zich dat Ben de man is van wie ze echt houdt.

Lieve Nathalie, mijn tip voor jou is Over bergen heen van Charles Martin. Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als ik!

975c4c53a8ebe3d76131f5e85f89c3c0.png

Volgende maand lezen jullie wat Nathalie van mijn tip vond. Hebben jullie Over bergen heen al gelezen?

 



Reacties op: Boekentip-estafette: Helma tipt Nathalie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephanie Knipper

Stephanie Knipper

Stephanie Knipper groeide op in Kentucky, waar haar liefde voor lezen en natuur ...