Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekpresentatie Chaos - Elsbeth de Jager in de Kargadoor - Utrecht

op 22 juni 2018 door

Tijdens het Midzomergrachtfestival op de Oude Gracht in Utrecht, presenteerde Elsbeth de Jager haar roman Chaos. De Feelgood Club dames Renate en Marieke waren erbij.

- door Marieke en Renate -

 282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Een paar weken geleden nam Olga van Tinteling Romance contact met ons op. Ze ging een nieuw boek uitgeven met een bijzonder thema. Marieke en Renate waren gelijk enthousiast en toen ze hoorden dat de boekpresentatie in Utrecht was, besloten ze ernaartoe te gaan. Op een stukje Oude Gracht waar ze nog niet eerder waren geweest zit de Kargadoor, een klein zalencentrum op loopafstand van het station. De taartjes met het Chaos logo en de macarons en soesjes lagen al klaar en de gasten druppelden binnen.

We maakten kennis met Elsbeth de Jager, die er zeer ontspannen uit zag (maar was ze dat?), en met haar man die foto's maakte. We waren vroeg, dus Elsbeth kon gelijk onze boeken signeren.

a8596d6afd4bb44acea74dd97c1be3ab.jpg

De boekpresentatie

Helma Ketelaar en Orpheus

bd263856f836d53b6d89dc05336f0f57.jpgAls eerste stelde Helma Ketelaar zich voor, zij is hetero coach voor de partners van mensen die uit de kast komen. Zelf is ze ook 'de hetero van de homo', de partner die verward en bedrogen achterblijft in een relatie, als de partner zijn of haar ware gevoelens onderkent. Ze werkt samen met de vereniging Orpheus een landelijke vereniging voor homo/biseksualiteit in man/vrouw relaties.
Dat de boekpresentatie tegelijk valt met het roze Midzomergrachtfestival is dan ook een gelukkig toeval.

Helma Ketelaar en Elsbeth hebben via Facebook de eerste contacten gelegd, waarna bleek dat ze veel overeenkomsten hadden (zelfde stad, school en zelfs straat) en het contact bleef. Met de komst van het boek Chaos wordt er een nieuw taboe doorbroken en is de drempel verlaagd voor lotgenoten om hulp te zoeken en te vinden. En zo bleek Helma Ketelaar de ideale persoon om deze boekpresentatie te leiden.

Tinteling Romance

Olga Hoekstra is uitgeefster van de kleine uitgeverij Tinteling Romance, waarbij ze kiest voor bijzondere boeken. Boeken die net even anders zijn, en die onderwerpen aansnijden zoals lesbische liefde en liefde met een handicap. Verhalen die anders zijn en waar (nog) te weinig van is uitgegeven.

Toen Elsbeth contact opnam en vroeg of dit boek paste bij Tinteling Romance hoefde Olga niet lang na te denken. Het boek geeft een andere kijk op bestaande relaties. Daar waar Helma Ketelaar het ware verhaal kent en vertelt over een partner die homo blijkt te zijn, heeft Elsbeth de Jager het thema verwerkt in een fictief verhaal. Voor Olga was het duidelijk: Ik wil het uitgeven en Ik Wil Jou, Elsbeth. En daar was de basis voor Chaos gelegd.

Elsbeth de Jager

Auteurs info

a8d0f084b6d67cb35ccba3b863be8fc9.jpgElsbeth de Jager is sinds 2003 werkzaam als vertaler, auteur, redacteur en recensent. Tevens heft ze jarenlange ervaring als docent/taaltrainer Duits, docent NT2 en docent studievaardigheden. In haar blog “Pennenstreken” geeft ze een kijkje in haar schrijversleven. In 2018 won ze de verhalenwedstrijd van het Valentijngenootschap.

Thema Ouders uit de kast

Ze schreef eerder al een kinderboek over hetzelfde thema: Wat als een van je ouders uit de kast komt. Want ook voor kinderen heeft dat een enorme impact. Kinderen zijn in de war en anderen zeggen er wat van. 

Het eerste deel kwam uit in 2011 en heet Niet waar! Later schreef ze een deel 2 Echt wel!. Beide zijn gebundeld in het boek Hoe bedoel je?. In dat boek vertelt Naomi van tien jaar haar verhaal en wordt de kant van de moeder belicht. De moeder van Naomi liet Elsbeth niet los en ze realiseerde zich dat ze ook dat verhaal wilde vertellen. Het verhaal van de vrouw. Het werd niet het verhaal van de moeder van Naomi, maar een nieuw verhaal. Ze koos ervoor om het in het feelgood genre te houden, omdat het anders te zwaar werd en de boodschap in een luchtiger verhaal ook goed zou overkomen en toegankelijker zou zijn om te lezen. En zo stapten Lara en Rutger in het verhaal en samen werden zij Chaos.

Olga geeft aan dat ze erg onder de indruk is van het boek, met name de bijzondere thematiek dat gegoten is in een romantisch verhaal. Het boek geeft een opening naar begrip voor de vrouw (de hetero), die te maken krijgt met de vernedering en frustratie (ben ik niet goed genoeg?) door een ongelijke relatie. Het is het verhaal van een sterke vrouw. Elsbeth geeft via Lara vrouwen in een vergelijkbare situatie een stem, want het vastzitten in een relatie waarin je niet jezelf kan zijn, geldt ook voor de partner. Helma sluit daarbij aan dat vooral het verdriet goed is weergegeven Ik voel begrip in elke regel van het boek.

De eerste drie exemplaren

Elsbeth bood drie exemplaren aan voor haar bijzondere personen aan. Allereerst aan Tiny Kaagman. Zij is een BN'er doordat ze meewerkte aan het televisieprogramma Ouders uit de kast. Het tweede exemplaar was voor Helma Ketelaar die er erg blij mee was en het derde voor Trea, haar beste vriendin.

a54c5defda3785d974fc972b3411b707.jpg

Daarmee is de lancering een feit, net als de eerste mooie recensies en er zijn interviews te vinden in de krant van het Gooi en op Facebook.
Tot slot was er tijd voor napraten en signeren van de boeken.

Omdat wij vooraan zaten, hadden we niet in de gaten wie er allemaal na ons binnen waren gekomen, maar we troffen nu Wendy Brokers en Aline van Wijnen. Een ook maakten we kennis met Suzanne Verheem die we ook vaak op Hebban tegen komen en nu in het echt!

e4be00b6939926c698969fb7f4842fad.jpg

 

Wij zaten later weer ieder in onze eigen trein op weg naar huis, met een hoofd vol nieuwe informatie en een bijzonder boek in de tas. Binnenkort lees je op de Feelgood spot de bespreking van Chaos door Marieke en Renate.



Reacties op: Boekpresentatie Chaos - Elsbeth de Jager in de Kargadoor - Utrecht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elsbeth de Jager

Elsbeth de Jager

Lezer, schrijver, redacteur, vertaler en recensent.