Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentip-estafette: Janneke tipt Helma

op 30 mei 2018 door

Er is voor mij niets leukers dan nieuwe boeken ontdekken en boekentips ontvangen! Daarom was ik erg blij dat ik weer aan de beurt was voor de boekentip-estafette. Inmiddels ben je waarschijnlijk wel bekend met deze rubriek die we ruim een jaar geleden zijn begonnen.

Elke maand tipt een van onze We Love Feelgood-meiden een boek aan een ander. Dit mag een boek zijn in 'ons' eigen feelgoodgenre, die de ander misschien niet zo snel zou oppakken, of een boek uit een heel ander genre! Zolang het maar wel een feelgoodtintje heeft. In april tipte Sanne Janneke, hoe is haar het lezen bevallen? En welk boek tipt Janneke aan Helma?

Door Janneke

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

De tip

Ik zat vol spanning op mijn tip te wachten! Persoonlijk vind ik dit een van de leukste rubrieken die we hebben en was dan ook erg benieuwd wat Sanne voor mij in petto had. Nu we al zo ongeveer anderhalf jaar met zijn tienen deze spot runnen, zijn we elkaar steeds beter leren kennen en dus ook van welke boeken we het meest houden. Sanne heeft dan ook zeker gelijk als ze zegt dat ik van historische romans houd. Samen hebben we inderdaad Het land van de gouden kust gelezen van Sarah Lark. Ik kan ook beamen dat er best wat boeken op mijn nog-te-lezen-plankje staan die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen vind ik belangrijk om te lezen, maar ook moeilijk omdat het zo’n heftig onderwerp is. Dat is de reden waarom ik niet snel zo’n boek pak, terwijl ik dat wel zou willen. Ik ben daarom ook erg blij met de tip van Sanne!

Plots valt mijn oog op een boek van een schrijfster waarvan ik onlangs zelf een boek heb gelezen. Het boek dat ik las staat weliswaar niet op Janneke haar lijstje, maar ik ga haar toch dit boek tippen en ik hoop dat het haar zal bevallen. Een boek waarvan een verfilming in de maak is.

Lieve Janneke, mijn tip voor jou is: Mijn verloren vrouw van Alyson Richman.

Deze komt mij zeker bekend voor! En misschien dat wij eerder wel hetzelfde boek gelezen hebben Sanne? Ik heb namelijk eerder Een dame in Parijs gelezen van Alyson Richman en was daar erg van onder de indruk. Ik kan niet wachten om te beginnen met lezen!

Het lezen

Laat ik maar meteen met deur in huis vallen: dank je wel voor deze geweldige tip Sanne! Het boek heeft echt een diepe indruk op mij gemaakt. Maar ik loop te hard van stapel. Nog even kort waar het over gaat.

Praag, de jaren dertig van de twintigste eeuw. Josef en Lenka zijn intens verliefd en aan de vooravond van het hoogtepunt van het nazisme trouwen ze. Maar de oorlog drijft de geliefden uit elkaar. Lenka wordt naar een werkkamp gestuurd en daarna naar Auschwitz, terwijl het Josef lukt naar Amerika te vluchten. Na de oorlog proberen ze elkaar te vinden. Hun brieven blijven echter onbeantwoord en hun zoektocht strandt.

Jaren later is Josef een succesvolle arts in New York en heeft ook Lenka zich in de Verenigde Staten gevestigd. Na eenenzestig jaar staan ze op het huwelijk van hun kleinkinderen plotseling weer oog in oog. De emotionele herinneringen uit het verleden zijn overweldigend... Kiezen ze alsnog voor elkaar? Is deze ontmoeting een nieuwe kans, het moment om het verdriet eindelijk los te laten?

Zoals ik had verwacht zat ik er wel een beetje tegen aan te hikken om te beginnen met lezen. En dat heeft ermee te maken dat het over de Tweede Wereldoorlog gaat. Ondanks dat ik het wil lezen, vind ik het toch moeilijk om er aan te beginnen.

