Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread challenge #5: Bijna thuis - Jean Kwok

op 07 april 2018 door

Samen boeken lezen vinden wij bij We Love Feelgood enorm leuk om te doen! Daarom zie je elke zaterdag een buddyread voorbij komen. Begin januari deden we op deze spot een oproep aan jullie om te horen wie het leuk vond om ook eens met ons mee te lezen. De reacties stroomden binnen en ondertussen zijn we alweer aan de vijfde buddyread challenge toe! Deze keer lazen Marieke, Janneke en Fannie samen Bijna thuis van Jean Kwok

Door Janneke

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

683c69613e9e8e06864151a1d2da3922.jpg Over Fannie

Ik ben Fannie en ben 32 jaar oud. Ik woon in het zuiden van Nederland. Ik hou van lezen, altijd en overal. Voornamelijk Feelgood-boeken, maar ook literatuur, YA en non-fictie. Sinds een jaar heb ik ook de luisterboeken ontdekt en luister die van en naar mijn werk. 

De buddyreadverslagen vind ik altijd leuk om te lezen, en ik vind het dan ook erg speciaal daar nu aan mee te mogen doen.

Korte samenvatting

De elfjarige Kimberly Chang en haar moeder verhuizen van Hongkong naar New York. Daar wonen ze noodgedwongen in een morsig, onverwarmd appartement in Brooklyn. Hoewel Kimberly goed kan leren, is ze een buitenstaander doordat ze nauwelijks Engels spreekt. 
Na schooltijd moet Kimberly haar moeder helpen bij haar werk in een sweatshop, waar ze de knappe Matt ontmoet. Na enkele jaren wordt Kimberlys talent op school opgemerkt, en ze slaagt erin een beurs te krijgen voor een exclusieve privéschool. 

Kimberly overwint vele obstakels en vecht voor een beter leven, maar net als alles waarvoor ze heeft gewerkt binnen bereik is, dreigt ze het weer kwijt te raken. 

Tijdens het lezen

Fannie kocht Bijna thuis (samen met natuurlijk nog een paar andere boeken) op de boekenbeurs in Eindhoven vorig jaar. Toen de oproep voorbij kwam voor de buddyreads, was dit een van de boeken die ze voorstelde om samen met ons te gaan lezen. Marieke kocht het boek een jaar geleden als Bookazine en bij Janneke stond hij ook al een tijdje in de kast en zo was de afspraak om met zijn drieën te gaan lezen al snel gemaakt!

Oeps, hij is al uit
Marieke ging razendsnel door het verhaal heen: “Ik was donderdagavond begonnen en was zo overdonderd door het verhaal dat ik vrijdag op mijn werk verder heb zitten lezen (het was rustig en ik was alleen) en in de avond had ik hem uit. Wat een indruk heeft die kleine Kim op mij gemaakt. De ontberingen van het onverwarmde slooppand en de slechte omstandigheden in die kledingfabriek. De uitbuiting, het greep me enorm aan. Het feit dat haar Engels tekortschoot en dat ze zich op zo jonge leeftijd wist te redden op school. Ik kon het niet loslaten.”

Bij Fannie en Janneke ging het iets minder snel, maar dat lag eerder aan gebrek aan tijd dan aan het boek, want ook bij Fannie wist het verhaal haar meteen te pakken. “Ik werd het verhaal ingezogen en wilde weten hoe het afliep.” Ongeveer tegelijk met Fannie had Janneke het boek ook uit en ook bij haar liet het verhaal een diepe indruk achter. “Ik was zo verbaasd over de uitbuiting in dit verhaal. Dat Paula haar eigen zus in zo’n krot laat wonen zonder verwarming en met ongedierte. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat je je familie zoiets aandoet.”

Personages
Alle drie hadden we niets dan bewondering voor Kim. Ze ondergaat een enorme ontwikkeling in het verhaal waarbij je als lezer op de eerste rij zit. Marieke: “Ik had grote bewondering voor Kim. Zo jong en dan al zo'n verantwoordelijkheid moeten dragen. Met haar moeder heb ik wel medelijden. Die had het moeilijk, maar deed niets om dat op te lossen. Die tante vond ik echt een kreng, zo behandel je familie toch niet? Maar het ging haar puur om het geld en de status. Wat een jaloers persoon. Zo knap dat Kim zich wist aan te passen en te ontwikkelen, zodat ze eindelijk de erbarmelijke omstandigheden achter zich konden laten.”

Janneke: “Helemaal met je eens, Marieke. Dat ze zo hebben kunnen leven vind ik ongelofelijk. Kan het wel blijven herhalen! Ik had alleen wat moeite met de relatie tussen de moeder van Kim en haar zus Paula. Hoe kan je je zus zo laten leven. Het werd later wel uitgelegd, maar ik vond het nog te summier om het goed te kunnen begrijpen.”

Fannie: “Het verhaal gaat echt over Kim en je krijgt goed inzicht in haar wereld en verantwoordelijkheidsgevoel. De andere personages leer je daardoor iets minder goed kennen, en ook wat hen drijft blijft daardoor wat onderbelicht. Hoewel het boek daar niet minder door wordt, ben ik wel benieuwd naar wat Matt nou echt voor Kim voelde.”

Het einde
Helaas waren we alle drie wat teleurgesteld door het einde. Het was snel, kwam afgeraffeld over en viel daardoor een beetje tegen. We missen alle drie een groot deel van het verhaal omdat er een periode wordt overgeslagen tussen de Kim die op het punt staat naar de universiteit te gaan en de Kim die ze uiteindelijk jaren later is. De laatste scene in het verhaal voegde voor Marieke niets toe en heeft het boek helaas zijn vijfde ster gekost. Fannie blijft met vragen achter en Janneke vond het einde erg droevig omdat ze niet het idee had dat Kim nu echt gelukkig was met haar leven.

Conclusie

Ondanks het tegenvallende einde waren we het met elkaar eens. Bijna thuis was een mooi en bijzonder verhaal om te lezen. Marieke: “Een prachtig verhaal dat me vanaf het begin wist te boeien, met als gevolg dat ik het niet weg kon leggen en het (te) snel uit las.”

Fannie: “Het verhaal is me goed bevallen. Het leest lekker weg en ik wilde ook blijven lezen. Het verhaal greep me erg aan, vooral de omstandigheden waarin Kim en haar moeder terecht komen. Vooral omdat het iets is wat nog steeds gebeurt. Ik ben zeker van plan om vlug ook het andere boek van Jean Kwok dat ik in mijn bezit heb te gaan lezen.” 

Janneke: “Ik had eerder Dans met mij van deze auteur gelezen en was diep onder de indruk. Dat ik dit boek zo lang heb laten staan, is eigenlijk onbegrijpelijk, haha. Bijna thuis is echt zo’n verhaal dat je bij blijft. Vooral omdat ik zo’n bewondering voor Kim en haar moeder had en omdat ik me heel goed kan voorstellen dat dit soort dingen nog steeds gebeuren in rijke, ontwikkelde landen. Zeker een aanrader voor iedereen om te lezen en ik ben erg blij dat wij hem samen hebben kunnen lezen.”

Hebben jullie Bijna thuis al gelezen?



Reacties op: Buddyread challenge #5: Bijna thuis - Jean Kwok

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jean Kwok

Jean Kwok

Jean Kwok is geboren in Hong Kong, opgegroeid in New York en voor de liefde verh...