Het eerste hoofdstuk begint in het heden en is echt zo goed! Het verhaal heeft me meteen te pakken wanneer het bij het volgende hoofdstuk richting het verleden gaat. Ik word echt het verhaal ingezogen en kan niet meer stoppen met lezen. Wat ik er zo bijzonder aan vind, is de originele afwisseling van perspectief. Lenka en Josef komen afwisselend aan het woord, maar Lenka vertelt over de aanloop naar en tijdens de oorlog en Josef vertelt (het grootste deel) over de periode na de oorlog. De emoties van Lenka en Josef komen zo hard binnen. Lenka die probeert de oorlog zonder Josef te overleven en Josef die in zijn leven na de oorlog alleen maar probeert door te gaan met leven. Twee totaal verschillende manieren van overleven die allebei zo veel eenzaamheid en verdriet uitstralen. Maar ook hoop. De drang om te overleven is groot en daar vechten ze voor.

Lenka maakt verschrikkelijke dingen mee tijdens de oorlog die naar zijn om te lezen. Maar de auteur gaat er in een rap tempo doorheen, waardoor het wel realistisch is, maar je er niet in blijft hangen. Toch maakt het mij weer erg verdrietig. Wat kunnen mensen elkaar toch aandoen, dat zal ik nooit begrijpen.

Het enige minpuntje is dat ik het einde graag iets uitgebreider had gezien. De schrijfster neemt je weer mee terug naar het heden waar Lenka en Josef elkaar tijdens de bruiloft van hun kleinkinderen weer tegenkomen. Maar op de vraag of ze alsnog voor elkaar kiezen en hoe het nu verder gaat, krijg je geen antwoord en dat vind ik jammer. Maar je kunt er natuurlijk wel je eigen invulling aan geven waarbij ik ervan uitga dat de liefde overwint! Dit verhaal heeft me enorm geraakt en heb sommige stukken met tranen in mijn ogen gelezen. Bedankt voor deze tip Sanne! Dit was het tweede boek van Alyson Richman dat ik heb gelezen en heb meteen nog een boek van haar op mijn nog-te-lezen-plankje gezet.

Mijn tip voor Helma

Ondertussen denk ik ook wel te weten welke boeken Helma graag leest en als ik haar nog-te-lezen-plankje afspeur, worden mijn gedachten bevestigd. Helma leest niet alleen graag feelgood, maar ook andere genres zijn in haar lijstje vertegenwoordigd. Zo kom ik diverse thrillers en literaire romans tegen. Ook als ik op haar gelezen-plankje kijk, staat er van alles wat. Oef, je maakt het me wel moeilijk Helma, haha! Ik kom een paar van mijn lievelingsboeken tegen op haar nog te lezen lijstje. Zoals De reiziger van Diana Gabaldon, Versplinterd van Dani Atkins en The Notebook van Nicholas Sparks. Toch besluit ik uiteindelijk om de plankjes links te laten liggen en een totaal ander boek aan Helma te tippen.

Mijn tip voor Helma is, in mijn ogen, een boek die veel meer mensen zouden moeten lezen en een van mijn persoonlijke favorieten. Het gaat over twee zusjes Rose en Lily die tijdens het opgroeien onafscheidelijk zijn. Maar als ze volwassen zijn verwatert het contact omdat Lily niet kon omgaan met de veeleisende opvoeding van de autistische dochter van Rose. Wanneer Rose ernstig ziek wordt, moet Lily terugkeren naar de bloemkwekerij van haar familie en haar angst onder ogen zien. Dit dwingt Lily om haar nichtje Antoinette beter te leren kennen en te zien hoe bijzonder zij eigenlijk is.

Dit verhaal heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ik vond het onvoorspelbaar en verbluffend mooi. Daarom hoop ik heel erg dat het boek op jou ook een indruk kan maken, Helma. Maar ik heb al zo’n voorgevoel dat jij dit verhaal ook heel erg gaat waarderen. Ik hoop dat ik gelijk krijg.

Lieve Helma, mijn tip voor jou is: Kleine wonderen van Stephanie Knipper.

Volgende maand lezen jullie wat Helma van mijn tip vond. Hebben jullie Kleine wonderen al gelezen?



Reacties op: Boekentip-estafette: Janneke tipt Helma

Meer informatie

Gerelateerd